«Παράθυρο» συνεννόησης για την α΄ κατοικία

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Το ενδεχόμενο να κατατεθεί το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας την ερχόμενη εβδομάδα, αντί για σήμερα, άφηνε χθες ανοικτό κυβερνητική πηγή, διευρύνοντας έτσι τα περιθώρια να υπάρξει κάποια συνεννόηση με τους θεσμούς ως προς το περιεχόμενό του τις επόμενες ημέρες, όπου και αναμένεται να συζητηθεί το θέμα, ενόψει του Eurogroup της 5ης Απριλίου, το οποίο θα αποφασίσει για την εκταμίευση ή μη του 1 δισ. ευρώ.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, είπε ότι η ρύθμιση θα κατατεθεί «πιθανότατα» σήμερα για να συζητηθεί στην επιτροπή την Τρίτη και στη συνέχεια να εισαχθεί στην Ολομέλεια την Τετάρτη. Η ρύθμιση θα έρθει μάλλον ως τροπολογία στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης.

Προχθές, η κυβέρνηση είχε διαμηνύσει, εν είδει απειλής μονομερούς ενέργειας, ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί σήμερα, παρότι ότι η απόσταση που χώριζε τις δύο πλευρές παρέμενε μεγάλη. Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές δικαιολογούσαν την ενέργεια αυτή, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να υποχωρήσει η κυβέρνηση σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, όπως η προστασία της πρώτης κατοικίας, ενόψει, μάλιστα, προεκλογικής περιόδου. Αφηναν δε να εννοηθεί ότι ποντάρουν στην επιθυμία των θεσμών να μη δημιουργήσουν θέμα με την Ελλάδα πριν από τις ευρωεκλογές. Κοινοτικές πηγές απάντησαν, καθιστώντας σαφές ότι σε περίπτωση μη συμφωνίας δεν θα εκταμιευθεί το 1 δισ. ευρώ, αλλά άφησαν ανοικτή την προοπτική περαιτέρω διαπραγματεύσεων και συμφωνίας, ενώ και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί εξέφραζε βεβαιότητα ότι θα ολοκληρωθούν οι συνομιλίες έως το Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι χθες πραγματοποιήθηκε και νέα τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, σε μια προσπάθεια προσέγγισης των δύο πλευρών. Στις Βρυξέλλες, μιλούσαν ακόμη και για τη δυνατότητα συνέχισης των διαπραγματεύσεων όταν θα έρθουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών, την 1η Απριλίου, με στόχο μια συμφωνία, έστω και την τελευταία στιγμή. Ωστόσο, οι τεχνοκράτες των ευρωπαϊκών θεσμών έχουν γίνει «κόκκινο πανί» για ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης, που προτιμούν διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο.

Σημεία προβληματισμού

Τα κυριότερα σημεία προβληματισμού των ευρωπαϊκών θεσμών είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα εξής:

1. Η λεγόμενη «περίμετρος» της ρύθμισης, η οποία είναι ευρεία, γιατί τα όρια ένταξης στον νόμο (κυρίως περιουσιακά) είναι υψηλά, αλλά και γιατί προβλέπεται η ένταξη ακόμη και επιχειρηματικών δανείων με προσημείωση πρώτης κατοικίας. Υποστηρίζουν ότι δεν είναι σωστό να προστατεύεται η πρώτη κατοικία δανειολήπτη με επιπλέον ακίνητη περιουσία 260.000 ευρώ και καταθέσεις 65.000 ευρώ, γιατί έτσι υπονομεύεται η ήδη ασθενής κουλτούρα πληρωμών.

2. Η δυνατότητα προσφυγών στα δικαστήρια που δίνεται σε περίπτωση απόρριψης του υποψηφίου από την ηλεκτρονική πλατφόρμα.

3. Το δημοσιονομικό κόστος, λόγω επιδότησης ενοικίου. Στο τελευταίο, ωστόσο, ευρωπαϊκές πηγές εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *