Πάρκο πολιτισμού και φιλοξενίας στην Πειραιώς από τη Βιοχάλκο

Ο όμιλος Βιοχάλκο υλοποιεί ήδη ένα επενδυτικό πρόγραμμα αξίας άνω των 20 εκατ. ευρώ, που αφορά κυρίως την επέκταση των υφιστάμενων εμπορικών κέντρων. Πρόσφατα ξεκίνησε η κατασκευή ενός κτιρίου 23.000 τ.μ. το οποίο θα περιλαμβάνει κυρίως εμπορικά καταστήματα σε οικόπεδο όμορο του River West (φωτ.).

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Τη δημιουργία ενός πρότυπου πόλου πολιτισμού, αναψυχής και φιλοξενίας σε έκταση της τάξεως των 65-70 στρεμμάτων στην περιοχή του Ελαιώνα, και συγκεκριμένα επί της οδού Πειραιώς, επιδιώκει ο όμιλος Βιοχάλκο, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό ακόμα περισσότερο τη δραστηριότητά του στην αγορά ακινήτων. Το σχέδιο, προϋπολογισμού της τάξεως των 117 εκατ. ευρώ, βρίσκεται στη λίστα των επενδύσεων που αναμένεται να εγκριθούν τις επόμενες ημέρες από τη διυπουργική επιτροπή που συγκροτήθηκε και συνεδριάζει για πρώτη φορά μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος Βιοχάλκο σχεδιάζει κατ’ αρχάς ένα πάρκο πρασίνου και αναψυχής, το οποίο και θα καταλαμβάνει πάνω από το 50% της προς αξιοποίηση έκτασης. Παράλληλα σχεδιάζεται και η ανάπτυξη κτιρίων συνολικής επιφάνειας 40.000-50.000 τ.μ. Εξ αυτών, ένα σημαντικό ποσοστό θα αφορά χώρους πολιτισμού και εκπαίδευσης, καθώς δρομολογείται η δημιουργία μουσείου και ενός ινστιτούτου τεχνολογικής έρευνας. Επίσης, θα αναπτυχθεί ένας πόλος φιλοξενίας με ξενοδοχεία, ένα κτίριο γραφείων και ορισμένα εμπορικά καταστήματα που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των επισκεπτών του πάρκου.

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Βιοχάλκο, μέσω της θυγατρικής του Noval ΑΕΕΑΠ, υλοποιεί ήδη ένα επενδυτικό πρόγραμμα αξίας άνω των 20 εκατ. ευρώ, που αφορά κυρίως την επέκταση των υφιστάμενων εμπορικών κέντρων με την προσθήκη νέων χρήσεων και επιπλέον χώρων εκμίσθωσης. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατα ξεκίνησε η κατασκευή ενός κτιρίου 23.000 τ.μ. (περιλαμβανομένων των υπογείων), το οποίο θα περιλαμβάνει κυρίως εμπορικά καταστήματα σε οικόπεδο όμορο του River West. Το εν λόγω οικόπεδο έχει αποκτηθεί μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης. Πρόκειται για επένδυση ύψους 18,5 εκατ. ευρώ, που έχει αναλάβει να κατασκευάσει η «Ακτωρ» του ομίλου Ελλάκτωρ. Το ακίνητο βρίσκεται στην οδό Προόδου 1-3, όπισθεν ακριβώς του River West. Με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια η ζήτηση για μίσθωση καταστημάτων εντός εμπορικών κέντρων παραμένει σταθερά υψηλή και η πληρότητα του κέντρου ανέρχεται πλέον σε 100%, ήταν δεδομένη η ανάγκη για την επέκτασή του. Αντίστοιχα, στο Mare West της Κορίνθου κατασκευάζεται ένα αθλητικό – ψυχαγωγικό πάρκο 7.000 τ.μ., το οποίο θα πλαισιώσει το υφιστάμενο εμπορικό κέντρο, ενισχύοντας την απήχησή του, καθώς θα εμπλουτιστούν οι σημερινές εμπορικές χρήσεις και με συμπληρωματικές δραστηριότητες.

Εκτός από την επένδυση του ομίλου Βιοχάλκο στην οδό Πειραιώς (σε έκταση όμορη του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού), η διυπουργική επιτροπή θα εγκρίνει επιπλέον επενδύσεις της τάξεως των 680 εκατ. ευρώ. Η μεγαλύτερη εξ αυτών, συνολικού προϋπολογισμού της τάξεως των 303 εκατ. ευρώ, αφορά την ανάπτυξη ενός τουριστικού και παραθεριστικού θερέτρου από τον κυπριακό όμιλο Leptos Group. Πρόκειται για το συγκρότημα Costa Nopia, που θα αναπτυχθεί στο νοτιοανατολικό άκρο της Κισσάμου στα Χανιά της Κρήτης.

Παράλληλα θα εγκριθούν και δύο ακόμα ενεργειακά έργα. Το πρώτο εξ αυτών αφορά τη δημιουργία ενός αιολικού και φωτοβολταϊκού πάρκου συνολικής ισχύος 177 MW, συνολικού προϋπολογισμού 172 εκατ. ευρώ. Η επένδυση προωθείται από την κοινοπραξία των εταιρειών Notias – East PV και ΣΙΑ και αφορά την ανάπτυξη συνολικά 16 σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στους νομούς Σερρών και Βοιωτίας. Εξ αυτών, 11 θα αφορούν φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις και πέντε αιολικά πάρκα. Αντίστοιχα, η Consortium Solar Power προωθεί επενδυτικό σχέδιο 214 εκατ. ευρώ και ισχύος 284 MW για την ανάπτυξη, την κατασκευή και τη λειτουργία συστάδας φωτοβολταϊκών σταθμών που πρόκειται να χωροθετηθούν σε 12 περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *