Προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι στο ΚΙΝΑΛ

Η κ. Γεννηματά στην τοποθέτησή της, αναφερόμενη στην επιλογή του Γ. Καμίνη αντί του Ευ. Βενιζέλου, έκανε λόγο για κίνηση με «πολιτικά και όχι προσωπικά κριτήρια, η οποία θα κριθεί από τους πολίτες».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η απόπειρα επιστροφής στην –απαραίτητη για την προεκλογική περίοδο– ηρεμία, μετά την «καταιγίδα» των τελευταίων ημερών, αποτέλεσε τον βασικό άξονα της κοινής χθεσινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ, στον απόηχο των αναταράξεων που προκάλεσε η αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Δεδομένης της κρισιμότητας της στιγμής, φαίνεται πως το σύνολο των στελεχών, ακόμη και εκείνων που εξέφρασαν διαφωνία ή προβληματισμό για τους χειρισμούς της ηγεσίας στο θέμα του ψηφοδελτίου Επικρατείας, έδειξε διάθεση να πέσουν οι τόνοι. Κατά πληροφορίες, μεταξύ των εν λόγω στελεχών ήταν οι Ανδρέας Λοβέρδος, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Γιάννης Μανιάτης. Ωστόσο, η κριτική τους διατυπώθηκε σε ήπιους τόνους και με άξονα ότι προτεραιότητα στην παρούσα φάση αποτελεί η ενότητα μέχρι τις κάλπες.

Μετά τις εκλογές

Το συμπέρασμα που εξάγεται, πάντως, από το συνολικότερο κλίμα που εκπέμπεται είναι ότι το ζήτημα δεν έχει κλείσει, αλλά απλώς «μετατίθεται» για μετά τις εκλογές, από το αποτέλεσμα των οποίων είναι δεδομένο ότι θα κριθούν τα πάντα.

Η κ. Γεννηματά στην –επίσης χωρίς μεγάλες εντάσεις– τοποθέτησή της, αναφερόμενη στην επιλογή του Γ. Καμίνη αντί του Ευ. Βενιζέλου, έκανε λόγο για κίνηση με «πολιτικά και όχι προσωπικά κριτήρια, η οποία θα κριθεί από τους πολίτες», επαναλαμβάνοντας ότι αυτή σηματοδοτεί προοδευτική διεύρυνση. Ερωτηθείσα, πάντως, σε χθεσινή συνέντευξή της (Open) γιατί ο κ. Βενιζέλος δεν μπορεί να υποστηρίξει αυτή τη διεύρυνση, υπογράμμισε ότι «ένας πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν σηματοδοτεί κάτι νέο και μια διεύρυνση σε έναν καινούργιο φορέα όπως το Κίνημα Αλλαγής», προσθέτοντας ότι «δεν συνηθίζεται πρώην πρόεδροι να τοποθετούνται επικεφαλής στα ψηφοδέλτια Επικρατείας».

Η κ. Γεννηματά, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, έστειλε μήνυμα κατά της εσωστρέφειας, που, όπως ανέφερε, «ρίχνει νερό στον μύλο ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.», ενώ σημείωσε ακόμη ότι η ρήξη και η σύγκρουση δεν ήταν ποτέ δική της επιλογή. «Εχω και έχουμε την ευθύνη δύσκολων, αλλά αναγκαίων αποφάσεων», προσέθεσε. Παράλληλα, άσκησε δριμεία κριτική στον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι «η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέση με την προοδευτική παράταξη και γι’ αυτό στις εκλογές πρέπει να ηττηθεί οριστικά».

Την ίδια ώρα, πάντως, οι δημόσιες διαφωνίες με την πρόεδρο συνεχίστηκαν. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action24, o Nίκος Ανδρουλάκης έκανε λόγο για «λάθος χειρισμούς της ηγεσίας», προσθέτοντας ότι «θα αξιολογηθούν όλες αυτές οι αποφάσεις». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι προτεραιότητα στην παρούσα φάση είναι «στις 7 Ιουλίου η παράταξη να έχει σοβαρή παρουσία στο πολιτικό σκηνικό της χώρας». Σε πιο υψηλούς τόνους, συγκριτικά με τη συνεδρίαση του απογεύματος, κινήθηκε ο Λεωνίδας Γρηγοράκος τονίζοντας το πρωί (ΣΚΑΪ) ότι, αν το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό, «θα τεθεί θέμα ηγεσίας». Εκτίμησε, δε, ότι η απώλεια του Ευ. Βενιζέλου θα κοστίσει στο ΚΙΝΑΛ, υποστηρίζοντας πως η στρατηγική που επελέγη από την κ. Γεννηματά στέλνει ψηφοφόρους προς τη Ν.Δ.

Τέλος, στο «μέτωπο» των ψηφοδελτίων, ο Παύλος Γερουλάνος, με χθεσινή δήλωσή του, γνωστοποίησε ότι ζήτησε από την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ να τοποθετηθεί σε μη εκλόγιμη θέση του Επικρατείας. Οπως αναφέρει, θα σεβαστεί οποιαδήποτε απόφαση του κόμματος, διευκρινίζοντας ότι η επιλογή του αυτή σηματοδοτεί την επιθυμία του να συμβάλει στην εκλογική μάχη υπέρ των προοδευτικών δυνάμεων, αλλά ταυτόχρονα και τη δέσμευσή του ότι θα παραμείνει στον Δήμο Αθηναίων, όπου είχε θέσει υποψηφιότητα.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *