Προκριθείτε γιατί… χανόμαστε

1Αναγκαιότητα αποτελεί για την Ελλάδα η πρόκριση-ει δυνατόν-ΚΑΙ των τριών εναπομείναντων εκπροσώπων της στους ομίλους του Europa League.

Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ ρίχνονται απόψε στη μάχη όχι μόνο για την… πάρτη τους, αλλά και για το σύνολο του ελληνικού ποδοσφαίρου, καθώς από την παρουσία τους απέναντι σε Αρούκα, Μπρόντμπι και Ντιναμό Τιφλίδας θα κριθεί εν πολλοίς πού θα βρίσκεται η Ελλάδα διεθνώς τα επόμενα χρόνια.

Η χώρα μας είναι στην παρούσα φάση στη 15η θέση της κατάταξης της UEFA και θέλει να μην υποχωρήσει περισσότερο. Αν δεν τα καταφέρει, αυτό συνεπάγεται πως την περίοδο 2018/19 οι εκπρόσωποι της Ελλάδας στην Ευρώπη θα μειωθούν κατά έναν και θα αρχίζουν έναν γύρο νωρίτερα τις υποχρεώσεις τους. Ειδικότερα, θα χαθεί το δεύτερο εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League, ενώ ο πρωταθλητής θα συμμετέχει στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League, ο Κυπελλούχος στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League, ο δεύτερος του πρωταθλήματος στον β’ προκριματικό και ο τρίτος στον πρώτο προκριματικό.

Η προσπάθεια διατήρησης στη 15η θέση δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Η 16η Ρουμανία απέχει μόλις επτά αγωνιστικούς βαθμούς έχοντας μίνιμουμ μία (τη Στεάουα που θα μπει στους ομίλους του Europa League μετά το 0-5 από τη Μαν. Σίτι) και μάξιμουμ δύο ομάδες στο υπόλοιπο της σεζόν, ενώ ακόμη μεγαλύτερη απειλή είναι η 17η Αυστρία. Κι αυτό γιατί απέχει μεν οκτώ αγωνιστικούς βαθμούς, αλλά θα πάρει τους μισούς αν η Σάλτσμπουργκ αποκλείσει τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ (πήρε 1-1 στην Κροατία) και μπει στους ομίλους του Champions League, ενώ μετρά τώρα τρεις εκπροσώπους και η βαθμολογία τους διαιρείται δια τέσσερα, σε αντίθεση με Ελλάδας και Ρουμανίας που διαιρείται δια πέντε.

Πάντως όλα τα παραπάνω είναι υπό την προϋπόθεση πως δεν θα αλλάξει άμεσα ο χάρτης του Champions League. Το κογκρέσο της UEFA στις 14 Σεπτεμβρίου πέρα από την ανάδειξη νέου προέδρου θα κληθεί να αποφασίσει και για τη νέα δομή της διοργάνωσης. Όπως έχει διαρρεύσει, στο νέο μοντέλο θα ευνοούνται οι ομάδες από τα μεγάλα πρωταθλήματα, καθώς οι 27 από τις 32 ομάδες θα έχουν εγγυημένη θέση. Συγκεκριμένα στους ομίλους θα βρίσκονται τέσσερις ομάδες από Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία και Ιταλία (1-4 της κατάταξης της UEFA), δύο ομάδες από Πορτογαλία, Γαλλία και Ρωσία (5-7 κατάταξης της UEFA) και μία από Ουκρανία, Βέλγιο, Τσεχία, Τουρκία και Ελβετία (8-12 της κατάταξης της UEFA). Οι μόλις πέντε εναπομείνασες θέσεις θα πάνε στις χώρες που βρίσκονται από τη 13η μέχρι την… 54η θέση της κατάταξης της UEFA.

Αναλυτικά η κατάταξη της UEFA:
inner

Πηγη sportfm

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *