Πρώτη αποστολή απομάκρυνσης διαστημικών σκουπιδιών στον κόσμο, από τον ΕΟΔ

Πρώτη αποστολή απομάκρυνσης διαστημικών σκουπιδιών στον κόσμο, από τον ΕΟΔ

ESA

Για εκτόξευση το 2025 προορίζεται η διαστημική αποστολή ClearSpace-1 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ- ESA): Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία, πρόκειται για την πρώτη διαστημική αποστολή απομάκρυνσης απορριμμάτων από τροχιά, και προκύπτει στο πλαίσιο συμβολαίου με μια κοινοπραξία, προκειμένου να δημιουργηθεί μια νέα αγορά για εργασίες σέρβις/ συντήρησης σε τροχιά, καθώς και απομάκρυνσης απορριμμάτων.

Της εν λόγω κοινοπραξίας ηγείται η ελβετική startup ClearSpace, η οποία δημιουργήθηκε από ερευνητές του EPFL.Οι ερευνητές αυτοί θα κληθούν να υποβάλουν την τελική τους πρόταση πριν αρχίσουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα τον επόμενο Μάρτιο.

«Πρόκειται για τη σωστή στιγμή για μια τέτοια αποστολή» είπε ο Λυκ Πιγκέτ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της ClearSpace. «Το ζήτημα των διαστημικών σκουπιδιών είναι πιο πιεστικό από ποτέ άλλοτε. Σήμερα έχουμε περίπου 2.000 ενεργούς δορυφόρους σε τροχιά και πάνω από 3.000 ανενεργούς. Και στα προσεχή χρόνια ο αριθμός των δορυφόρων θα αυξηθεί κατά πολύ, με πολλαπλούς μεγάλους αστερισμούς, αποτελούμενους από εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες δορυφόρους σχεδιασμένους για χαμηλή τροχιά, προκειμένου να παρέχουν τηλεπικοινωνίες ευρείας κάλυψης και χαμηλού latency, καθώς και υπηρεσίες παρακολούθησης. Η ανάγκη είναι ξεκάθαρη για ένα “ρυμουλκό” που θα απομακρύνει ανενεργούς δορυφόρους από αυτή την πολυσύχναστη περιοχή».

Στη Space19+ στη Σεβίλλη της Ισπανίας οι υπουργοί του υπουργικού συμβουλίου της Ισπανίας συμφώνησαν σε ένα συμβόλαιο για την ασφαλή απομάκρυνση ενός αντικειμένου ιδιοκτησίας ΕΟΔ από χαμηλή τροχιά.

Μελέτες της NASA και του ΕΟΔ έχουν δείξει πως ο μόνος τρόπος σταθεροποίησης του περιβάλλοντος τροχιάς είναι η ενεργητική απομάκρυνση μεγάλων κομματιών σκουπιδιών- και η αποστολή ClearSpace-1 θα επιτρέψει τη δοκιμή και επίδειξη σχετικών τεχνολογιών.

Ο στόχος της ClearSpace-1 θα είναι ένα τμήμα πυραύλου σε τροχιά που βρέθηκε στο διάστημα το 2013. Με μάζα 100 κιλών, έχει μέγεθος που αντιστοιχεί σε μικρό δορυφόρο, ενώ το σχήμα του διευκολύνει τα πράγματα.

Το σκάφος της αποστολής ClearSpace-1 θα εκτοξευτεί σε τροχιά, σε ύψος 500 χλμ, για ενεργοποίηση και δοκιμές πριν ανεβεί ψηλότερα και «αιχμαλωτίσει» τον στόχο του με ρομποτικούς βραχίονες. Στη συνέχεια τα δύο αντικείμενα θα πέσουν πίσω στην ατμόσφαιρα, όπου και θα καούν.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑnaftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *