Πεντάγωνο-ΗΠΑ: Προσπαθεί να καθησυχάσει τους φόβους περί φονικών ρομπότ

Πεντάγωνο-ΗΠΑ: Προσπαθεί να καθησυχάσει τους φόβους περί φονικών ρομπότ

Οι άνθρωποι θα είναι αυτοί που θα λαμβάνουν πάντα την τελική απόφαση σχετικά με το αν οπλισμένα ρομπότ θα ανοίγουν πυρ διαβεβαιώνει το αμερικανικό Πεντάγωνο, στο πλαίσιο προσπαθειών του να καθησυχαστούν οι φόβοι σχετικά με τη χρήση και την αυτονομία φονικών ρομπότ.

Όπως σημειώνει το BBC, οι διαβεβαιώσεις αυτές λαμβάνουν χώρα εν μέσω αποκαλύψεων για σχέδια περί πλατφορμών όπλων που θα επιλέγουν μόνες τους τους στόχους τους στο πεδίο μάχης. Τα σχέδια αυτά αφορούν στην αναβάθμιση υπαρχόντων συστημάτων στόχευσης, αξιοποιώντας εξελίξεις στο machine intelligence. Ωστόσο, η αμερικανική κυβέρνηση τονίζει πως οι κανόνες που διέπουν τη χρήση οπλισμένων ρομπότ εξακολουθούν να υφίστανται και οι άνθρωποι διατηρούν τη δύναμη βέτο.

Ειδικότερα, τα σχέδια του Πενταγώνου αφορούν στην αναβάθμιση του συστήματος Atlas (Advanced Targeting and Lethality Automated System) που χρησιμοποιείται σε οχήματα εδάφους για να βοηθά τους χειριστές οπλισμού να στοχεύουν. Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις αναζητούν εμπορικούς εταίρους για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη σκοπευτικών συστημάτων που θα «εντοπίζουν, ταυτοποιούν και θα εμπλέκουν στόχους τουλάχιστον τρεις φορές γρηγορότερα από τη σημερινή χειροκίνητη διαδικασία». Αρκετοί ήταν αυτοί που εξέφρασαν αμφιβολίες ως προς το αν τα συστήματα αυτά θα επέλεγαν στόχους και θα αποφάσιζαν μόνα τους να ανοίξουν πυρ, οπότε και οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις προέβησαν σε τροποποιήσεις στην πρότασή τους, δίνοντας έμφαση στον ρόλο των ανθρώπων στη διαδικασία σκόπευσης.

Όπως υπογραμμίστηκε από το Πεντάγωνο, εξακολουθεί να υφίσταται η δέσμευση στους κανόνες που διέπουν την αλληλεπίδραση ανθρώπων-ρομπότ, γνωστή ως «οδηγία 3000.9», που προϋποθέτει «ανθρώπινο δάκτυλο στη σκανδάλη». Ακόμη, ο αμερικανικός στρατός ανέφερε πως θα βγάλει μια σειρά «σημείων συζήτησης» για αλληλεπίδραση ανθρώπων-ρομπότ προς διαβούλευση στις 12 Μαρτίου, ημέρα ανοικτής συζήτησης με βιομηχανικούς εταίρους σχετικά με την αναβάθμιση του Atlas.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *