Περαστικός από το Λονδίνο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΣΧΟΛΙΟ

Οι σημερινές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν αφορούν μόνον την Ε.Ε., όπως πιστεύουν κάποιοι. Ούτε αποκλειστικώς τις αφίξεις των Βρετανών τουριστών στη χώρα μας ούτε καν τους όρους φοιτήσεως των Ελλήνων στα πανεπιστήμια της Βρετανίας, μετά την πιθανή έξοδό της από την Ε.Ε. Αυτά είναι πρακτικά ζητήματα, που η Αθήνα συζήτησε εδώ και μήνες με το Λονδίνο, σε κλίμα αμοιβαίας κατανοήσεως. Υπάρχει όμως μία παράμετρος «στρατηγική», που θα έπρεπε ασφαλώς να ληφθεί υπόψη. Δεν είναι άλλη από την πιθανότητα ή, μάλλον, το αναπόδραστο της ενισχύσεως των σχέσεων του Η.Β. –μετά την έξοδό του από την Ε.Ε.– με την Τουρκία, για λόγους προφανείς.

Ιστορικώς, ήδη από τον 19ο αιώνα, η εμπλοκή της Βρετανίας στις υποθέσεις της Εγγύς Ανατολής υπήρξε εντονότατη. Αλλά και σήμερα ακόμη οι Βρετανοί εξακολουθούν να έχουν αίσθηση της περιοχής, όσο καμία άλλη δύναμη της Δύσεως. Με δεδομένη την απομόνωση της Τουρκίας από τις χώρες της Ενωμένης ούτως ειπείν Ευρώπης, η ενίσχυση των σχέσεων του Λονδίνου με την Αγκυρα είναι περίπου αναπότρεπτη. Είναι ένα θέμα που πρέπει να απασχολήσει την Αθήνα σοβαρότατα. Περαστικός από το Λονδίνο (ύστερα από δέκα και πλέον χρόνια) ο κάθε επισκέπτης διαπιστώνει ότι ο πυρήνας της παλιάς καλής Βρετανίας εξακολουθεί να είναι ζωντανός και λακτίζων, ακόμη και στην κορύφωση της πλέον κρισίμου εκλογικής αναμετρήσεως.

Εντονη η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, κατά τα πρότυπα που δημιούργησε ο Κάρολος Ντίκενς. Οι ταξιτζήδες, ομιλητικότεροι, ακόμη και από τους Ελληνες. Στην πλειονότητά τους οπαδοί των Εργατικών, δήλωναν αμέσως την προτίμησή τους. Παλαιοί φίλοι Αγγλοι –όλοι τους υπέρ της παραμονής– αναγνωρίζουν την υπεροχή του Μπόρις Τζόνσον στον προεκλογικό αγώνα. Το βράδυ της Παρασκευής, στις λέσχες του Λονδίνου, τα μέλη πίνουν ακατάπαυστα. Η «εύθυμη Αγγλία» της πρώτης ελισαβετιανής περιόδου επιβιώνει και στη δεύτερη ελισαβετιανή περίοδο – σε μιαν αντίστοιχη κοινωνική ομάδα.

Αναζητώντας ένα δρόμο, απευθύνθηκα σε ένα διαβάτη άνω των ογδόντα ετών, ψηλό, ευθυτενή. «Κάπου εδώ, παρακάτω είναι. Ας ρωτήσουμε κάποιον, αν και αμφιβάλλω αν μιλούν αγγλικά», απάντησε ευγενικά. Τον ρώτησα για τις εκλογές. «Δεν θα έλεγα ότι νοιάζομαι», απάντησε. Χωρίσαμε στη διασταύρωση. Εστριψε στην Pall Mall, βαδίζοντας αγέρωχος προς τα Ανάκτορα του St James. Είχε πλήρη επίγνωση πως η εποχή του τέλειωσε οριστικώς. Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ σε αυτή τη χώρα. Ευτυχώς.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *