Πονηρή κίνηση Σόιμπλε, να ξαναβάλει τον Βαρουφάκη στο «παιχνίδι», με κίνδυνο να προκληθεί νέα κρίση στη συνεδρίαση του Eurogroup

Wolfgang Schaeuble, Germany's finance minister, left, looks towards Yanis Varoufakis, Greece's finance minister, during a news conference at the Chancellery in Berlin, Germany, on Thursday, Feb. 5, 2015. The meeting comes hours after Greece lost a critical funding artery when the European Central Bank restricted loans to its financial system. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg *** Local Caption *** Yanis Varoufakis; Wolfgang Schaeuble

Η παρουσία του Γιάννη Βαρουφάκη στο σημερινό Eurogroup, αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, που μετέχουν στη συνεδρίαση, μετά το βαρύ κλίμα που είχε δημιουργηθεί εις βάρος του στη συνεδρίαση της Ρίγας, στη Λετονία.

Η Ελλάδα αναγκαστικά θα εκπροσωπηθεί από τον κ. Βαρουφάκη, εφόσον παραμένει υπουργός Οικονομικών, ασχέτως αν συνοδεύεται από τον επιτηρητή κ. Χουλιαράκη.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκμεταλλεύεται το γεγονός, για να επιβάλλει τη δική του σκληρή στάση έναντι των διεκδικήσεων της Ελλάδας, με τις οποίες έχει διαφωνήσει πολλές φορές.

Με μια στρατηγική κίνηση, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ξαναβάζει στο «παιχνίδι» τον κ. Βαρουφάκη, σχεδιάζοντας να συναντηθεί μαζί του πριν την συνεδρίαση, προκαλώντας έκπληξη στις τάξεις των μελών του Eurogroup.

Τις τελευταίες ώρες υπήρξαν σενάρια ότι η Άγκελα Μέρκελ, έχει διαφωνήσει με τις σκληρές δηλώσεις του Σόιμπλε για την Ελλάδα, με τις οποίες άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο Grexit.

Ο κ. Σόιμπλε κρατά τα κλειδιά του Eurogroup και μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά προς την κατεύθυνση που επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση, αλλά γνωρίζει ότι η παρουσία του Βαρουφάκη μπορεί να προκαλέσει νέα κρίση.

Μία συνάντηση των δύο θα ήταν χρήσιμη για να αποκατασταθεί το κλίμα στο Eurogoup που ήταν ψυχροπολεμικό για τον Έλληνα υπουργό, ο οποίος δεν μετείχε καν στο δείπνο κατά την ολοκλήρωση των εργασιών του.

Αλλά δεν είναι βέβαιο ότι αυτός είναι ο στόχος του κ. Σόιμπλε, ο οποίος το Σαββατοκύριακο τροφοδότησε ξανά τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης με αρνητικές δηλώσεις γύρω από το ελληνικό θέμα. Βέβαια ήταν προσεκτικός όσον αφορά τον Έλληνα Ομόλογό του, στήνοντας τη στρατηγική του. Γνωρίζει άλλωστε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει σε αλλαγή του υπουργού Οικονομικών της.

Ερωτηθείς από την FAZ σε συνέντευξη που έδωσε σχετικά με τις πληροφορίες περί αντικατάστασής του ο κ. Σόιμπλε περιορίστηκε να πει ότι «ο Γιάνης Βαρουφάκης παραμένει ο έλληνας συνομιλητής στο Eurogroup».

Επί της ουσίας πάντως ο κ. Σόιμπλε δεν έχει παρεκκλίνει από την αρχική του γραμμή και υποστήριξε ότι «ελπίζει η Ελλάδα να παραμείνει στην ΕΕ πρόσθεσε όμως ότι η απόφαση ανήκει στους Έλληνες και επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση και ότι υπάρχει ευελιξία υπό την προϋπόθεση ότι θα προτείνονται ισοδύναμα μέτρα και μεταρρυθμίσεις».

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *