Πρόταση-“βόμβα” του ΥΕΘΑ Π.Καμμένου στη Λευκωσία: “Αγοράστε μαχητικά αεροσκάφη”

1Σε εισήγηση αγοράς μαχητικών αεροσκαφών από την Κύπρο προχώρησε ο ΥΕΘΑ Π.Καμμένος στν χθεσινή του συνάντηση με την κυπριακή στρατιωτική ηγεσία.

Η εισήγηση του κ. Καμμένου δεν έγινε δεκτή με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από τους στρατιωτικούς οι οποίοι θεωρούν ότι η υλοποίηση μιας τέτοιας ιδέας είναι εκτός συζήτησης, πρωτίστως για οικονομικούς λόγους. Όμως ακόμα και όταν η Κύπρος διέθετε εντυπωσιακές οικονομικές δυνατότητες η Λευκωσία δεν προέβη ποτέ σε μια τέτοια κίνηση που θα διευκόλυνε πού την Ελλάδα αλλά και θα ενίσχυε σημαντικά την γεωπολιτική δύναμη του Ελληνισμού.

Εισήγηση προς τη Λευκωσία για να αγοραστούν μαχητικά αεροσκάφη φέρεται να έκανε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος κατά τη σύσκεψη που είχε χθες με τον υπουργό Αμυνας της Μεγαλονήσου Χρ. Φωκαϊδη και τη στρατιωτική ηγεσία Ελλάδας και Κύπρου.

Η Κύπρος έχει κάνει «αιματηρές» περικοπές στα εξοπλιστικά της προγράμματα και δεν έχει οικονομικές δυνατότητες αγοράς και συντήρησης αεροσκαφών, ισχυρίζονται κύκλοι της Λευκωσίας

Αυτό που εξετάζει η Λευκωσία είναι η αγορά ενός σμήνους UAV (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) για επιτήρηση της ΑΟΖ. Δηλαδή πάλι στρέφεται στην έρευνα και διάσωση ως “μαλακή” προβολή ισχύος. Όμως τα Barbaros δεν εγκαταλείπουν την κυπριακή ΑΟΖ στέλνοντας εναντίον τους UAV.

H πρόταση του Π.Καμμένου είνια απαραίτητη συνθήκη για την υλοποίηση του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας-Κύπρου. Η Μεγαλόνησος βρίσκεται σε σημαντική απόσταση για να αποσταλλεί έγκαιρα οποιαδήποτε δύναμη από την Ελλάδα, και ειδικά εάν το Αιγαίο έχει “ανάψει” λόγω πολεμικών συγκρούσεων.

Βασικά η κυπριακή όπως και η ελληνική ηγεσία έρχονται αντιμέτωπες με τις ατολμίες και τα λάθη του παρελθόντος. Ποτέ δεν αναβάλλεις κάτι που πρέπει να γίνει για αργότερα καθώς μετά μπορεί η υλοποίησή του να είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Πάντως οι οικονομικοί λόγοι μπορούν να παρακμφθούν καθώς επίκειται η υπογραφή στρατιωτικής συμφωνίας με την Ρωσία όταν ο Ν.Αναστασιάδης θα επισκεφθεί την Μόσχα στις 26 Φεβρουαρίου. Η Μόσχα θα μπορούσε εύκολα να παραχωρήσει κάποια μεταχειρισμένα μαχητικά, αρκεί η Κύπρος να το επιδιώξει και να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, άλλωστε δεν θα ήταν ασύμβατη μια τέτοια κίνηση με το κυπριακό οπλοστάσιο το οποίο στο σύνολό του είναι ρωσική κατασκευής και προελεύσεως.

Το στρατόπεδο της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), επισκέφτηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, όπου κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή, ενώ είπε πως η μονάδα, θα είναι αυτή που θα σηκώσει τη σημαία της λευτεριάς, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου.

Τον υπουργό υποδέχτηκε ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ, Συνταγματάρχης Θεόδωρος Εμμανουήλ. Το κ. Καμμένο συνόδευαν ο υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας της Κύπρου Χρίστος Μαληκκίδης, ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο Αρχηγός ΓΕΕΦ Aντιστράτηγος Γεώργιος Μπασιακούλης και ο Πρέσβης της Ελλάδας Βασίλης Παπαϊωάννου.

Απευθυνόμενος προς τους στρατιώτες, ο Πάνος Καμμένος ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερη τιμή για τον ίδιο να βρίσκεται στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, κατά την πρώτη του επίσκεψη ως υπουργός Άμυνας, σε «μια μονάδα επίθεσης» όπως είπε, «που όταν θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου, θα είναι η μονάδα που θα σηκώσει πάλι τη σημαία της λευτεριάς στα κατεχόμενα εδάφη».

Πρόσθεσε ότι οι στρατιώτες θα πρέπει να είναι περήφανοι που υπηρετούν στην πιο επίλεκτη προκεχωρημένη μονάδα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Το έθνος «είτε δίνει εν όπλοις μάχη, είτε δίνει μάχη σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, όπως δίνει σήμερα» νικά, ακόμη και αν είμαστε η πιο ανίσχυρη δύναμη, είπε ο κ. Καμμένος, προσθέτοντας ότι το ηθικό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι υψηλό «γιατί εμείς πάντα υπερασπιστήκαμε τα πάτρια εδάφη, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα».

Πριν το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, ο κ. Καμμένος κατέθεσε στεφάνι στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, ενώ συναντήθηκε και με την οικογένεια του Θεόφιλου Γεωργιάδη που δολοφονήθηκε το 1993 από την ΜΙΤ.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *