Πού εστιάζει κάθε στιγμή του γύρου ένας πιλότος F1; [video]

1Όλοι μας γνωρίζουμε πλέον τι βλέπει μέσα από το κόκπιτ του μονοθεσίου του ένας πιλότος της F1, αλλά πού στην πραγματικότητα εστιάζεται…
κάθε στιγμή το βλέμμα του μέσα σε ένα γύρο;

Χάρη στους πολύ ωραίους τύπους της Tobii, μιας εταιρείας που ειδικεύεται στην τεχνολογία παρακολούθησης του οφθαλμού, μπορούμε να δούμε μέσα από τα μάτια ενός πιλότου της F1. Κάτι που αποδεικνύεται εντυπωσιακό.

Το υποκείμενο του πειράματος δεν ήταν άλλος από τον Nico Hulkenberg, πιλότο της F1 και νικητή του περυσινού Le Mans. Για το τεστ, ο Hulkenberg φόρεσε σκελετούς υψηλής τεχνολογίας, παρόμοιους με το σκελετό των κοινών γυαλιών. Κάθε σκελετός περιελάμβανε πέντε μικροσκοπικές κάμερες υπερύθρων που παρακολουθούσαν την κίνηση των ματιών του Nico. Τα δεδομένα που συλλέγονταν μεταφέρονταν σε video από μια κάμερα στραμμένη προς τα εμπρός και υπό τη μορφή μιας ροζ κουκίδας. Έτσι ο αναλυτής μπορεί ανά πάσα στιγμή να δει πού εστίαζε το βλέμμα του Hulkenberg.

Χάρη στα δεδομένα που συλλέχθηκαν, μπορούμε να δούμε και πόσο γρήγορη στην πραγματικότητα είναι η αντίδραση ενός πιλότου F1. Για παράδειγμα, στον Hulkenberg έπαιρνε λιγότερο από 0,1” για να αντιδράσει στο σήμα της εκκίνησης –αντίδραση που είναι στο όριο της ανθρώπινης δυνατότητας.
Το ζητούμενο βέβαια, είναι ότι μπορούμε να δούμε πόσο μακριά κοιτά κατά το γύρο και πότε κοιτά εμπρός στην κορυφή κάθε στροφής. Εκείνο που είναι περισσότερο ενδιαφέρον είναι ότι ποτέ δεν κοιτά προς τα κάτω, στο τιμόνι, γνωρίζοντας ενστικτωδώς πού βρίσκεται κάθε διακόπτης και κάθε κουμπί. Τα shift lights τα αντιλαμβάνεται με την περιφερειακή όρασή του, οπότε δεν υπάρχει λόγος έστω και κατ’ ελάχιστο, να αλλάξει την εστίασή του από την πίστα σε αυτά. Ο εγκέφαλος του Hulkenberg είναι εκπαιδευμένος να αντιδρά ακριβώς σε κάθε ερέθισμα και αυτό τεκμηριώνεται άψογα στο video.

Πηγή

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *