Παύλος Γερουλάνος στην «Κ»: Με ενδιαφέρει να πείσω κάθε Αθηναίο

«Χρειάζεται ο δήμαρχος να μην είναι κλεισμένος μέσα στο γραφείο του, αλλά να κάνει γραφείο του τις γειτονιές», λέει ο Παύλος Γερουλάνος.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Τη βούλησή του να επιδιώξει τη συνεργασία «με ανθρώπους και δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου», στην περίπτωση που είναι στον β' γύρο των εκλογών, εκφράζει μέσω συνέντευξής του στην «Κ» ο Παύλος Γερουλάνος. Ο υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας, υπογραμμίζοντας πως «είναι ταγμένος στον δήμο», καλεί τους πολίτες να μην επιλέξουν με κομματικά κριτήρια, τα οποία μπορούν να εκφράσουν «σε άλλη κάλπη», όπως χαρακτηριστικά λέει.
– Κύριε Γερουλάνο, εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που σας δείχνουν στον β' γύρο με αντίπαλο τον Κώστα Μπακογιάννη, ποια θα είναι η στρατηγική σας; Θα επιδιώξετε με κάποιον τρόπο να έχετε τη στήριξη των ψηφοφόρων του Νάσου Ηλιόπουλου;
– Απευθύνομαι και ζητώ τη στήριξη όλων των Αθηναίων με ένα συγκεκριμένο μήνυμα: για την Αθήνα, ψηφίστε όχι με κριτήριο το κόμμα, αλλά με γνώμονα ποιος θα υπηρετήσει καλύτερα την πόλη και τους κατοίκους της και μόνον αυτούς. Υπάρχει άλλη κάλπη για να εκφραστεί η κομματική προτίμηση. Η Αθήνα χρειάζεται δήμαρχο που θα μείνει πιστός σε αυτήν. Και θα την οδηγήσει στη μετάβαση σε μια νέα δυναμική και αναπτυξιακή εποχή. Προϋπόθεση είναι να επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό μας. Στο μυαλό μου είναι εταιρείες νέας τεχνολογίας, ειδικά αυτές που αφορούν τον πολιτισμό και τον τουρισμό, παλιά επαγγέλματα που χάνονται, ενώ αρκεί να βρουν νέα πελατεία στο ρεύμα των επισκεπτών που προσελκύει η Αθήνα για να επιβιώσουν, αλλά και εταιρείες της κοινωνικής οικονομίας που προσφέρουν κοινωνικό έργο και εργασία σε ευπαθείς ομάδες. Το έχω κάνει πράξη στο παρελθόν ως υπουργός με την αναβίωση του μαραθωνίου και θα ήθελα να εργαστώ για να δω, για παράδειγμα, την Ακαδημία Πλάτωνος να γίνεται κόμβος πολιτισμού που θα φιλοξενεί φοιτητές από όλο τον κόσμο. Η Αθήνα είναι μια πόλη αντιθέσεων αλλά και εντυπωσιακών ευκαιριών. Θα επιδιώξω κάθε συνεργασία με ανθρώπους και δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου που θα μου επιτρέψουν να κάνω πράξη το όραμά μου.
– Πλην του παραδοσιακού κοινού του ΠΑΣΟΚ, σας ενδιαφέρει η διείσδυση στο κεντροδεξιό κοινό;
– Με ενδιαφέρει να πείσω κάθε Αθηναίο, δεξιό ή αριστερό, ότι η πόλη έχει ό,τι χρειάζεται για να πατήσει καλά στα πόδια της και να απογειωθεί. Αλλά και ότι οφείλουμε να απελευθερώσουμε εκείνες τις δυνάμεις που μπορούν να το κάνουν πράξη, δημιουργώντας έναν δήμο που δεν αναλώνεται στο να μας αποθαρρύνει αλλά στέκεται στο πλευρό μας. Πώς; Αλλάζοντας τις δομές της καθετοποιημένης γραφειοκρατίας που υπηρετεί τις απαιτήσεις του κεντρικού πολιτικού συστήματος σε οριζόντιες, με γνώμονα τον άνθρωπο και κάθε κοινωνική και επαγγελματική ομάδα και την εμπειρία της μέσα στην πόλη.
– Εχετε θέσει ψηλά στην ατζέντα σας το θέμα της ασφάλειας και έχετε μιλήσει ειδικά για τα Εξάρχεια, τα οποία πάντα αποτελούν προεκλογικά πεδίο αντιπαράθεσης. Ειλικρινά πιστεύετε ότι λύνεται το πρόβλημα με την παραβατικότητα και πώς;
– Στα Εξάρχεια έχουν διεισδύσει οι μαφίες των ναρκωτικών και του παρεμπορίου. Οργανωμένο έγκλημα, το οποίο μπορεί να παταχθεί μόνον αν κυνηγήσουμε στην πράξη το «μαύρο χρήμα». «Ακολούθησε το χρήμα», λένε στο εξωτερικό. Χρειάζεται η συνεργασία όλων για να επιτύχουμε τον στόχο. Κεντρική κυβέρνηση, αστυνομία, οικονομικός εισαγγελέας, δήμος, οφείλουμε όλοι να συνεργαστούμε για να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα των κατοίκων της γειτονιάς και να μην τους αφήνουμε άλλο έρμαια αυτών των κυκλωμάτων.
– Αν σας ζητούσα να μου ιεραρχήσετε τα τρία μεγαλύτερα προβλήματα της Αθήνας, ποια θεωρείτε πως είναι; Και ποιες οι λύσεις τους;
– Η εγκατάλειψη που νιώθουν οι Αθηναίοι, το αίσθημα ανασφάλειας που απορρέει από την εγκατάλειψη και η μη ανταπόκριση του δήμου σε προβλήματα καθημερινότητας. Αν θέλουμε να αντιστρέψουμε την αίσθηση εγκατάλειψης και φόβου που υπάρχει στις γειτονιές μας, χρειάζονται τρεις παρεμβάσεις: συμβούλια γειτονιάς, από εμάς που ζούμε και δουλεύουμε εδώ, τα οποία θα καταγράφουν και θα ιεραρχούν προβλήματα προς επίλυση. Κοινές ομάδες δράσης, της καθαριότητας, του πρασίνου και των τεχνικών έργων, ώστε να αντιμετωπίζουμε κάθε πρόβλημα ολιστικά και όχι αποσπασματικά, και υιοθεσίες δημοσίων χώρων από φορείς, ώστε να διατηρούνται οι γειτονιές μας όπως τις θέλουμε. Φυσικά, χρειάζεται ο δήμαρχος να μην είναι κλεισμένος στο γραφείο του, αλλά να κάνει γραφείο του τις γειτονιές. Να είναι πανταχού παρών και να δίνει συνεχώς τη μάχη της καθημερινότητας δίπλα στους δημότες.
– Αν δεν καταφέρετε να εκλεγείτε δήμαρχος της Αθήνας, υπάρχει περίπτωση να σας δούμε υποψήφιο βουλευτή στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές;
– Οχι. Είμαι ταγμένος στον δήμο και εδώ θα δώσω τις πολιτικές μου μάχες.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *