Ποια στοιχεία έδωσε το στομάχι του ηλικίας 5.300 ετών “Παγωμένου Ανθρώπου”

1Τα μικρόβια από το έντερο του «Οτζι, του παγωμένου ανθρώπου», δηλαδή μιας μούμιας ηλικίας 5.300 ετών που βρέθηκε το 1991 σε έναν παγετώνα στις Άλπεις, «φωτίζουν» την ιστορία της ανθρώπινης μετανάστευσης, όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες την Πέμπτη.Οι ερευνητές εξέτασαν λεπτομερώς τον Οτζι, που σκοτώθηκε από βέλος σε ηλικία 40-50 ετών, καθώς πεζοπορούσε στις Άλπεις, σε σημείο που βρίσκεται σήμερα στα σύνορα Ιταλίας-Αυστρίας. Όταν έφτασαν στο περιεχόμενο του στομαχιού του, ανακάλυψαν ένα βακτήριο, το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, που έχει εξελιχθεί σε διαφορετικά στελέχη, αναλόγως με την περιοχή του κόσμου στην οποία βρίσκεται.

«Προς μεγάλη μας έκπληξη, ένα στέλεχος αυτού του βακτηρίου έχει “κοινή καταγωγή” με ένα ασιατικό στέλεχος» αναφέρει η μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Επιστήμη» των ΗΠΑ και συμπληρώνει: «Το εύρυμα έρχεται σε αντίθεση με την πλειοψηφία των ευρημάτων έως τώρα, που υποδεικνύουν ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι έχουν κοινά στελέχη του βακτηρίου με περιοχές της Βόρειας Αφρικής».

Ο Ότζι, ο Παγωμένος Άνθρωπος

«Μπορούμε τώρα να πούμε ότι τα κύματα της μετανάστευσης που έφεραν αυτό το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού στην Ευρώπη δεν είχαν γίνει ή τουλάχιστον δεν είχαν ολοκληρωθεί όταν έζησε ο Ότζι», αναφέρεται συμπερασματικά στην έρευνα.
Το βακτηρίδιο αυτό βρίσκεται στα στομάχια των μισών κατοίκων του πλανήτη και μπορεί να προκαλέσει έλκος, ή άλλες γαστρικές παθήσεις.

ΠΗΓΗ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *