Τελευταία Νέα

Πιθανό έγκλημα στο διάστημα διερευνά η NASA

Πιθανό έγκλημα στο διάστημα διερευνά η NASA

nasa.gov

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία διερευνά έναν ισχυρισμό πως μια αστροναύτης μπήκε στον τραπεζικό λογαριασμό της εν διαστάσει συζύγου της από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, σε μια υπόθεση η οποία ενδεχομένως να αποτελεί την πρώτη υπόθεση πιθανού εγκλήματος που διεπράχθη στο διάστημα.

Η Αν Μακλέιν – που έχει επιστρέψει στη Γη- παραδέχεται ότι εισήλθε στον λογαριασμό από τον διαστημικό σταθμό, ωστόσο αρνείται ότι διέπραξε οποιοδήποτε αδίκημα, αναφέρουν οι New York Times. Παρόλα αυτά, η εν διαστάσει σύζυγος, Σάμερ Γουόρντεν, προέβη σε σχετική καταγγελία στην Federal Trade Commission.

Η αστροναύτης ανέφερε στην αμερικανική εφημερίδα μέσω δικηγόρου ότι απλά ήθελε να ελέγξει εάν τα οικονομικά της οικογένειας ήταν εντάξει και ότι υπήρχαν αρκετά χρήματα για την αποπληρωμή των λογαριασμών και τη φροντίδα του γιου της Γουόρντεν, τον οποίο μεγάλωναν μαζί. Από πλευράς της η Γουόρντεν την κατηγορεί για κλοπή ταυτότητας και παράνομη πρόσβαση στα προσωπικά οικονομικά αρχεία της ίδιας.

Η Μακλέιν και η Γουόρντεν, η οποία είναι αξιωματικός των υπηρεσιών πληροφοριών της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, παντρεύτηκαν το 2014 και η Γουόρντεν ζήτησε διαζύγιο το 2018. Ερευνητές του αρμόδιου τμήματος της NASA (Office of Inspector General) έχουν έρθει σε επαφή και με τις δύο σχετικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση, αναφέρουν οι NY Times.

Η Μακλέιν είναι απόφοιτος του Γουέστ Πόιντ και έχει πάνω από 800 ώρες πτήσης σε αποστολές πάνω από το Ιράκ. Έγινε πιλότος δοκιμών και επελέγη για να πετά για τη NASA το 2013. Πέρασε έξι μήνες στον ISS.

Όπως σημειώνει το BBC, στον ISS συμμετέχουν διαστημικές υπηρεσίες από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ιαπωνία, τη Ρωσία και την Ευρώπη, και υπάρχει νομικό πλαίσιο που ορίζει ότι ο εθνικοί νόμοι ισχύουν για υπηκόους και περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στο διάστημα- δηλαδή εάν ένας Καναδός κάνει έγκλημα στο διάστημα, θα κριθεί με βάση την καναδική νομοθεσία. κ.α. Επίσης, η σχετική νομοθεσία στο διάστημα προβλέπει και διαδικασίες έκδοσης πίσω στη Γη, πχ εάν κάποια χώρα αποφασίσει να ασκήσει δίωξη σε βάρος υπηκόου άλλης χώρας.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *