Τελευταία Νέα

Περικοπές – ΣΟΚ: Ποιοι συνταξιούχοι χάνουν 5 συντάξεις ετησίως;

1Ακόμη και με την απώλεια πέντε ολόκληρων συντάξεων ετησίως…
ισοδυναμεί η περικοπή του ΕΚΑΣ για κάποιους από τους 160.000 συνταξιούχους, οι οποίοι περιλαμβάνονται σε αυτούς στους οποίους θα κοπεί σε πρώτη φάση το βοήθημα.

Ουσιαστικά αποκλείονται από το ΕΚΑΣ 160.000 συνταξιούχοι, που λαμβάνουν συντάξεις από 664 έως 766 ευρώ, με κάποιους από αυτούς να χάνουν 230 ευρώ το μήνα!

Η πρώτη ψυχρολουσία για τους συνταξιούχους ήρθε χθες όταν βρέθηκαν μπροστά στα ΑΤΜ και είδαν τις συντάξεις τους πετσοκομμένες, αφού για πρώτη φορά εφαρμόστηκε η περικοπή του ΕΚΑΣ, άλλοι εισέπραξαν ψαλιδισμένο το επίδομα, ενώ όλοι υπέστησαν και τις συνέπειες της μειωμένης παρακράτησης φόρου εισοδήματος.

Ποιοι θα χάσουν έως 5 συντάξεις το χρόνο

Αυτοί που θα βρεθούν αντιμέτωποι με δραματική μείωση των εισοδημάτων τους είναι ζευγάρια συνταξιούχων που λαμβάνουν την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ χωρίς επικουρική, αλλά λαμβάνουν και οι δυο ΕΚΑΣ ύψους 230 ευρώ. Σε αυτούς, εφόσον υπερβαίνουν το οικογενειακό πλαφόν των 11.000 ευρώ θα κοπεί τελείως το ΕΚΑΣ και συνολικά και οι δυο μαζί θα χάσουν 5.520 ευρώ ετησίως, δηλαδή ο κάθε συνταξιούχος θα χάσει πάνω από 5 συντάξεις το χρόνο!

Αλλοι και οι περικοπές για τους άλλους συνταξιούχους δεν είναι μικρότερες, αφού χάνουν έως και τρεις συντάξεις το χρόνο. Για παράδειγμα συνταξιούχος του ΙΚΑ με κατώτατη κύρια σύνταξη 486 ευρώ και επικουρικό 180 ευρώ χάνει το μηνιαίο επίδομα των 115 ευρώ, άρα το χρόνο 1.380 ευρώ!

Ποιοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το ΕΚΑΣ το 2016

Με βάση το Μνημόνιο Τσίπρα το ΕΚΑΣ θα καταργηθεί σταδιακά μέσα στα επόμενα χρόνια για όλους τους δικαιούχους. Τώρα ολοκληρώνεται ουσιαστικά η πρώτη φάση κατάργησής του για τους 160.000 δικαιούχους από το σύνολο των 340.000. Αυτοί που θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το ΕΚΑΣ εντός του 2016 είναι οι εξής:

Χαμηλοσυνταξιούχοι που έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους
Οσοι έχουν συνολικά εισοδήματα, καθαρά, μέχρι 7.972 ευρώ
Οταν το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 8.884 ευρώ
Οταν το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 11.000 ευρώ

Χαμός και με τις επικουρικές -Με λογιστικό τρικ χάνουν μια σύνταξη το χρόνο

Σε ότι αφορά στις επικουρικές, μειώσεις από 5% έως 40% θα υποστούν από τον επόμενο μήνα 250.000 δικαιούχοι με συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ μεικτά ή 1.180 καθαρά το μήνα.

Πέρα από τη δραματική μείωση των επικουρικών, άλλαξε και η ημέρα καταβολής τους! Χθες για πρώτη φορά δεν πιστώθηκαν οι επικουρικές γιατί αποφασίστηκε η καταβολή τους να γίνεται από τώρα και στο εξής τη 2η εργάσιμη ημέρα του μήνα και όχι προκαταβολικά στα τέλη του προηγούμενου. Για παράδειγμα, για τον Ιούλιο θα καταβληθούν στις 4 Ιουλίου!

Και κάπως έτσι, οι συνταξιούχοι, ως το τέλος του χρόνου θα έχουν λάβει μετά την αλλαγή αυτή 11 και όχι 12 συντάξεις, χωρίς, όμως αυτά τα χρήματα να χάνονται:

Συνολικά, οι παρεμβάσεις που μειώνουν το εισόδημα των συνταξιούχων, είναι οι εξής 18, όπως τις περιγράφτουν Τα Νέα:

Μείωση 30% στις νέες συντάξεις
Μείωση ως 40% στις αναπηρικές
Μείωση ως 15% στο εφάπαξ
Μείωση ως 32% στο μέρισμα του Δημοσίου
Μείωση δικαιούχων ΕΚΑΣ και πλήρης κατάργηση από από 1/1/2020
Ηλικιακό όριο και μείωση δικαιούχων συντάξεων χηρείας
Αύξηση εισφορών ΕΤΕΑΠ
Αύξηση εισφορών αυτοαπασχολούμενων
Εισφορά 20% για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Εισφορά 14% στους αγρότες
Αύξηση εισφορών επαγγελματιών υπέρ ΕΟΠΥΥ
Αύξηση εισφορών μισθωτών υπέρ ΕΟΠΥΥ
Μείωση κατώτατης σύνταξης από 486 στα 392 ευρώ
Αύξηση εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης
10% επιπλέον κούρεμα για πρόωρη σύνταξη
Αύξηση φορολογικών κρατήσεων

via

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *