Ποια ήταν η πρώτη Ευρωπαία Χριστιανή; Σε ποια χώρα βαπτίστηκε και που έζησε;

1Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιά ήταν η πρώτη Ευρωπαία Χριστιανή; Σε ποιά χώρα βαπτίστηκε και που έζησε;

Γιατί ένας από τους σημαντικότερους χώρους της χριστιανοσύνης βρίσκεται στους Φιλίππους της Μακεδονίας, λίγο έξω από την πόλη της Καβάλας και ποιά είναι η σχέση του με την πρώτη Ευρωπαία Χριστιανή;

Πρόκειται για το σημείο όπου ο Απόστολος Παύλος το 49 μ.Χ. βάπτισε την πρώτη Ευρωπαία χριστιανή, την Αγία Λυδία, και ίδρυσε τον πρώτο ναό της πίστης στη Γηραιά Ηπειρο.

Ολα συνέβησαν στις όχθες του ποταμού Ζυγάκτη, όταν στο πέρασμα του από την περιοχή ο Απόστολος Παύλος συνοδευόμενος από τους στενούς του συνεργάτες Τιμόθεο, Σίλα και Λουκά αποφάσισε να κηρύξει για πρώτη φορά στην Ευρώπη τον Λόγο του Θεού σε μια ομάδα γυναικών που βρίσκονταν συγκεντρωμένες στο σημείο, το οποίο μεταξύ άλλων ήταν και τόπος προσευχής των Ιουδαίων.

Οι γυναίκες άκουσαν με απόλυτη προσοχή και ευλάβεια τα λεγόμενα του, ενώ εκείνη που έδειξε να συγκινείται περισσότερο από όλες ήταν η Λυδία, η οποία τον παρακάλεσε να τη βαφτίσει χριστιανή εκείνη την ώρα στα νερά του ποταμού Ζυγάκτη. Η Λυδία είχε βρεθεί και άλλες φορές στον τόπο προσευχής των Ιουδαίων, με αποτέλεσμα να γνωρίζει το νόμο του Ισραήλ.

Μέσα της είχε ξεκινήσει καιρό πριν η εσωτερική αναζήτηση του Μεσσία, αφού είχε πάψει πια να πιστεύει σε θεούς και θεές που συνήθιζαν να οργιάζουν μεταξύ τους. Ετσι, όταν άκουσε τα λόγια του Απόστολου Παύλου για τον Λυτρωτή του κόσμου συγκινήθηκε τόσο πολύ που αποφάσισε να κάνει μια καινούργια αρχή στη θρησκευτική της ζωή.

Χωρίς δεύτερη σκέψη ο Απόστολος Παύλος έδειξε να συγκινείται από τη στάση της Λυδίας, η οποία ήταν η πρώτη βαφτισμένη Ευρωπαία χριστιανή, αλλά και το πρώτο μέλος της πρώτης Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η ίδια μάλιστα θέλοντας να δείξει την ευγνωμοσύνη της στον άνθρωπο που της άλλαξε μια για πάντα τη ζωή, πήρε την απόφαση να τον προσκαλέσει μαζί με τους συνεργάτες του στο σπίτι της.

«Και τις γυνή ονόματι Λυδία, πορφυρόπωλις πόλεως Θυατείρων, σεβόμενη τον Θεόν, ήκουεν, ης ο Κύριος διήνοιξε την καρδίαν προσέχειν τοις λαλουμένοις υπό του Παύλου, ως δε εβαπτίσθη και ο οίκος αυτής, παρεκάλεσε λέγουσα·ει κεκρίκατέ με πιστήν τω Κυρίω είναι, εισελθόντες εις τον οίκον μου μείνατε· και παρεβιάσατο ημάς» αναφέρετε στην Καινή Διαθήκη και στις Πράξεις των Αποστόλων.

Η Εκκλησία μας την Αγία Λυδία τη Φιλιππησία, η οποία θεωρείται και προστάτιδα των υφασματοπωλών, καθώς υπήρξε έμπορος υφασμάτων από τη Θυάτειρα της Μακεδονίας, τη γιορτάζει κάθε χρόνο στις 20 Μαΐου.

χριστιανή

Στο σημείο του ποταμού Ζυγάκτη όπου σύμφωνα με την παράδοση βαπτίστηκε η Λυδία έχει χτιστεί ένα βαφτιστήριο στη χάρη της, όπου τελούνται αποκλειστικά και μόνο βαφτίσεις. Στο κέντρο του εσωτερικού της εκκλησίας, που παρόμοια της δεν υπάρχει, έχει τοποθετηθεί μια μαρμάρινη κολυμπήθρα, ενώ το ψηφιδωτό στην είσοδο με τη διαδρομή που ακολούθησε ο Απόστολος Παύλος κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας, εντυπωσιάζει τους επισκέπτες.

Από τον προαύλιο χώρο της εκκλησίας περνά και ο ποταμός Ζυγάκτης, όπου εκεί τελούνται οι βαπτίσεις μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων. Στο σημείο μάλιστα, όπου σύμφωνα με τη θρησκεία μας έκατσε η Λυδία για να δεχτεί το δώρο (βάπτισμα) από τα χέρια του Απόστολου Παύλου, έχει τοποθετηθεί ένα εικονοστάσι.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *