Τελευταία Νέα

Ποιές τρόφες και μαγειρικά σκεύη δεν μπαίνουν ποτέ σε φούρνο,μικροκυμάτων!!

1Σίγουρα o φούρνος μικροκυμάτων κάνει το ζέσταμα του φαγητού παιχνιδάκι. Ωστόσο, το πιο πιθανό είναι ότι δεν γνωρίζετε ποιες τροφές, μαγειρικά σκεύη και υλικά απαγορεύεται να βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων, προκειμένου να μη βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.
Δώστε προσοχή για να αποφύγετε την επικίνδυνη απελευθέρωση χημικών που είναι πιθανό να οδηγήσει στη διείσδυση χημικών και πλαστικών ουσιών στα φαγητά σας.
Τι ισχύει και τι όχι, τελικά, για τις καρκινογόνες ιδιότητες του φούρνου μικροκυμμάτων….;
Μαγειρικά σκεύη
Απαγορεύονται τα μεταλλικά
Κατά τη λειτουργία του, ο φούρνος εκπέμπει μικροκύματα. Ωστόσο, αυτά αντανακλώνται στις μεταλλικές επιφάνειες, με αποτέλεσμα να προκληθεί βλάβη ή ακόμη και έκρηξη.
Όχι δια ροπάλου στο αλουμινόχαρτο
Αν κάνετε το λάθος να τοποθετήσετε αλουμινόχαρτο, σε πολύ μικρό χρόνο, θα πάρει φωτιά. Προτιμήστε ένα πιάτο αν θέλετε να σκεπάσετε το φαγητό σας.
Προσοχή στα πλαστικά σκεύη
Μπορείτε να τοποθετήσετε πλαστικά σκεύη, μόνο αν φέρουν την ειδική σήμανση.

Είναι o φούρνος μικροκυμάτων καρκινογόνος;
Δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι η χρήση του φούρνου μικροκυμάτων προκαλεί καρκίνο. Τι θεωρούν επικίνδυνο; Την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν οι φούρνοι μικροκυμάτων και εισχωρεί στις τροφές ζεσταίνοντας τες σε χρόνο-ρεκόρ. Aυτού του είδους η ακτινοβολία, ωστόσο, δεν είναι ραδιενεργός, σε αντίθεση με τις ακτίνες X, που είναι ραδιενεργές.
Tα μικροκύματα έχουν πολύ μικρότερη ενέργεια φωτονίου σε σχέση με τις ακτίνες X, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε καρκινικές εξαλλαγές, λόγω ακριβώς αυτής της πολύ υψηλότερης ενέργειας.
Σύμφωνα με τους φυσικούς, όσον αφορά στις επιπτώσεις των μικροκυμάτων πρέπει να περιμένουμε αρκετά χρόνια ακόμα, ώστε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα. Mε τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα, δεν θεωρείται ότι τα μικρής ισχύος μικροκύματα προκαλούν καρκίνο.
Παρ’ όλα αυτά, είναι πιθανό να παρουσιαστούν διαρροές σε περίπτωση που η πόρτα του φούρνου δεν έχει σφραγίσει τελείως ή είναι χαλασμένη, ή ακόμα από φθορά ή και γήρανση του γυαλιού. Καλύτερα, λοιπόν, να μη χρησιμοποιείτε το φούρνο προτού επισκευάσετε την πόρτα.
Όσο για τις τροφές και τα υλικά που πρέπει δια ροπάλου να αποφύγετε να τοποθετήσετε στο φούρνο μικροκυμάτων; Διαβάστε προσεκτικά!
Αυγά
Μην βράζετε αυγά με το τσόφλι τους σε φούρνους μικροκυμάτων. Υπάρχει κίνδυνος έκρηξής τους και πρόκληση εγκαυμάτων στα μάτια.
Καυτερές πιπεριές
Η καψαϊκίνη που περιέχουν εξατμίζεται στις υψηλές θερμοκρασίες, προκαλώντας μια πολύ δυσάρεστη μυρωδιά.
Μητρικό γάλα
Όχι μόνο δεν θα ζεσταθεί ομοιόμορφα, αλλά, σύμφωνα με έρευνες, ο φούρνος μικροκυμάτων καταστρέφει κάποιες από τις πρωτεΐνες που χρειάζεται το ανοσοποιητικό του μωρού, ειδικά σε υψηλές θερμοκρασίες.
Μπρόκολο
Το μπρόκολο θα χάσει όλα τα θρεπτικά του συστατικά.
Φρούτα
Κάποια φρούτα μπορεί να αντέχουν τη θερμότητα, αλλά όχι όλα. Τα σταφύλια, για παράδειγμα, θα «σκάσουν» και οι σταφίδες θα αρχίσουν να «καπνίζουν». Χρειάζεται προσοχή και γενικότερα αποφύγετέ το.
Κόκκινη σάλτσα χωρίς καπάκι
Θέλετε να δείτε τη σάλτσα (όλη ή την περισσότερη) να εγκαταλείπει το πιάτο και να… εκτοξεύεται στα τοιχώματα του φούρνου; Μην το δοκιμάσετε, εκτός κι αν ψάχνετε αφορμή να καθαρίζετε το φούρνο σας.
Κατεψυγμένο κρέας
Είναι από δύσκολο έως αδύνατο να το αποψύξετε στο φούρνο μικροκυμάτων διότι τα πιο λεπτά άκρα ζεσταίνονται, ενώ το μεσαίο κομμάτι του, το πιο παχύ, παραμένει παγωμένο. Ο πιο ασφαλής τρόπος να ξεπαγώσει το κρέας σας, είναι να το αφήσετε ένα βράδυ στην ψύξη, σύμφωνα με τους ειδικούς τροφίμων.
Χάρτινες τσάντες
Απαγορεύονται δια ροπάλου. Εκτός του ότι εκπέμπουν τοξικές αναθυμιάσεις, είναι πιθανόν να προκαλέσουν πυρκαγιά.
Φαγητό σε πλαστικά τάπερ
Ακόμα κι όταν αναγράφεται BPA – FREE (σημειωτέον, το χημικό του πλαστικού τάπερ που απελευθερώνεται από τη θερμότητα και εισχωρεί στο φαγητό), καλό θα είναι να αποφύγετε να τα τοποθετείτε στο φούρνο μικροκυμάτων. Τοποθετείστε το φαγητό σας σε πιάτο, λοιπόν, για να είστε ήσυχοι ότι θα φάτε χωρίς κίνδυνο.
Ψωμί
Βάλτε το στο φούρνο μικροκυμάτων μόνο αν θέλετε να το δείτε… μπαγιάτικο σε χρόνο – ρεκόρ. Δεν το φρυγανίζει, το καταστρέφει.
Το… τίποτα
Όσο επικίνδυνο είναι να βάζετε κάποιες λάθος τροφές στο φούρνο σας, άλλο τόσο είναι να μη βάλετε τίποτα. Αν ανάψετε το φούρνο σας αφήνοντας το εσωτερικό του άδειο, μπορεί να προκαλέσετε σοβαρή ζημιά. Λόγω του ότι δεν υπάρχει κάτι να απορροφήσει τα μικροκύματα, καταλήγει να τα απορροφά η λυχνία magnetron –αυτό που θέτει το φούρνο σε λειτουργία- με αποτέλεσμα να καταστραφεί ο φούρνος.

Πηγη anatropionline

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *