Προανακριτική, δύο «δρόμοι» για τον ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι σχετικές αποφάσεις για την αντικατάσταση των κ. Τζανακόπουλου και Πολάκη στην Προανακριτική Επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο θα ληφθούν αύριο Δευτέρα, που θα συνεδριάσει το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή το βράδυ με την οποία απέρριψε κατηγορηματικά και σε υψηλούς τόνους την επιστολή του κ. Τασούλα, με την οποία ο πρόεδρος της Βουλής ζητούσε την αντικατάσταση των κ. Τζανακόπουλου και Πολάκη από την Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, δεν ήταν σαφής παρά μόνο σε ένα πράγμα: καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση ξεκαθάρισε ρητώς πως δεν θα προβεί σε αντικατάσταση των βουλευτών όπως φάνηκε με τη φράση «ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε περίπτωση δεν θα καταστεί συνεργός σε παράνομες, αντικοινοβουλευτικές και αντιθεσμικές πρακτικές». Πέραν τούτου, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν αποσαφήνισε τι θα πράξει θεσμικά από εδώ και πέρα, κάτι που μπορεί να το κάνει μέχρι αύριο το βράδυ όπου εκπνέει η προθεσμία των τριών ημερών.

Τα σενάρια

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν αύριο Δευτέρα, όπου θα συνεδριάσει το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και θα τεθούν επί τάπητος οι πιθανές επόμενες ενέργειες. Τα σενάρια αυτή τη στιγμή, με δεδομένο, όπως προειπώθηκε, πως αντικατάσταση των δύο βουλευτών δεν πρόκειται να γίνει, είναι τα εξής:

Πρώτον, να οριστούν οι ίδιοι βουλευτές μέλη. Πρόκειται για την πιο «επιθετική» αντίδραση που θα σηματοδοτήσει την πρόθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πάει στα άκρα την αντιπαράθεση και να πυροδοτήσει ένταση που μπορεί να της γυρίσει μπούμερανγκ. Η συγκεκριμένη απόφαση έχει εντός του κόμματος ισχυρούς υποστηρικτές, αλλά και πολλούς που αντιτίθενται. Οι δεύτεροι χρησιμοποιούν ως επιχειρηματολογία πως μία τέτοια κίνηση εμπεριέχει πολιτικό ρίσκο, καθώς μπορεί να εκπέμψει το μήνυμα πως σε μία φάση που ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να λειτουργήσει πιο θεσμικά, επιστρέφει σε ακραίες πρακτικές που πυρπολούν τις διαδικασίες.

Η δεύτερη επιλογή που εξετάζεται είναι να μην οριστούν αντικαταστάτες, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει μεν τη διαδικασία αλλά ταυτόχρονα να κρατά μία πιο «ήπια στάση» που μπορεί σύμφωνα με τους θιασώτες της επιλογής αυτής να τον συμφέρει πολιτικά, καθώς «θα φύγει το θέμα από το διαδικαστικό κομμάτι και θα επιστρέψει στην ουσία του, αναδεικνύοντας την προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου από την πλειοψηφία».

Οι ίδιες πηγές συμπληρώνουν πως σε αυτή την περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κινδυνεύσει να κατηγορηθεί για επιστροφή στο παρελθόν, παραμένοντας σε «πιο θεσμικές ράγες». Σε κάθε περίπτωση, η αξιωματική αντιπολίτευση θα «σηκώσει το θέμα», καθώς στην Κουμουνδούρου υπάρχει η πεποίθηση πως τη Ν.Δ. σε αυτή τη φάση δεν τη συμφέρει να είναι το θέμα της Προανακριτικής ψηλά στην ατζέντα.

Το δικαστικό συμβούλιο

Ανεξαρτήτως των αποφάσεων που θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ, το θέμα της νομιμότητας της εξαίρεσης των δύο βουλευτών μπορεί να έχει και επόμενη φάση. Δηλαδή, αν τυχόν αποφασιστεί η παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου σε ειδικό δικαστήριο, μεσολαβεί ένα δικαστικό συμβούλιο, που είναι αρμόδιο να κρίνει αν τηρήθηκε η νομιμότητα σε όλη την προηγηθείσα διαδικασία. Δηλαδή, πλην της ετυμηγορίας για το αν η πιθανή απόφαση της Προανακριτικής είναι σύννομη, θα κληθεί να πάρει θέση και για τυχόν διαφωνίες ή διχογνωμίες που υπήρξαν, όπως ακριβώς είναι το θέμα της εξαίρεσης των δύο βουλευτών.

Βεβαίως, το θέμα του δικαστικού συμβουλίου είναι πολύ πρόωρο να εξεταστεί και σε κάθε περίπτωση αν φτάσουμε μέχρι εκεί η όποια απόφασή του θα πυροδοτήσει νέες σφοδρές πολιτικές αντιπαραθέσεις. Αρμόδιες πηγές του κόμματος, πάντως, σημείωναν στην «Κ» πως αυτή την ώρα όλες οι θεσμικές επιλογές είναι ανοικτές και θα τεθούν επί τάπητος στην αυριανή συνεδρίαση.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *