Ποιοι ήταν οι εγκληματίες αδερφοί Ντάλτον…; [photos]

Οι περισσότεροι έχουμε διαβάσει το κόμικ Λούκι-Λουκ ή έστω οι μικρότεροι το έχουμε δει στην τηλεόραση…
Ο κεντρικός ήρωας πάντα βρισκόταν αντιμέτωπος με τους αδερφούς Ντάλτον τους οποίους και κατατρόπωνε. Όσοι νομίζατε ότι οι αδερφοί ήταν απλά ένα μύθευμα του Μόρις και του Γκοσίνι κάνετε λάθος καθώς ήταν αληθινοί διαβόητοι κακοποιοί που έδρασαν στις ΗΠΑ.

Οι Αδερφοί Ντάλτον στο κόμικ είναι τέσσερις ο ένας διαδοχικά πιο ψηλός από τον άλλο με τον ψηλότερο τον ποιό χαζό και τον κοντότερο τον ποιό έξυπνο. Ποια είναι όμως η πραγματική ιστορία πίσω από τους αστείους αδερφούς Ντάλτον του Λούκι Λουκ;

Η οικογένεια Ντάλτον, οι δυσκολίες και ο σερίφης αδερφός

Οι Ντάλτονς κατάγονταν από το Μισούρι των ΗΠΑ. Ήταν μία οικογένεια όπου συνολικά γεννήθηκαν 15 παιδιά αλλά τα τρία πέθαναν πριν ενηλικιωθούν. Το 1882 η οικογένεια μετακόμισε στην βορειοανατολική Οκλαχόμα και το 1886 στο Κόφιβιλ, στο νοτιοανατολικό Κάνσας.

Η οικογένεια ασχολούνταν με την αγροτική παραγωγή και διατηρούσε μία μεγάλη φάρμα. Το κράτος όμως τους την κατέσχεσε προκειμένου να δημιουργηθεί ένα σιδηροδρομικό δίκτυο. Τα πράγματα άρχισαν να δυσκολεύουν και τα 13 παιδιά με τους δύο γονείς τα έβγαζαν δύσκολα πέρα.

Η «κολόνα» του σπιτιού ήταν ο μεγαλύτερος αδερφός ο Φρανκ Ντάλτον που εργαζόταν σαν βοηθός σερίφη. Τα αδέρφια του τον έβλεπαν σαν Θεό ενώ εκείνος έφερνε τα χρήματα στο σπίτι προκειμένου να επιβιώσουν. Μάλιστα, τα μικρά αγόρια είχαν μαγευτεί τόσο από το επάγγελμα του που συχνά τον ακολουθούσαν κρυφά για να πιάσουν και εκείνα έναν κλέφτη.

Ήταν το 1887 όταν ο Φρανκ κυνηγούσε έναν κλέφτη αλόγων. Τότε έχασε την ζωή του από πυροβολισμό και τα αδέρφια του βυθίστηκαν στη θλίψη. Τρία από αυτά, ο Γκράτ, ο Μπόμπ και ο Έμετ αποφάσισαν να ενταχθούν στην υπηρεσία του νόμου και άρχισαν να κυνηγούν εγκληματίες. Μόνο που οι ίδιοι είχαν τέτοιες τάσεις τελικά…

Ο 19χρονος τότε Μπομπ, σκότωσε εν ψυχρώ έναν άνδρα και ισχυρίστηκε ότι ήταν κλέφτης. Κάτι τέτοιο όμως δεν ίσχυε καθώς το έκανε επειδή του είχε κλέψει την φιλενάδα του. Ο Μπομπ κατάφερε να γλυτώσει αλλά τον Μάρτιο του 1890 κατηγορήθηκε ότι εισήγαγε παράνομα λικέρ και πήγε στο δικαστήριο, κατέβαλλε εγγύηση και τον έδιωξαν από βοηθό σερίφη.

Πάντως ο Μπομπ δεν ήταν ο μόνος καθώς και ο Γκράτ συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους για κλοπή αλόγου. Τότε το συγκεκριμένο αδίκημα προβλεπόταν θανατική ποινή. Τελικά κατάφερε να πείσει τους δικαστές και έτσι αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να καταβάλει χρηματική εγγύηση.

Η δημιουργία της συμμορίας

Ήταν το 1890 όταν ο Μπομπ και ο Έμετ αποφάσισαν να δημιουργήσουν μία συμμορία. Τότε, ο πρώτος μίλησε στον Τζορτζ Νιούκομπ , τον Χάρλευ Πιρς και τον Τσάρλυ Μπράιαντ προκειμένου όλοι μαζί να φτιάξουν την συμμορία.

Λίγο καιρό αργότερα, ο Γκρατ που είχε μετακομίσει την Καλιφόρνια επέστρεψε και μπήκε και αυτός στην συμμορία μαζί με τους: Μπιλ Ντούλιν , Ντικ Μπρόντγουελ και Μπιλ Πάουερς .Στο τέλος μπήκε και ο μικρότερος αδερφός, Τζακ Ντάλτον και όλοι μαζί ξεκίνησαν την εγκληματική τους δράση.

Η πρώτη ληστεία, η καταδίκη και η διαφυγή

Ο πρώτος στόχος της συμμορίας ήταν ένα σπίτι τυχερών παιχνιδιών στο Σίλβερ Σίτι, του Νέο Μεξικό όπου και το λήστεψαν. Στις 6 Φεβρουαρίου 1891, ένα επιβατικό τρένο ληστεύτηκε και η συμμορία των Ντάλτονς θεωρήθηκε υπεύθυνη αν και δεν υπήρχαν ενοχοποιητικά στοιχεία.

Κατά την διάρκεια της επιχείρησης για την σύλληψη τους, ο Τζακ Ντάλτον δραπέτευσε και ο Γκρατ Ντάλτον συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση. Σύμφωνα με μαρτυρίες, κατά την διάρκεια της μεταφοράς του στις φυλακές, ο αλυσοδεμένος Γρατ κατάφερε να δραπετεύσει από τα παράθυρα του τρένου που ήταν ανοιχτά επειδή εκείνη την ημέρα έκανε ζέστη.

Ο ένας από τους φρουρούς που τον φυλούσαν κοιμόταν ενώ ο άλλος συζητούσε με άλλους κρατούμενους. Ο Γκρατ άρπαξε τα κλειδιά του φύλακα που κοιμόταν και αφού βγήκε από το ανοιχτό παράθυρο του τρένου πήδηξε από μια γέφυρα σε έναν ποταμό και χάθηκε στα νερά.

Οι ληστείες συνεχίζονται

Μεταξύ του Μαίου 1891 και του Ιουλίου 1892 οι Νταλτονς (Γκράτ , Μπόμπ και Εμμετ μαζί με άλλα μέλη) συνέχισαν την δράση τους ληστεύοντας αλλά τέσσερα τρένα.

Η λεία τους σε μια περίπτωση ήταν μόνο μερικές εκατοντάδες δολάρια ενώ σε μια άλλη περίπτωση κατάφεραν και λήστεψαν 10.000 δολάρια. Η συμμορία συνήθως λήστευε και τους επιβάτες αν έκριναν πως άξιζε τον κόπο και μετέφεραν πάνω τους τιμαλφή. Κατά την διάρκεια της αποχώρησης τους αναφέρθηκε μία περίπτωση όπου η συμμορία για να μπορέσει να ξεφύγει από την καταδίωξη των αρχών λήστεψε και οχτώ άλογα.

Η πρώτη αιματηρή ληστεία

Η συμμορία είχε πάει σε ένα σιδηροδρομικό σταθμό του Ορλάντο και λήστεψε ένα δωμάτιο αποσκευών. Στην συνέχεια όλοι μαζί έκατσαν στο παγκάκι του σταθμού και με τα τουφέκια στα γόνατά τους άναψαν τσιγάρο περιμένοντας το τρένο. Μόλις το τρένο έφτασε εισέβαλαν σε ένα από τα πρώτα βαγόνια και λήστεψαν όσους βρήκαν εκεί Για έναν ανεξήγητο λόγο το τρένο συνοδευόταν από Φρουρά οι οποίοι βρισκόταν στα πίσω βαγόνια. Μόλις αντιλήφθηκαν τους Ντάλτον άρχισαν να τους πυροβολούν από τα παράθυρα.

Υπολογίζεται πως σε αυτό το επεισόδιο έλαβαν χώρα πάνω από 200 πυροβολισμοί, Κανένας από τους Ντάλτον δεν τραυματίστηκε αλλά ένας επιβάτης πέθανε και τρεις άνδρες της φρουράς πήγαν στο νοσοκομείο. Μετά το περιστατικό η συμμορία εξαφανίστηκε και κρύφτηκε στις σπηλιές τούλσα της Οκλαχόμα.

Η ληστεία της τράπεζας και ο θάνατος των Ντάλτον

Αφού είχαν χτυπήσει πολλά τρένα, οι Ντάλτον αποφάσισαν να κερδίσουν πολλά χρήματα και έτσι αποφάσισαν να ληστέψουν μία τράπεζα. Η αρχική ιδέα άνηκε στον Μπομπ που είχε πει τότε ότι όλοι πρέπει να θυμούνται το όνομα μας και πρέπει να κάνουμε κάτι μεγάλο.

Τον Οκτώβριο του 1892 η συμμορία αποφάσισε να ληστέψει μία τράπεζα στο Κάνσας. Οι Ντάλτον φόρεσαν ψεύτικες γενειάδες και μπήκαν μέσα. Κατάφεραν να πάρουν τα χρήματα αλλά για κακή τους τύχη ένας κάτοικος που βρισκόταν στο σημείο τους αναγνώρισε και εκεί άρχισε το μακελειό.

Οι Ντάλτον άρχισαν να πυροβολούν και στο σημείο έσπευσε η αστυνομία. Ο σερίφης ενώ έτρεχε στον δρόμο τον πυροβόλησαν και σκοτώθηκε. Ο Μπομπ και ο Γκρατ σκοτώθηκαν από τους αστυνομικούς όπως επίσης και άλλα δύο μέλη της συμμορίας. Ο πιο τυχερός ήταν ο Έμετ που δέχτηκε συνολικά 23 σφαίρες αλλά κατάφερε να επιβιώσει.

Όπως ήταν φυσικό οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν και οδηγήθηκε στη φυλακή όμως ένα χρόνο αργότερα αφέθηκε ελεύθερος λόγο απονομής χάριτος. Μετακόμισε στην Καλιφόρνια όπου έγινε κτηματομεσίτης και συγγραφέας ενώ άφησε την τελευταία του πνοή το 1936 σε ηλικία 66 ετών.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *