Ο πόνος στη μέση δεν είναι μόνο από άλατα ή «πιάσιμο»

1Ο πόνος στη μέση είναι ένα συχνό σύμπτωμα, που αντιμετωπίζει καθημερινά ο μαχόμενος παθολόγος. Παρά το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις οξείας οσφυαλγίας, πρόκειται για «πιάσιμο» που οφείλεται σε κακές συνήθειες της καθημερινότητας και παράγοντες ιδιαίτερα διαδεδομένους στον πληθυσμό, όπως απότομη ένταξη σε οργανωμένο πρόγραμμα γυμναστικής παρατεταμένη ορθοστασία και κακή στάση του σώματος, ένα υπολογίσιμο ποσοστό οφείλεται σε οργανικά προβλήματα.

Με την πάροδο του χρόνου, η σπονδυλική στήλη εμφανίζει εκφυλιστικές αλλοιώσεις με αποτέλεσμα την εμφάνιση οστεόφυτων, αλάτων και τοπικού πόνου. Κάθε περιστατικό οσφυαλγίας ωστόσο, που είναι ιδιαίτερα έντονο, υποτροπιάζει, δεν υποχωρεί τη νύχτα ή συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, πρέπει να αξιολογείται σωστά ιατρικώς, διότι ενδέχεται να μην είναι μια απλή, τοπική οσφυαλγία από άλατα ή πιάσιμο.
Τα νοσήματα που προκαλούν οσφυαλγία διακρίνονται σε τοπικές παθήσεις των οστών και της σπονδυλικής στήλης (π.χ. κήλη στη σπονδυλική στήλη), σε συστηματικά νοσήματα (π.χ. καρκινώματα), σε οργανικά προβλήματα παρακείμενων οργάνων (π.χ. παθήσεις νεφρού) και σε φλεγμονές (πχ. βρουκέλλωση).

Σημαντικά για την ορθή αξιολόγηση της εγκατεστημένης οσφυαλγίας, είναι τα ευρήματα της σωστής ιατρικής εξέτασης, τα οποία καθορίζουν και το είδος τυχόν απαιτούμενου εργαστηριακού ελέγχου. Η θεραπεία διαφοροποιείται ανάλογα με το αίτιο.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την πρόληψη της οσφυαλγίας:

1. Πίνετε επαρκή ποσότητα νερού. Η αφυδάτωση συνδέεται με αυξημένα ποσοστά συγκέντρωσης αλάτων στο νεφρό και επεισόδια οσφυαλγίας. Η ποσότητα του νερού που πρέπει ιδανικά να καταναλώνετε εξαρτάται από το είδος των παθήσεων από τις οποίες πάσχετε και το status της υγείας σας. Γενικώς πάντως, εφόσον είστε υγιής, να αποφεύγετε να πίνετε κάτω από οκτώ ποτήρια νερό ημερησίως.

2. Ορισμένες διαταραχές χωρίς συμπτώματα, όπως η αύξηση της αρτηριακής πίεσης, του σακχάρου, της χοληστερόλης και του ουρικού οξέος του αίματος, συνδέονται με επεισόδια οσφυαλγίας. Μην αμελείτε την προληπτική περιοδική ιατρική σας εξέταση για την πρώιμη αποκατάσταση των διαταραχών αυτών.

3. Παράγοντες που καταπονούν τη σπονδυλική στήλη, προκαλούν πόνους και πρέπει να αποφεύγονται είναι η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, η παρατεταμένη ορθοστασία, η κακή στάση του σώματος, οι επαγγελματικές δραστηριότητες που προκαλούν αυξημένη δόνηση (π.χ. χειρισμός κομπρεσέρ), οι γυμναστικές δραστηριότητες που δεν γίνονται σωστά, καθώς και τα «ψηλά» τακούνια.

4. Είναι σημαντικό να προστατεύετε την ράχη σας κατά τις καθημερινές δραστηριότητες. Να αποφεύγετε να σηκώνετε βάρη, σε περίπτωση άρσης βαρών να λυγίζετε τα πόδια σας, να χρησιμοποιείτε καρέκλα με στήριγμα για τα χέρια, να μεριμνάτε για την καλή ποιότητα του ύπνου σας, να είστε ευθυτενείς.

5. Η σωστή συστηματική αεροβική άσκηση που γίνεται με κατάλληλα αθλητικά υποδήματα και ακολουθεί τον κανόνα καλή προθέρμανση -άσκηση -καλή αποθεραπεία, είναι πολύ ευεργετική για την πρόληψη της οσφυαλγίας. Η κολύμβηση είναι μία από τις καλύτερες αθλητικές δραστηριότητες. Η στατική άρση βαρών, καταπονεί τη ράχη και μπορεί να προκαλέσει κήλη. Προγράμματα άσκησης που περιλαμβάνουν την ενδυνάμωση κοιλιακών -ραχιαίων είναι ωφέλιμα. Η ένταξη σε προγράμματα άσκησης δεν πρέπει να γίνεται απότομα, αλλά βαθμιαία.

Πηγη healthier

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *