Πορείες στο κέντρο με κανόνες

Το νομοσχέδιο αφορά «τον σεβασμό στον δημόσιο χώρο», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Δεν γίνεται οι λίγοι να ταλαιπωρούν τους πολλούς. «Δεν μπορεί να κλείνει ο δρόμος από 50 άτομα. Η ταλαιπωρία ή η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης είναι το ζητούμενο των διοργανωτών μιας διαμαρτυρίας;», διερωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπογραμμίζοντας, με αφορμή το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις στα αστικά κέντρα που τίθεται σύντομα σε διαβούλευση, ότι η κοινωνία στηρίζει αυτές τις πολιτικές.

«Αν το ζητούμενο των διοργανωτών μιας διαμαρτυρίας είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, τότε η σημερινή κυβερνητική πρωτοβουλία τυγχάνει στήριξης και πέραν των πολιτικών δυνάμεων της Ν.Δ.», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι το νομοσχέδιο αφορά «τον σεβασμό στον δημόσιο χώρο». Προηγουμένως, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίασε τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι η ρύθμιση προσφέρει στον πολίτη αυτό που δικαιούται και απαιτεί: το δικαίωμα να συναθροίζεται, να διαδηλώνει και να διεκδικεί, στο πλαίσιο της νομιμότητας και της συνταγματικής τάξης και το δικαίωμα στην ασφάλεια, στην προστασία και στην ομαλότητα της καθημερινής κοινωνικοοικονομικής του ζωής.

Το νομοσχέδιο που, όπως έγραψε η «Κ» της Κυριακής, «πατάει» πάνω στη νομοθετική πρόταση που είχε καταθέσει ο Γιώργος Καμίνης ως δήμαρχος Αθηναίων το 2012, προβλέπει τον ορισμό «υπεύθυνου συνάθροισης», αλλά και εντεταλμένου της αστυνομίας στον οποίο θα απευθύνεται, ενώ προβλέπει την προαναγγελία και το καθήκον ενημέρωσης για μια διαδήλωση 48 ώρες πριν. Επιπλέον, υπογραμμίζει την «αναλογικότητα στην κατάληψη δημοσίου χώρου», συναρτώντας την τόσο με το μέγεθος μιας διαδήλωσης όσο και με τις επιπτώσεις της για την ομαλότητα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της πόλης στο συγκεκριμένο σημείο.

Ακόμη, προβλέπει αστική και ποινική ευθύνη για τον υπεύθυνο συνάθροισης, ο οποίος έχει και καθήκοντα περιφρούρησης της συγκέντρωσης. Εφόσον δεν έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα και σημειωθούν καταστροφές κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, τότε έχει ευθύνη.

Την ίδια ώρα, για τη διευκόλυνση των πολιτών, προβλέπεται η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας, ώστε οι πολίτες να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για τους αποκλεισμένους δρόμους και την κυκλοφορία πριν και κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης. Το νομοσχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση πριν από την Πρωτοχρονιά και αναμένεται να είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί το νέο έτος.

Αμεσα, άλλωστε, θα τεθεί σε δια-βούλευση και το νομοσχέδιο για τα υδατοδρόμια, το οποίο παρουσιάστηκε χθες από τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Αχ. Καραμανλή και το οποίο αναμένεται να συμπεριλαμβάνει και τη ρύθμιση για τη συνεχή λειτουργία του μετρό, ώστε να εκτελείται ο ελάχιστος αριθμός δρομολογίων από προσωπικό ασφαλείας και κατά τη διάρκεια απεργίας τις ώρες αιχμής. Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για τα υδατοδρόμια, αυτό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «στοχεύει αφενός στη φιλελευθεροποίηση του θεσμικού πλαισίου εμπλέκοντας ιδιώτες επενδυτές κι αφετέρου στην απλούστευση και επιτάχυνση των απαιτούμενων για την αδειοδότηση των υδατοδρομίων διαδικασιών».

Ενημέρωση στο υπουργικό συμβούλιο έκανε και ο Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος για το 2019 θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο, τα ωφελούμενα νοικοκυριά θα υπερβούν τις 300.000, ενώ θα διατεθεί ποσό ύψους 215 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 40 εκατ. ευρώ από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Ακόμη, το Υπουργικό ενέκρινε την εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης για την τοποθέτηση τριών αντιπροέδρων του ΣτΕ (οι σύμβουλοι Επικρατείας Αικατερίνη Χριστοφορίδου, Παναγιώτης Ευστρατίου, Ευαγγελία Νίκα) και ενός αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Ασημίνα Σαντοριναίου), καθώς και την προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού για την επιλογή μελών του Συμβουλίου Διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Επίδομα γέννησης για το δημογραφικό

Το επίδομα γέννησης ως μέτρο δημογραφικής πολιτικής, που παρουσιάστηκε χθες, ανέρχεται σε 2.000 ευρώ και θα ισχύσει αναδρομικά για κάθε παιδί που γεννιέται από την 1η Ιανουαρίου 2020, παρότι το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας αναμένεται να κατατεθεί και να ψηφιστεί αμέσως μετά τις γιορτές. Στόχος του κυβερνητικού σχεδιασμού είναι να αποτελέσει το πρώτο «ψηφιακό» επίδομα που θα χορηγείται χωρίς την υποβολή αίτησης. Κατευθείαν στο μαιευτήριο, αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού, θα καταβάλλονται τα πρώτα 1.000 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 1.000 θα χορηγούνται εντός έξι μηνών. Δικαιούχος του επιδόματος θα είναι η διαμένουσα νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα μητέρα του παιδιού, εφόσον η ίδια ή ο πατέρας του παιδιού έχουν την επιμέλειά του. Το επίδομα είναι «καθαρά δημογραφικό και όχι προνοιακού χαρακτήρα», έχει δηλώσει η αρμόδια υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, ενώ το εισοδηματικό κριτήριο λήψης του ανέρχεται σε 70.000 ευρώ για ένα νέο ζευγάρι που κάνει το πρώτο του παιδί.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *