Πληρώθηκε το ακριβό δάνειο ύψους 2,7 δισ. του ΔΝΤ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Oλοκληρώνεται σήμερα η πρόωρη πληρωμή του ακριβού τμήματος του δανείου του ΔΝΤ, την οποία είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έδωσε χθες την εντολή να χρεωθεί το σχετικό ποσό, ύψους 2,7 δισ. ευρώ, από τους λογαριασμούς του ελληνικού Δημοσίου, ενώ σήμερα αναμένεται να πιστωθεί αυτό στους λογαριασμούς των χωρών για τις οποίες προορίζεται.

Τα 2,7 δισ. ευρώ καλύπτουν όλες τις δόσεις που θα έπρεπε να πληρώσει η Ελλάδα το 2020 και τις μισές του Ιανουαρίου του 2021. Ετσι, το ελληνικό Δημόσιο πρακτικά δεν θα πληρώσει τίποτα στο ΔΝΤ το 2020.

Υπάρχει, όμως, πιθανότητα να εξοφληθεί εντός του 2020 και ένα νέο τμήμα του δανείου, που αντιστοιχεί στο 2021, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, αυτό θα γίνει υπό προϋποθέσεις, με κυριότερη τη διατήρηση του χαμηλού επιτοκιακού κόστους δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου.

Σημειώνεται ότι τα 2,7 δισ. ευρώ που εξοφλούνται σήμερα είχαν επιτόκιο 4,91%. Οπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, μετά την υποβολή του επίσημου αιτήματος στον ESM από τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα, στις 16 Σεπτεμβρίου, το ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να εξοικονομήσει 70 εκατ. ευρώ από την προεξόφληση αυτή.

Ο ΕSM ενέκρινε την πρόωρη εξόφληση στις 28 Οκτωβρίου και περιόρισε την εκτίμηση για το όφελος στα 33 εκατ. ευρώ. Ξεκαθάρισε, εξάλλου, ότι τα 2,7 δισ. ευρώ θα πληρωθούν από τις εκδόσεις ομολόγων που έγιναν φέτος και όχι από το «μαξιλάρι» αποθεματικού.

Απομένουν 5,6 δισ.

Mετά την εξόφληση απομένουν 5,6 δισ. ευρώ χρέη προς το Ταμείο. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, με την εξόφληση αυτή «ενδυναμώνεται η αξιοπιστία της χώρας, μειώνεται το κόστος δανεισμού, καταβάλλονται μικρότερα ποσά, βελτιώνεται η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και ενισχύεται περαιτέρω η εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών».

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *