Προς κλιμάκωση η σύγκρουση ΚΙΝΑΛ – ΣΥΡΙΖΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Κορυφώνεται το αμέσως επόμενο διάστημα η μάχη για την πρωτοκαθεδρία στην Κεντροαριστερά μεταξύ KINAΛ και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μέσα σε δύο συναπτά Σαββατοκύριακα θα λάβουν χώρα δύο κομβικής φύσεως δράσεις, για Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου, αντίστοιχα. Η αρχή θα γίνει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 30-31 Μαρτίου, με το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, που θα επιχειρήσει να γυρίσει σελίδα για το κόμμα και να εκπέμψει μήνυμα προς το «όλον της προοδευτικής παράταξης». Οπως σημειώνουν άλλωστε συνεργάτες της κ. Φώφης Γεννηματά, το μείζον ενόψει συνεδρίου δεν είναι μόνο η οργανική ενοποίηση του κόμματος, μετά την περιπέτεια του πολυκομματικού φορέα, αλλά κυρίως το πολιτικό μήνυμα που θα εκπέμψει ο φορέας.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναμένεται να μιλήσει για την προοδευτική παράταξη, τον ιστορικό της ρόλο και να κάνει κάλεσμα προς όλους τους πολίτες που ανήκουν στον χώρο, ως ένα αντιστάθμισμα στις «Γέφυρες» του κ. Τσίπρα. Δεν μπορεί να διαλάθει την προσοχή, δε, πως κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι και ο υποψήφιος, από πλευράς PES, για την προεδρία της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς.

Την ίδια ώρα η κ. Γεννηματά αναμένεται να πάρει σαφείς αποστάσεις και από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, διεκδικώντας τον δικό της ζωτικό χώρο. Η συζήτηση πάντως για τις μετεκλογικές συνεργασίες εξακολουθεί να τροφοδοτείται από στελέχη του κόμματος. Χθες ήταν η σειρά του υποψήφιου ευρωβουλευτή Ν. Παπανδρέου, ο οποίος μίλησε (News 24/7) και ουσιαστικά έβγαλε από το «κάδρο» των κυβερνητικών συνεργασιών το ΚΙΝΑΛ. «Δεν ξεχνάμε τι είναι η Δεξιά», είπε αρχικά, προσθέτοντας πως «ταυτιζόμαστε μαζί τους στην εναντίωση προς τον ΣΥΡΙΖΑ», αλλά «μετά τις εκλογές, ας τα βρουν οι δύο μεγάλοι. Αν δεν τα βρουν, εκλογές ξανά, με απλή αναλογική. Η ευθύνη θα ανήκει σε αυτούς».

Το αμέσως επόμενο Σάββατο παίρνει σειρά ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη «μεγάλη» εκδήλωση για τη συγκρότηση της «προοδευτικής συμμαχίας», με ομιλητή τον πρωθυπουργό. Ενδεικτικό της σημασίας που δίνουν στο Μαξίμου στην εν λόγω εκδήλωση είναι πως επελέγη όλοι οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που θα σηματοδοτούν το «άνοιγμα» στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο να ανακοινωθούν μετά την εκδήλωση, ώστε να πολλαπλασιάσουν τη δυναμική που θα δώσει. Τα προβλήματα πάντως αυξάνονται. Χθες υπήρξε διπλό χτύπημα από δύο στελέχη της «Γέφυρας», στα οποία έχει ασκηθεί κριτική από τον βαθύ ΣΥΡΙΖΑ. Αρχικά η κ. Μαρία Ρεπούση ανακοίνωσε πως δεν επιθυμεί «πια» να είναι υποψήφια – σημαντική η λέξη «πια» που αφήνει αιχμές, καθώς εκτιμά πως δεν έμεινε ικανός χρόνος για να υποστηρίξει την υποψηφιότητά της. Λίγο μετά, ο καθηγητής Ιστορίας Αντώνης Λιάκος, πρωταγωνιστής της «Γέφυρας», θα ασκούσε ευθέως κριτική στις τελευταίες επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ για το ευρωψηφοδέλτιο, σχολιάζοντας στο (Facebook): «Η ανάδειξη υποψηφιοτήτων για την Ευρωβουλή γίνεται με κριτήρια κάθε άλλο παρά σχετικά με τα ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής που θα έχουν να αντιμετωπίσουν όσοι εκλεγούν», κατακρίνοντας ηθοποιούς, αθλητές και τραγουδιστές που επελέγησαν «με κριτήρια κάποια φήμη που είναι αμφίβολο αν μπορεί να μεταφραστεί σε επιπλέον ψήφους».

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *