Ποιες είναι οι τροφές-ταμπού που στην πραγματικότητα μπορούμε να καταναλώνουμε

1Το παγωτό, το οποίο θεωρείται τροφή πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη και θερμίδες, άρα σε παχαίνει.

Γιατί: Δεν είναι τόσο επικίνδυνο όσο πιστευόταν, αρκεί να προσέχεις πώς και με τι το τρως. Βασικά μπορείς να τρως παγωτό κάθε μέρα και να καταφέρεις όχι μόνο να διατηρήσεις τα κιλά σου, αλλά να χάσεις και μερικά. Σουηδική έρευνα έδειξε ότι άτομα που καταναλώνουν μία μερίδα πλήρους γαλακτοκομικού προϊόντος την ημέρα (όπως είναι το παγωτό) πήραν λιγότερο βάρος από άτομα που δεν κατανάλωναν τέτοια προϊόντα. Ακόμα το παγωτό είναι καλή πηγή ασβεστίου και πρωτεΐνης.

Το οινόπνευμα επειδή περιέχει πολλές θερμίδες και ανοίγει την όρεξη. Γενικά σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πολλών χρόνιων ασθενειών.

Γιατί: Όλα τα παραπάνω ισχύουν όταν καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες. Το αλκοόλ με μέτρο έχει αρκετές ευεργετικές ιδιότητες. Είναι γνωστό ότι η μέτρια κατανάλωση οινοπνεύματος (2 ποτά την ημέρα) προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις, μειώνει τις πιθανότητες να πάθεις έμφραγμα, εγκεφαλικό και προστατεύει από διαβήτη και πέτρα στη χολή. Δώσε έμφαση στο απόλαυσε, μην πίνεις μόνο για να πίνεις. Απόλαυσε κάθε ποτό που παραγγέλνεις, που σημαίνει πιες το αργά. Αυτή η συνήθεια θα σε σώσει, γιατί σίγουρα θα πίνεις λιγότερο. Πιες μερικά ποτήρια νερό ανάμεσα στα ποτά. Προτίμησε να πιεις το κρασί ή την μπύρα σου μαζί με το φαγητό. Διάλεξε ποτά που έχουν τις λιγότερες θερμίδες, όπως κρασί, μπύρα, σκέτα ποτά με νερό, παγάκια ή σόδα.

Τα έτοιμα τα οποία θεωρούνται «σκουπίδια», αφού είναι πλούσια σε λιπαρά, συντηρητικά και κακής ποιότητας υλικά.

Γιατί: Γιατί δεν είναι όλα βλαβερά, αρκεί να ξέρεις να διαλέγεις σωστά. Η αλήθεια είναι ότι πολλές έτοιμες τροφές, είτε από φαστ φουντ είτε πακεταρισμένα προϊόντα που βρίσκεις στο σούπερ μάρκετ, δεν είναι ό,τι καλύτερο. Όταν βρίσκεσαι εκτός σπιτιού, όμως, δεν έχεις τη δυνατότητα να τρως κάτι από το σπίτι και ούτε θες. Ευτυχώς υπάρχουν πολλές επιλογές, που είναι υγιεινές και με λίγες θερμίδες. Απόφυγε τα αλλαντικά και τα καπνιστά και προτίμησε μερικές φέτες τυρί για την πρωτεΐνη σου ή τόνο ή καπνιστό σολομό – αν υπάρχει. Αν θέλεις κάτι σε πίτα, προτίμησε σπανακόπιτα αντί για τυρόπιτα ή γενικά οποιαδήποτε πίτα έχει κάποιο λαχανικό. Τέλος, αν αναγκαστείς να πας σε περίπτερο ή σούπερ μάρκετ, ένα ιδανικό σνακ που θα σε κρατήσει για αρκετές ώρες είναι ένα σακουλάκι ξηροί καρποί κι ένα γάλα.

Τα ορεκτικά για τα οποία θεωρούμε ότι παχαίνουν χωρίς να χορταίνουν.

Γιατί : δεν παχαίνουν όλα, μερικά κάνουν και καλό. Μερικά παραδοσιακά ορεκτικά, όπως οι τηγανητές πατάτες, τα τηγανητά κολοκυθάκια, ψωμί και σαγανάκι, είναι όντως παχυντικά και δεν έχουν ιδιαίτερη διατροφική αξία. Ειδικά η ελληνική κουζίνα έχει αρκετά ορεκτικά, που έχουν λίγες θερμίδες και υψηλή διατροφική αξία. Αρκεί να αποφύγεις τα τηγανητά. Ξεκίνα με ορεκτικά βασισμένα σε λαχανικά, όπως οι σαλάτες, τα παντζάρια και οι πιπεριές. Αλλες καλές επιλογές είναι ο μαρινάτος γαύρος -που θα σου δώσει ω-3 λιπαρά οξέα που χρειάζεσαι- ή χταπόδι κρασάτο ή στη σχάρα. Αν θες κάτι πιο αμυλώδες, προτίμησε μία μερίδα πίτας, που θα μοιραστείτε με τους άλλους στο τραπέζι. Απόφυγε όμως το λάθος που κάνουν πολλοί: να φάνε μόνο ορεκτικά. Θα σου στοιχίσει περισσότερο και θα καταναλώσεις περισσότερες θερμίδες χωρίς να έχεις ικανοποιήσει την όρεξή σου.

Πηγη medicalblog

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *