Πολιτικά αδύναμος, ο Ζάεφ ελπίζει

Χωρίς το ευρωπαϊκό υπερόπλο ο Ζάεφ έχει μειωμένες έως ελάχιστες ελπίδες να βγει νικητής.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

H Βόρεια Μακεδονία εισήλθε από την Παρασκευή και επισήμως σε τροχιά εκλογών, με την παραίτηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό τον νυν υπουργό Εσωτερικών Ολιβερ Σπασόφσκι και δύο υπουργούς από το αντιπολιτευόμενο VMRO DPMNE. Ο Ζάεφ αναγκάστηκε να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, οι οποίες συμφωνήθηκαν για τις 12 Απριλίου, ύστερα από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. το φθινόπωρο, να απορρίψει, κατ’ απαίτηση του προέδρου Μακρόν, το αίτημα της Βόρειας Μακεδονίας αλλά και της Αλβανίας, για χορήγηση ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Είχε ποντάρει το πολιτικό του κεφάλαιο στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του, λαμβάνοντας δύσκολες αποφάσεις όπως οι συμφωνίες των Πρεσπών με την Ελλάδα και της «Ειρήνης και Φιλίας» (γλώσσα, ιστορία, κ.ά.) με τη Βουλγαρία, με την ελπίδα ότι οι πόρτες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. θα άνοιγαν διάπλατες. Και η μεν Ατλαντική Συμμαχία τον υποδέχθηκε στην «αγκαλιά» της, για να μην τον «αρπάξει» η Ρωσία, οι Βρυξέλλες όμως, λόγω Μακρόν, το έβαλαν στον «πάγο» μέχρι νεωτέρας.

Χωρίς το ευρωπαϊκό υπερόπλο οδεύει προς την κάλπη του Απριλίου πολιτικά αδύναμος, και με μειωμένες έως ελάχιστες ελπίδες να βγει νικητής, εκτός εάν την ύστατη ώρα οι ηγέτες της Ε.Ε. του προσφέρουν το πολυπόθητο αντίδωρο.

Τι μπορεί να συμβεί και ο Ζάεφ (ίσως) ελπίζει; Μεσολαβεί το άτυπο Συμβούλιο Κορυφής τον Μάρτιο, υπό κροατική προεδρία, και εκεί είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μια πολιτική δήλωση των ηγετών –απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί καθώς η σύνοδος είναι άτυπη–που θα ορίζει, υπό προϋποθέσεις, ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις.

Μεσολάβησε κάτι ώστε ο πρόεδρος Μακρόν να αλλάξει στάση και να ανάψει το πράσινο φως; Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι ο Γάλλος πρόεδρος πήρε στην ουσία αυτό που επιδίωκε στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Ε.Ε. με τη Γερμανία, την αυστηροποίηση δηλαδή των κριτηρίων για τη μελλοντική ένταξη νέων χωρών και πλέον μπορεί να φανεί «γενναιόδωρος» στην περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας, ενδεχομένως και της Αλβανίας, συνεκτιμώντας και τη ρευστότητα στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου.

Αν εξελιχθούν έτσι τα πράγματα, τότε ο Ζάεφ μπορεί να ελπίζει, σε συνδυασμό με την επιτυχία (του) της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ σε ένα υψηλό ποσοστό στην κάλπη, το οποίο και θα του δώσει το δικαίωμα σχηματισμού κυβέρνησης με τους Αλβανούς. Οπως συνέβη και στις προηγούμενες εκλογές στις οποίες μολονότι πρώτο κόμμα αναδείχθηκε στην κάλπη του VMRO DPMNE, έγινε πρωθυπουργός χάρη στην σύμπραξη με άλλα κόμματα, κυρίως το αλβανικό DUI του πανίσχυρου Αλί Αχμέτι.

Οι περισσότερες, έως τώρα, δημοσκοπήσεις – χωρίς υψηλό βαθμό αξιοπιστίας, πάντως, δεδομένου ότι τα ινστιτούτα που τις διοργανώνουν ελέγχονται από τα κόμματα– δείχνουν να προηγείται το VMRO DPMNE, το οποίο διακηρύσσει ότι η κυβέρνησή του θα καταργήσει τόσο τη συμφωνία των Πρεσπών όσο και εκείνη με τη Βουλγαρία. Στα Σκόπια οι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν «τζάμπα μαγκιές» του VMRO DPMNE και προεκλογικά πυροτεχνήματα άνευ σημασίας τα περί κατάργησης των δύο αυτών συμφωνιών που χαιρετίστηκαν, αν δεν επιβλήθηκαν ώς ένα βαθμό από τον δυτικό παράγοντα, ως κινήσεις που συμβάλλουν στη σταθεροποίηση της περιοχής. Οπως σημειώνουν, για να μπορέσει το VMRO DPMNE να ακυρώσει τις συμφωνίες θα πρέπει να έχει πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή, κάτι που «ούτε στο όνειρό του δεν μπορεί να πετύχει».

Ακόμα όμως και αν επιχειρήσει να υπονομεύσει τις συμφωνίες στην πράξη, είναι σίγουρο ότι θα εκληφθεί ως παραβίαση της κόκκινης γραμμής από Ευρωπαίους και Αμερικανούς. Η αντιπολίτευση βεβαίως διαθέτει άλλα, πιο ισχυρά, όπλα να πολεμήσει τον Ζάεφ, όπως η εμπλοκή στελεχών του κόμματός του σε υποθέσεις διαφθοράς, ο έλεγχος από το κόμμα του κρατικού μηχανισμού, κ.ά., φαινόμενα που ο ίδιος προτού ανέλθει στην εξουσία δήλωνε ότι θα πατάξει.

Ολα αυτά με έναν λαό ο οποίος παρακολουθεί απαθής τις εξελίξεις και γυρίζει απογοητευμένος την πλάτη στους πολιτικούς, γεγονός που προοιωνίζεται μεγάλη αποχή και στην κάλπη του Απριλίου. Πολλοί φοβούνται ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερη και από εκείνη του δημοψηφίσματος, οπότε είχε προσέλθει στην κάλπη περίπου μόνο το 36%.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *