Ο ΤΡΟΜΟΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ – Χτυπήματα σε Λονδίνο, Παρίσι και σε θέρετρο της Ισπανίας

1Δεν έχουν τελειωμό οι επιθέσεις στην Ευρώπη.

Ένα βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας στη Γαλλία, καταγράφει μια ομάδα νεαρών ανδρών να πυρπολούν ένα λεωφορείο με μολότοφ, αφού νωρίτερα το έχουν ακινητοποιήσει.

Το βίντεο, το οποίο εμφανίστηκε την Τετάρτη, καταγράφει την επίθεση που έγινε στο προάστιο Σεν Ντενί του Παρισιού, την προηγούμενη εβδομάδα. Οι νεαροί σταματούν την πορεία του λεωφορείου, βάζοντας στον δρόμο κάδους απορριμάτων. Αφού το ακινητοποιούν αναγκάζουν τον οδηγό και πέντε επιβάτες να κατέβουν και έπειτα, αφού του σπάνε τα τζάμια, πετούν βόμβες μολότοφ πυρπολώντας το.

Χρειάστηκαν 3 πυροσβεστικά για να σβήσουν τη φωτιά, ενώ κανείς δεν τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Σύμφωνα με μαρτυρίες η ομάδα των αγνώστων, φώναζε “Αλλάχ Ακμπάρ” δηλαδή “ο θεός είναι μεγάλος”.

Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα, όμως ο Δήμαρχος του Σεν Ντενί, δηλώνει στην Le Parisien “Αυτή η ενέργεια προμελετημένου βανδαλισμού, οι επιπτώσεις της οποίας είναι τραγικές, έρχεται μετά από μια απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά ενός εργαζομένου με βόμβα μολότοφ στις 22 Ιουλίου αλλά και του βανδαλισμού κάποιων κτιρίων”.

Την ίδια μέρα μια επίθεση σε πολυσύχναστο δημόσιο χώρο σημειώθηκε στο Λονδίνο.

Ένας 19χρονος άντρας επιτέθηκε με μαχαίρι σε διερχόμενους πολίτες στην πλατεία Ράσελ της πρωτεύουσας της Αγγλίας σκοτώνοντας μια γυναίκα ηλικίας 60 ετών και τραυματίζοντας ακόμη πέντε άτομα.

Σύμφωνα με το Skynews, η αστυνομία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το κίνητρο της επίθεσης να είναι η τρομοκρατία.

Co-1twJUsAEJWX2

«Άκουσα μια κραυγή και όταν έφτασα στην πλατεία είδα ένα κορίτσι να βρίσκεται στο έδαφος με αίμα να τρέχει από την πλάτη της» δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

Άλλοι μάρτυρες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ο δράστης να είχε και συνεργούς καθώς υποστηρίζουν ότι λίγο μετά την επίθεση είδαν ένα ή δύο άτομα να αποχωρούν από το σημείο «βιαστικά».

Η Σκότλαντ Γιάρντ σημειώνει ότι ένα απο τα βασικά ενδεχόμενα που εξετάζονται, επίσης, είναι ο 19χρονος να είχε ψυχολογικά προβλήματα, αλλά δεν αποκλείουν την τρομοκρατία. Την υπόθεση ερευνούν από κοινού το τμήμα ανθρωποκτονιών αλλά και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των βρετανικών αρχών ότι στους δρόμους του Λονδίνου θα περιπολούν επιπλέον 600 ένοπλοι αστυνομικοί, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Την ίδια στιγμή σε  ένα παραθαλάσσιο θέρετρο της Ισπανίας,  κόσμος άρχισε να τρέχει πανικόβλητος καθώς μπέρδεψε μια παράσταση σε στυλ flashmob με μια τρομοκρατική επίθεση.

Δεκάδες άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στις προσκλήσεις που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και κατέκλυσαν τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη την Πλάτχα ντ’ Άρο (Καταλονία, βορειοανατολική Ισπανία). Κατόπιν άρχισαν να τρέχουν προς κάθε κατεύθυνση υποδυόμενοι τους παπαράτσι.

katalonia

Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση κρατούσαν τρίποδα και μονόποδα για κινητά τηλέφωνα (selfie sticks) και προσποιούνταν ότι κυνηγούν μια διασημότητα. Ωστόσο οι πολίτες που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στο δρόμο παρανόησαν ακούγοντας τις φωνές και μπροστά στην αναστάτωση νόμιζαν ότι τα αντικείμενα που κράταγαν οι πρωταγωνιστές της εκδήλωσης ήταν όπλα.

Αποτέλεσμα: άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο και πετώντας ακόμα τα τραπέζια από τα εστιατόρια στον αέρα, για να μπορέσουν να γλυτώσουν.

Ντόπιοι και τουρίστες φοβήθηκαν εξάλλου ότι βρισκόταν σε εξέλιξη μια επίθεση όπως εκείνη στη Νίκαια, στη νοτιοανατολική Γαλλία την 14η Ιουλίου, όταν ένα φορτηγό θέρισε το πλήθος που παρακολουθούσε τις εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της χώρας σκοτώνοντας 84 ανθρώπους.

Σε βίντεο που ανήρτησαν αυτόπτες μάρτυρες στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης διακρίνονται άνθρωποι να τρέχουν και να φωνάζουν στους δρόμους. Άλλοι να βρίσκουν καταφύγιο σε ένα εστιατόριο, παιδιά να κλαίνε.

Ένδεκα άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για να λάβουν πρώτες βοήθειες έχοντας υποστεί μικροτραυματισμούς, κρίσεις πανικού και ταχυκαρδίες. Δύο εξ αυτών παρέμειναν για νοσηλεία, γνωστοποίησε η αστυνομία.

Η αστυνομία έστειλε τη νύχτα μήνυμα στο Twitter στην καταλανική διάλεκτο, την ισπανική, αγγλική και γερμανική γλώσσα ότι πρόκειται για εσφαλμένο συναγερμό και διέψευσε τις φήμες ότι έπεσαν πυροβολισμοί.

Το συμπέρασμα που βγαίνει από τα 3 αυτά μεμονωμένα περιστατικά είναι ότι ο φόβος πλέον στην Ευρώπη είναι μόνιμος και οι τζιχαντιστές έχουν πετύχει τον στόχο τους.

Η Ευρώπη δεν μπορεί πια να κοιμάται ήσυχη και όσο δεν λαμβάνονται συγκεκριμένες δράσεις τα φαινόμενα θα αυξάνονται δραματικά…

crashonline.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *