Πόλεμος για το αφορολόγητο

Σε τηλεοπτική συνέντευξη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μητσοτάκης, προανήγγειλε την κατάθεση της τροπολογίας, αιφνιδιάζοντας το Μέγαρο Μαξίμου.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ενα πιθανό προεκλογικό «παιχνίδι» του Αλέξη Τσίπρα με όχημα την κατάργηση του –προνομοθετημένου– μέτρου για τη μείωση του αφορολογήτου, «έκαψε» χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αμέσως μετά τη σύντομη «ανακωχή» λόγω της εορτής του Πάσχα, με συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, αιφνιδίασε το Μέγαρο Μαξίμου προαναγγέλλοντας κατάθεση τροπολογίας για τη μη μείωση του αφορολογήτου, καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να την προσυπογράψει. Η «γαλάζια» πρωτοβουλία επιχειρεί ουσιαστικά να βάλει πρόωρο τέλος στην εργαλειοποίηση από πλευράς του πρωθυπουργού της – μη– μείωσης του αφορολογήτου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Και τούτο δεν είναι εικασία, καθώς εμμέσως πλην σαφώς το είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, στα μέσα Απριλίου, όταν σε συνέντευξη δήλωνε πως δεν τίθεται κανένα θέμα μείωσης του αφορολογήτου, προσθέτοντας τη φράση «όσο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση». Με δεδομένο πως οι μειώσεις του αφορολογήτου προβλέπεται να ισχύσουν από 1/1/2020, ουσιαστικά ο πρωθυπουργός τοποθέτησε το ζήτημα στην προεκλογική ατζέντα, αφήνοντας σαφώς ανοιχτό παράθυρο να χρησιμοποιήσει τη μη μείωση του αφορολογήτου ως προεκλογικό «χαρτί» πριν από τις εθνικές εκλογές. Η κίνηση Μητσοτάκη πετάει το μπαλάκι προς το Μαξίμου, όπως φάνηκε από την αποστροφή του προέδρου της Ν.Δ.: «Αν ο κ. Τσίπρας εννοεί αυτά τα οποία λέει», να «πάμε μαζί να διαπραγματευθούμε τη μη μείωση του αφορολογήτου κι εγώ θα βάλω πλάτη».

Από το Μαξίμου η αντίδραση ήταν σφοδρή, χωρίς πάντως να υπάρξει σχόλιο σε αυτή καθ’ εαυτήν την πρόταση, ένδειξη όπως προαναφέρθηκε πιθανού αιφνιδιασμού. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση επέλεξε να θυμίσει τα όσα έλεγε ο κ. Μητσοτάκης πέρυσι στη ΔΕΘ και να τον ταυτίσει για μία ακόμη φορά με το ΔΝΤ.

«Ο κ. Μητσοτάκης που είχε ομολογήσει στη ΔΕΘ πως η Ν.Δ. έχει στο πρόγραμμά της τη μείωση του αφορολογήτου, μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού όπου δεσμεύθηκε για τη διατήρησή του, έσπευσε να προαναγγείλει τροπολογία για την κατάργησή του» είναι το αρχικό σχόλιο του Μαξίμου το οποίο συνεχίζει: «Για ακόμη μία φορά τρέχει να μαζέψει τις δηλώσεις του που δεν τόλμησε ούτε το ΔΝΤ να κάνει. Οπως με το “δώρο Χριστουγέννων”, το “ξεπερασμένο 8ωρο” και πολλές άλλες νεοφιλελεύθερες ακρότητες». Η ανακοίνωση συνεχίζει με την προαναγγελία νέων μέτρων ελάφρυνσης που θα προκύψουν από το υπερπλεόνασμα: «Ας μη βιάζεται και λίαν συντόμως θα βρεθεί και πάλι στη δύσκολη θέση να ψηφίζει τις επιλογές του πρωθυπουργού για μέτρα ελάφρυνσης από το υπερπλεόνασμα». Και καταλήγει με την πάγια λογική του Μαξίμου για πλήρη ταύτιση του προέδρου της Ν.Δ. με το ΔΝΤ: «Ο κ. Μητσοτάκης είναι σαρξ εκ της σαρκός του ΔΝΤ».
Ανακοίνωση ΚΙΝΑΛ

«Σφήνα» στη διαμάχη των δύο μεγάλων κομμάτων μπήκε το ΚΙΝΑΛ, το οποίο επέλεξε να επιτεθεί σφοδρά στον πρόεδρο της Ν.Δ. Αιτία, το γεγονός πως η Χαριλάου Τρικούπη είχε καταθέσει ήδη από τον Φεβρουάριο πρόταση νόμου για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου και τότε ο κ. Μητσοτάκης ««σφύριζε αδιάφορα» όπως χαρακτηριστικά λέει. Η ανακοίνωση, που ξεκινάει με τη φράση «προς κ. Μητσοτάκη ενταύθα», συνεχίζει κατηγορώντας τον πρόεδρο της Ν.Δ. πως «τα θέματα στήριξης των ασθενέστερων είναι διαχρονικά εκτός ύλης στην ατζέντα σας». Η σχετική πάντως τροπολογία που θα έρθει στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα, θα ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο, καθώς βρισκόμαστε μόλις 25 ημέρες πριν από τις κρίσιμες ευρωεκλογές. Δεν μπορεί πάντως να διαφύγει από το γενικότερο πλαίσιο, κάτι που στην Πειραιώς είναι πεποίθηση: πως ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της ήττας του θα επιχειρήσει να βάλει όσον το δυνατόν περισσότερες τρικλοποδιές στην επόμενη κυβέρνηση.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *