Προεκλογικά

– Κάποιον μου θυμίζει…

Εκτός εκλογών στη Θεσσαλονίκη τέθηκαν τρεις συνδυασμοί, μεταξύ των οποίων και αυτός της Χρυσής Αυγής «Ελληνική Αυγή για τη Θεσσαλονίκη», με επικεφαλής τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο. Το Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης απέρριψε τις ενστάσεις τους κατά της μη ανακήρυξής τους που έγινε επειδή δεν αναφέρονταν ρητώς τα ονόματα των υποψηφίων για τη δημοτική ενότητα Τριανδρίας. Πέραν του συνδυασμού της Χρυσής Αυγής, από τις εκλογές αποκλείστηκαν οι συνδυασμοί «Γίνεται Μπορούμε» με επικεφαλής τον Σάββα Χαλιαμπάλια και «Ενωμένοι Μακεδόνες για τον δήμο Θεσσαλονίκης» με επικεφαλής τον Δημήτρη Ζιαμπάση.

Στην Αθήνα πάντως, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όπου είχε προσφύγει ο Ηλίας Κασιδιάρης, ακύρωσε την απόφαση του Δήμου Αθηναίων για τη μη παραχώρηση προεκλογικών χώρων στη Χρυσή Αυγή. Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει «κύμα» αντιδράσεων από συνδυασμούς και κόμματα. Μάλιστα, ασκείται έντονη κριτική για το ότι στη σχετική απόφαση υπάρχουν οδηγίες για το πώς θα γίνει η κατανομή των χώρων. Συνολικά στη Χρυσή Αυγή δίνονται για την προβολή της τρία περίπτερα, 49 στέγαστρα και 4 πύργοι. «Ο φασισμός δεν έχει θέση στην Αθήνα. Θέτουμε την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών στην κρίση των πολιτών της Αθήνας», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Αθηναίων.

Υποψήφιος με τον συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη είναι ο πολιτικός μηχανικός και μέλος της κεντρικής αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Μιχάλης Φώλας (φωτ.). Ο κ. Φώλας, ο οποίος εργάζεται στην Ιntrakat ως διευθυντής υλικών στο έργο των 14 αεροδρομίων της Fraport, έχει στο πρόγραμμά του ως «αιχμή του δόρατος» την ανάγκη ενός νέου χωροταξικού σχεδιασμού για τον Δήμο της Αθήνας. «Θα πρέπει να υπάρξουν κίνητρα και προβλέψεις για την αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων και αναξιοποίητων κτιρίων, που σήμερα αποτελούν πληγή, δημιουργώντας εστίες κινδύνων για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων της», τονίζει ο ίδιος με κάθε ευκαιρία.

Στον Δήμο Παπάγου-Χολαργού, υποψήφια με τον συνδυασμό «συν-πολις» του Δημήτρη Τούτουζα, «κατεβαίνει» η ιδιαίτερα αγαπητή στην περιοχή ιατρός Αθανασία Δεληβελιώτου. Στόχος της να βοηθήσει τους συμπολίτες της από το «μετερίζι» της Αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, υποψήφιος σύμβουλος για την κοινότητα Παπάγου με τον συνδυασμό «Μαζί για την Πόλη μας» του νυν δημάρχου Ηλία Αποστολόπουλου είναι ο πολιτικός επιστήμων και διεθνολόγος Νίκος Μπαλής-Μπαλατσός.

Παράνομο, βάσει της εκλογικής νομοθεσίας, χαρακτηρίζει το debate μεταξύ Πατούλη – Δούρου που διοργανώνει ο τηλεοπτικός σταθμός OPEN, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός. Οπως επισημαίνει, ο νόμος προβλέπει πρόστιμα από 50.000 ευρώ – 100.000 ευρώ στους υποψηφίους και από 50.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ στο κανάλι.

Στην Αθήνα μεταφέρθηκε προ ημερών η «μάχη» για τον Δήμο Τρίπολης. Ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Σμυρνιώτης, που έχει τη στήριξη της Πειραιώς, έκανε μια μεγάλη συγκέντρωση, ρίχνοντας βάρος στους κατοικούντες στην πρωτεύουσα Αρκάδες. Ανάμεσα στα επιχειρήματα του υποψήφιου δημάρχου και η πρωταγωνιστική θέση που πρέπει να έχει ο Δήμος Τρίπολης ενόψει του 2021 και της συμπλήρωσης 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Μια σημαντική όσο και σημειολογική υποψηφιότητα έχει στο ψηφοδέλτιό του ο υποψήφιος δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Γιάννης Φωστηρόπουλος. Η Μαρία Θεμελή, στενή συνεργάτις του απερχόμενου δημάρχου Διονύση Χατζηδάκη, ως πρόεδρος της BNI, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα «ανθρώπου της αγοράς», δίνοντας ένα ισχυρό στίγμα στον χαρακτήρα του συνδυασμού του κ. Φωστηρόπουλου.

«Ηρεμη δύναμη» χαρακτηρίζουν στη Γλυφάδα τον πρώην καλαθοσφαιριστή και νυν υπεύθυνο του τομέα αθλητισμού του δήμου, Περικλή Δορκοφίκη. Ο πρώην αθλητής, ασχολήθηκε επισταμένως με τα αθλητικά δρώμενα του δήμου, δίνοντας «πόντους» στη δημοτική αρχή του Γιώργου Παπανικολάου. Οι προβλέψεις λένε πως θα ξεχωρίσει και πάλι στις δημοτικές εκλογές και όχι μόνο λόγω ύψους (σ.σ. βλέπει τον κόσμο από τα δύο μέτρα και πέντε εκατοστά).

Με άξονα τον πολιτισμό και την επένδυση του Ελληνικού, της οποίας είναι φανατικός υπέρμαχος, πολιτεύεται στον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης ο Φώτης Ιασωνίδης, ένα από τα εκλογικά «ατού» του δημάρχου και εκ νέου υποψηφίου, Γιάννη Κωνσταντάτου. Ο κ. Ιασωνίδης θεωρεί πως η επένδυση του Ελληνικού είναι ικανή να «εκτοξεύσει» τον δήμο και με κάθε ευκαιρία προβάλλει την αναγκαιότητα ολοκλήρωσής της.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *