Προεκλογικά

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα που θα δημιουργηθούν σε χώρες τις Ε.Ε. προκειμένου να ψηφίσουν στις εκλογές τις 26ης Μαΐου οι Ελληνες που διαμένουν εκτός ελληνικών συνόρων, καθώς και οι Ελληνες ναυτικοί. Σημειωτέον ότι οι Ελληνες του εξωτερικού ψηφίζουν στις 25 Μαΐου. Στην απόφαση, που υπογράφει ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης, καθορίζονται η πόλη-έδρα του εκλογικού τμήματος, ο αριθμός του, η ακριβής διεύθυνση του καταστήματος ψηφοφορίας καθώς και ποιοι εκλογείς θα ψηφίσουν σε αυτό βάσει των ειδικών εκλογικών καταλόγων που έχουν καταρτιστεί. Εκλογικά τμήματα θα δημιουργηθούν σε Βιέννη, Βρυξέλλες, Σόφια, Παρίσι, Στρασβούργο, Νίκαια, Αμβούργο, Αννόβερο, Βερολίνο, Μόναχο, Αουγκσμπουργκ, Λίνταου, Νταχάου, Νυρεμβέργη και Ντίσελντορφ.

Τους υποψηφίους που στηρίζει στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές ανακοίνωσε η κίνηση ΠΡΑΤΤΩ του Νίκου Κοτζιά. Για την Περιφέρεια Αττικής η κίνηση στηρίζει τη Ρένα Δούρου, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου των Γ. Δέδε, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων τον Θ. Γαλιατσάτο, στην Περιφέρεια Κρήτης τον Στ. Αρναουτάκη, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τον Μ. Γλυνό, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τον Χ. Γιαννούλη, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας τον Ν. Τσιλιμίγκα και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας τον Δ. Αναγνωστάκη. Επίσης, για τον Δήμο Αθηναίων στηρίζει τον Π. Γερουλάνο, στη Θεσσαλονίκη την Κ. Νοτοπούλου και στον Πειραιά τον Ν. Μπελαβίλα.

Αυξήθηκε ο αριθμός των κομμάτων που κατέθεσαν στον Αρειο Πάγο δήλωση για συμμετοχή στις ευρωεκλογές. Συνολικά 49 κόμματα κατέθεσαν τις σχετικές δηλώσεις, έναντι 43 το 2014. Βέβαια, περιμένουμε να δούμε πόσα εξ αυτών όντως θα συμμετέχουν, καθώς, για να θεωρηθεί έγκυρη η δήλωση, ο κάθε συνδυασμός θα πρέπει να καταθέσει παράβολο 5.000 ευρώ και ο κάθε υποψήφιος παράβολο 500 ευρώ.

Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τον διάλογό του με πολίτες θα παρουσιάσει την προσεχή Δευτέρα, στις 19.30, στο γήπεδο του Πανελληνίου, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Παύλος Γερουλάνος.

Αισιόδοξος ότι θα εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή εμφανίζεται ο πρώην βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ. και νυν υποψήφιος δήμαρχος Πηνειού, Ανδρέας Μαρίνος. Ο κ. Μαρίνος είναι επικεφαλής του συνδυασμού «Κοινωνία των Πολιτών» και φαίνεται να έχει δημιουργήσει μια δυναμική. Μένει, βεβαίως, να αποδειχθεί στην κάλπη…

Πιο «καθαρά» έχει αρχίσει να βλέπει δεύτερο γύρο ο Παύλος Γερουλάνος. Στενοί συνεργάτες του σημείωναν πως όλα τα ποιοτικά στοιχεία που έχουν στα χέρια τους δείχνουν διείσδυση του κ. Γερουλάνου σε πολιτικούς χώρους εκτός ΚΙΝΑΛ. Ή για να γίνει πιο συγκεκριμένο, όπως το έθεταν, βλέπουν επιστροφή του «παραδοσιακού ΠΑΣΟΚ». Του λεγόμενου και «ορθόδοξου».

Υποψήφια με… προοπτικές είναι η Μαρία Λαθούρη. Η νεαρή δικηγόρος, υποψήφια με τον συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη, είναι εξαιρετικά δραστήρια και φέρελπις, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι αν έχει ένα καλό «πλασάρισμα» στις αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν αποκλείεται προσεχώς να προσελκύσει και το ενδιαφέρον της Πειραιώς.

Ρόλο ξεναγού θα αναλάβει την προσεχή Κυριακή, από τις 10.30 το πρωί, ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Νίκος Μπελαβίλας, καθώς ο συνδυασμός του «Πειραιάς για Ολους» διοργανώνει ιστορικό περίπατο στην Πολιτιστική Ακτή του Πειραιά. Οι συμμετέχοντες θα περπατήσουν από τη γέφυρα του Σ.Σ. Αγίου Διονυσίου με προορισμό το Σιλό Σιτηρών ΟΛΠ, ενώ θα επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο της Ηετιώνειας Πύλης και το πλωτό μουσείο Liberty.

Το «Κέντρο Μελέτης και Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου-Θεατρικό Μουσείο» που πλέον έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του, επισκέφθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Ο κ. Μπακογιάννης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Δ.Σ. Κώστα Γεωργουσόπουλο και τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Σταμάτη Φασουλή, οι οποίοι επέρριψαν ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το μουσείο στην αδράνεια του υπουργείου Πολιτισμού και επανέφεραν το αίτημα για μετεγκατάστασή του.

Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Χαλάνδρι – Απόφαση Ευθύνης» του Παναγιώτη Βάσιου είναι ο οικονομολόγος και στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιώργος Μελέας. Επειτα από έξι χρόνια στις Βρυξέλλες, επιστρέφει στις «ρίζες» του για να βοηθήσει τη γειτονιά του, το Χαλάνδρι επιχειρώντας να του δώσει ευρωπαϊκό «αέρα», κυρίως μέσω της απορρόφησης κονδυλίων από την Ε.Ε.

Συγχαρητήριο μήνυμα στον «διάδοχό» του και νέο δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Μπρούλια απηύθυνε ο Γιώργος Καμίνης. «Είμαι βέβαιος ότι, έχοντας συμμετάσχει από την πρώτη μέρα στη μεγάλη αυτή προσπάθεια, ο Γιώργος, σε αυτή την τελική ευθεία, θα σταθεί αντάξιος της μεγάλης ευθύνης που οι πολίτες μάς ανέθεσαν το 2010 και το 2014», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Καμίνης.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *