Ο Σόιμπλε, το ευρώ, η Ρωσία και η Μέση Ανατολή – Πως συνδέονται με την Ελλάδα

1Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε “ξαναχτύπησε” και υποστήριξε πώς η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν προτιμότερη, καθώς “οι Έλληνες θα πονούσαν μόνο μία φορά και θα είχε αποφευχθεί η επίπονη διαδικασία”, εννοώντας ασφαλώς τα μνημόνια. Μόνο που ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας βλέπει τα πράγματα από την ψυχρή πλευρά του οικονομολόγου και δεν έχει εικόνα του ευρύτερου γεωστρατηγικού περιβάλλοντος. Αυτό επιβάλλει την Ελλάδα εντός του ευρώ.

Πολλοί είναι αυτοί που συμφωνούν με την άποψη του κ. Σόιμπλε, αν και επισήμως τουλάχιστον φέρεται να διατυπώθηκε αφού η Ελλάδα μπήκε στα μνημόνια και υπεγράφη η παράδοση της χώρας και η δέσμευση της δημόσιας περιουσίας υπό το αγγλικό δίκαιο αρχικά από τον Παπανδρέου και εν συνεχεία από τους Παπαδήμο, Βενιζέλο, Σαμαρά.

Η Ελλάδα αν είχε βγει από το ευρώ θα έμπαινε σε ανάπτυξη τώρα, χωρίς αυτό το δυσθεώρητο χρέος και τις απίστευτες θυσίες των Ελλήνων. Θα μπορούσε τώρα να βλέπει θετικά το μέλλον εκτός της Ευρωζώνης, η οποία καταπίνει τις μικρές οικονομίες και γεννά ολοένα και περισσότερα προβλήματα. Κι αυτό γιατί το μοντέλο ήταν στημένο και ραμμένο στα μέτρα της Γερμανίας και μόνο και ελάχιστες χώρες, ορισμένες της βόρειας Ευρώπης θα μπορούσαν να το ακολουθήσουν.

Ο κίνδυνος κατάρρευσης της Ευρωζώνης παραμένει, παρά το γεγονός ότι ο Grexit δείχνει να απομακρύνεται. Κι αυτό γιατί οι λαοί, της γειτονικής Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και πολλοί ακόμη δεν αντέχουν άλλο την πολιτική της λιτότητας που υπαγορεύεται από τους χαρτογιακάδες των Βρυξελλών και βεβαίως το Βερολίνο.

Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεται πλέον ο Ματέο Ρέντζι κατά της Γερμανίας και των Βρυξελλών, ίσως γιατί βλέπει ο Ιταλός πρωθυπουργός πώς η χώρα του δεν θα μπορέσει να αντέξει άλλο αυτή τη λιτότητα. Μην εκπλαγεί κανείς λοιπόν να δεί την Ιταλία να θέτει θέμα εξόδου από το ευρώ και σε συνδυασμό με το Brexit να ανάψουν το φιτίλι της βόμβας που θα εκραγεί τόσο στην Ε.Ε. όσο και στην Ευρωζώνη.

Ακόμη και η Γερμανία συνιστά απειλή για την Ευρωζώνη, αφού έχει μαζέψει ένα σορό τοξικά ομόλογα και επισφάλειες και οι τράπεζες της πάνε από το κακό στο χειρότερο με την DeutscheBank να έχει “μαύρη τρύπα” δισεκατομμυρίων ευρώ και να μην είναι η μόνη.

Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που ο κ. Σόιμπλε ήθελε και θέλει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Φοβάται πώς αν “πέσει” η Ελλάδα θα καταρρεύσει όλο μαζί το οικοδόμημα της Ευρωζώνης και θα πληγεί ανεπανόρθωτα η γερμανική οικονομία και περισσότερο η γερμανική αξιοπιστία της πολιτικής που εδώ και χρόνια εφαρμόζει θέτοντας σε κίνδυνο ολόκληρη της Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο. Έχει παράδοση άλλωστε η Γερμανία στις καταστροφές. Δύο φορές έχει αιματοκυλίσει τον πλανήτη.

Εκείνο όμως που παραγνωρίζει ο κ. Σόιμπλε και η παρέα του είναι πώς για καθαρά λόγους γεωστρατηγικούς-γεωοπολιτικούς κανείς δεν θέλει και δεν μπορεί να επιτρέψει να σπρωχτεί η Ελλάδα εκτός του ευρώ. Αν συνέβαινε αυτό τότε η Ελλάδα θα πήγαινε με τη μία στην αγκαλιά της Ρωσίας και δεδομένων των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή αυτή την περίοδο, και ειδικά στη Συρία, μπορεί εύκολα να καταλάβει τι θα σήμαινε αυτό.

Δεν είναι σε καμία περίπτωση τυχαίο που οι Αμερικανοί έδειξαν τόση ζέση για την Ελλάδα, χρησιμοποιώντας πότε το ΔΝΤ και πότε με απευθείας παρεμβάσεις του ίδιου του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα και του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιού προς την Άνγκελα Μέρκελ έβαλαν φρένο στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Τώρα θέλουν ελάφρυνση του χρέους (κάποιοι το προεξοφλούν) και γι’ αυτό αντιδρά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το καλοκαίρι ήταν οι Ρώσοι αυτοί που δεν πίεσαν ή κράτησαν αποστάσεις από το σκηνικό που παίζονταν με την Ελλάδα γιατί απλά είχαν ανοιχτό το μέτωπο της Ουκρανίας και δεν ήθελαν να ανοίξουν άλλο. Και όπως φάνηκε φρόντισαν να κλείσουν το μέτωπό στα σύνορα τους για να επεκταθούν στη συνέχεια στη Συρία με τις σημερινές εξελίξεις.

Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πώς η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για την Ελλάδα. Απλά ο Αλέξης Τσίπρας το καλοκαίρι ως νέος πρωθυπουργός δεν κατάφερε να αντιληφθεί πώς το γεωπολιτικό παιχνίδι είναι τεράστιο και εκείνος δεν μπορούσε να το επηρεάσει. Είχαν άλλοι αποφασίσει για εμάς χωρίς εμάς.

Οι ΗΠΑ ήταν αδύνατο να ρισκάρουν να χάσουν από την επιρροή τους την Ελλάδα αφήνοντας την να βγει από το ευρώ. Κι αυτό αποδεικνύεται σήμερα. Οι Ρώσοι έχουν στήσει μία συμμαχία που περιλαμβάνει το Ιράκ και δύο ισχυρές χώρες της ανατολικής Μεσογείου, την Αίγυπτο και το Ισραήλ και συνεχώς ενδυναμώνουν τη θέση τους στην περιοχή.

Οι Αμερικανοί, πέραν του ότι τα σχέδια της “αραβικής άνοιξης” έχουν καταρρεύσει ολοκληρωτικά έχουν χάσει ακόμη και παραδοσιακούς συμμάχους, όπως τους Κούρδους, τους οποίους η Μόσχα μετά την εμπλοκή της στη Συρία ενίσχυσε με όπλα και πυρομαχικά κατά της Τουρκίας και τους… πήρε μαζί της.

Το παιχνίδι λοιπόν είναι πολύ μεγάλο για να αφεθεί η Ελλάδα να βγει από το ευρώ. Είναι πασιφανές ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει έστω και αν είναι η σωτηρία για τη χώρα. Ο μόνο τρόπος να συμβεί πλέον είναι η κατάρρευση της Ευρωζώνης.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *