Πράσινο φως για το έργο των οπτικών ινών ύψους 700 εκατ. ευρώ

Το Ultra-Fast Broadband θα προσφέρει ταχύτητες τουλάχιστον 100 Mbps και θα είναι εύκολα επεκτάσιμες έως και 1 Gbps.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ενέκρινε την Πέμπτη η διυπουργική επιτροπή των ΣΔΙΤ το έργο Ultra-Fast Broadband (UFBB) ύψους 700 εκατ. ευρώ για την ερχόμενη πενταετία. Το έργο, που στόχο έχει να φέρει ευρυζωνικές συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων –άνω των 100 Mbps– στις λιγότερο προνομιακές περιοχές της χώρας, θα χρηματοδοτηθεί με δημόσιους πόρους ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση αυτή θα προέλθει από το ΕΣΠΑ.

Στόχος του έργου είναι να προσφέρει σε περίπου 2,5 εκατ. κατοίκους (ή σε περίπου 700.000 νοικοκυριά) της χώρας τη δυνατότητα διασύνδεσης με οπτικές ίνες. Οι συνδέσεις αυτές θα προσφέρουν ταχύτητες τουλάχιστον 100 Mbps και θα είναι εύκολα επεκτάσιμες έως και 1 Gbps.

Προς τον σκοπό αυτό όλη η χώρα θα χωριστεί σε επτά περιοχές (lots) και οι οποίες, κατόπιν δημόσιου διαγωνισμού, θα ανατεθούν στους ενδιαφερόμενους κατασκευαστές για την ανάπτυξη των σχετικών δικτυακών υποδομών. Εκτιμάται ότι ενδιαφερόμενοι θα είναι κυρίως οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξει ενδιαφέρον και από άλλες κατασκευαστικές επιχειρήσεις.

Η ολοκλήρωση της συγκεκριμένης δράσης στόχο έχει να υλοποιήσει τους στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που περιγράφονται στην πρωτοβουλία Gigabit Society. Με την πρωτοβουλία αυτή επιδιώκεται μέχρι το 2025 κάθε νοικοκυριό στην Ε.Ε. να έχει μια ευρυζωνική σύνδεση ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps, ενώ πάνω από το 50% να φθάνει το 1 Gbps.

Στη χώρα μας, μετά την ολοκλήρωση του έργου UFBB, το 2023, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ) που χειρίζεται το θέμα, το 97% του πληθυσμού της χώρας θα έχει πρόσβαση σε συνδέσεις άνω των 100Mbps και το 76% σε συνδέσεις 1 Gbps. Το έργο UFBB αφορά το 18% του πληθυσμού της χώρας που κατοικεί κυρίως σε αγροτικές ή/και απομακρυσμένες από τα αστικά κέντρα περιοχές που δεν θα προσελκύσουν ιδιωτικές επενδύσεις, οι οποίες θα στοχεύσουν στο 58%, δηλαδή στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη κ.ά.). Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει κατατεθεί, το 21% του πληθυσμού εκτιμάται ότι θα βασιστεί σε ταχύτητες 100 έως 200 Μbps και το υπόλοιπο 3% σε ταχύτητες 30 έως 100 Mbps. «Στοχεύουμε στη γεφύρωση του χάσματος ως προς την κοινωνική, οικονομική και εδαφική συνοχή», σχολίασε χθες ο υπουργός Οικονομίας –επικεφαλής της διυπουργικής επιτροπής ΣΔΙΤ– Γιάννης Δραγασάκης, μετά το πέρας της συνεδρίασης της επιτροπής. «Με το συγκεκριμένο έργο ΣΔΙΤ», προσέθεσε, «αξιοποιώντας κοινοτικούς πόρους παράλληλα με ιδιωτικά κεφάλαια, καλύπτονται περιοχές όπου δεν έχουν αναπτυχθεί τα αναγκαία δίκτυα».

To έργο UFBB απαιτεί τις «ευλογίες» της Κομισιόν και συγκεκριμένα τις εγκρίσεις των Γενικών Διευθύνσεων Περιφερειών (DG Regio) και Ανταγωνισμού (DG Comp). Πάντως, καθώς φαίνεται ότι έχει λάβει το πράσινο φως από το κοινοτικό όργανο Jaspers για να υποβάλει φάκελο μεγάλου έργου, σημαίνει ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο. Η διαδικασία πάντως επιλογής αναδόχων για τις επτά περιοχές της χώρας αναμένεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο μήνα.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *