Πρόεδρος Δημοκρατίας και με 151 ψήφους

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ενα βήμα πιο κοντά στην αποσύνδεση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές πραγματοποίησε χθες η εθνική αντιπροσωπεία: με πλειοψηφία διευρυμένη σε σχέση με την πρώτη ψηφοφορία και πολύ μεγαλύτερη των 180 θετικών ψήφων («ναι» ψήφισαν 224, ενώ προ μηνός 221), η παρούσα Βουλή παρέπεμψε στην επόμενη, τη λεγόμενη και αναθεωρητική, την ευθύνη της διαμόρφωσης του περιεχομένου του νέου άρθρου 32 του Συντάγματος. Αυτό σημαίνει ότι εάν η επόμενη Βουλή επιλέξει να ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία και να αναδιαμορφώσει το σχετικό άρθρο, τότε θα αρκούν τουλάχιστον 151 ψήφοι για να αποφασισθεί μέσω ποίου τρόπου θα διασφαλίζεται στο μέλλον η εκλογή του κορυφαίου πολιτειακού παράγοντα, δίχως διάλυση της Βουλής – εξέλιξη η οποία θα στερεί από την αντιπολίτευση το «όπλο» της πρόκλησης πρόωρων εκλογών, όπως είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη του 2014.

Παρά την επιχειρηματολογία της σημερινής κυβέρνησης, η Βουλή, με τη σύνθεση που θα προκύψει από τις προσεχείς εκλογές, θα έχει πλήρη ελευθερία όχι μόνο για το πώς θα διαμορφωθούν οι προς αναθεώρηση διατάξεις, αλλά ακόμα και για το εάν θα ολοκληρωθεί η αναθεωρητική διαδικασία: το τελευταίο αυτό ενδεχόμενο, που συνεζητείτο εντόνως στο παρασκήνιο την τελευταία περίοδο, προσέλαβε χθες δημόσια διάσταση, καθώς από τη Ν.Δ. –και διά στόματος του εισηγητή κ. Κ. Τασούλα– κατέστη σαφές πως το σενάριο ταχύτατης επανεκκίνησης της αναθεωρητικής διαδικασίας, εκ του μηδενός, προκειμένου να μη θυσιαστούν κρίσιμες αλλαγές που η σημερινή πλειοψηφία απέρριψε, όπως η αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, είναι υπαρκτό.

Η χθεσινή ψηφοφορία επαναβεβαίωσε την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να υπερβεί το «ταβάνι» που έχουν διαμορφώσει ετερόκλητες συμμαχίες με βουλευτές προερχόμενους από άλλα κόμματα: μια σειρά από ζητήματα στα οποία είχαν προσδώσει εμβληματικό χαρακτήρα («ουδετερόθρησκο» του κράτους, πολιτικός όρκος κ.ά.) πέρασαν οριακά το όριο των 151 ψήφων, ενώ ακόμα ένα ζήτημα που ειδικώς χθες επιχείρησε να αναδείξει με ακόμα περισσότερη ένταση ο κ. Αλ. Τσίπρας, σχετικά με το αδίκημα της δωροδοκίας που τελέστηκε κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων, συγκέντρωσε λιγότερες (175 έναντι 179) θετικές ψήφους συγκριτικώς με την πρώτη ψηφοφορία. Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι πρέπει διά της αλλαγής αυτής να ισχύσει αναδρομικά η έννοια του αξιοποίνου. «Είναι νομικά αδύνατον να αποκτήσει αναδρομική ισχύ οποιαδήποτε ποινική διάταξη, ακόμα και μέσω του Συντάγματος», σχολίαζαν κύκλοι της Ν.Δ. «Η Ν.Δ. προσπαθεί απεγνωσμένα να περισώσει από τις ποινικές τους ευθύνες στελέχη της που κατηγορούνται», απαντούν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ. Συμπερασματικά, οι διατάξεις που αν προχωρήσει στην επόμενη Βουλή η αναθεωρητική διαδικασία θα χρειάζονται απλή πλειοψηφία τουλάχιστον 151 ψήφων, πέραν της σχετικής με την εκλογή ΠτΔ, αφορούν: τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας, την κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας για την ποινική δίωξη των υπουργών, την ανάδειξη των ανεξαρτήτων αρχών με πλειοψηφία 3/5 από τη Βουλή, το δικαίωμα της μειοψηφίας να συστήνει Εξεταστικές και την εξομοίωση των στρατιωτικών με τα τακτικά δικαστήρια.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *