Πόση ώρα τελικά βράζουμε ένα αυγό;

xri1Μπορεί να νομίζετε πως αστειευόμαστε αλλά το γέλιο θα σας κοπεί όταν συνειδητοποιήσετε ότι υπάρχουν πολλοί ενήλικες εκεί έξω που δεν ξέρουν να φτιάχνουν ούτε αυγό βραστό κυριολεκτικά. Αν ανήκετε και εσείς σε αυτή την κατηγορία σίγουρα έχετε γίνει πολλές φορές ο περίγελος της παρέας όταν θέλουν να υπερτονίσουν το πόσο ακαμάτης είστε και σας ρωτάνε χωρίς ουσιαστικά να περιμένουν απάντηση: «Για πες μας ρε…πόση ώρα χρειάζεται για να βράσουμε ένα αυγό;» ενώ στην πραγματικότητα ούτε εκείνοι γνωρίζουν.

Επιστρατεύσαμε για μία ακόμη φορά τους ειδικούς, συγκεκριμένα μαμάδες και γιαγιάδες ώσπου στο τέλος βρήκαμε κατά μέσο όρο ποιος είναι ο ιδανικός χρόνος βρασμού για να γίνει ένα αυγό, σφιχτό ή μελάτο και αυτό γιατί όταν καταλήγει να είναι το αυγό κάτι μεταξύ των δύο είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους αλλά στην πραγματικότητα κανείς δεν το θέλει.

Πριν προχωρήσετε στο βράσιμο των αυγών πρέπει να σιγουρευτείτε ότι τα αυγά που σκοπεύετε να φάτε είναι φρέσκα. Αυτό το διαπιστώνουμε βάζοντας τα αυγά σε ένα μπολ με νερό. Μόνο αν το αυγό βυθίζεται και δεν επιπλέει περνάμε στο βράσιμο. Η ποσότητα του νερού που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να καλύπτει όλα τα αυγά που θα βράσετε. Αν συγκαταλέγεστε στην ομάδα των ανθρώπων που τρώνε το αυγό τους σφιχτό, κομμένο στα τέσσερα με μπόλικο αλάτι και πιπέρι θα προτιμήσετε τα λιγότερο φρέσκα αυγά που διαθέτετε με ιδανικότερο χρόνο βρασμού είναι τα δώδεκα λεπτά. Μπορείτε να προσθέσετε και ξύδι ή αλάτι. Αν πάλι το προτιμάτε μελάτο με ανοιγμα στην κορυφή για να το απολαμβάνετε σε κουταλιές τρώγοντας ως επί το πλείστον τον κρόκο το βράζετε στα πέντε λεπτά. Για τους πολύ μερακλίδικες οι γιαγιάδες το συνιστούν με λαχταριστές βούτες ψωμιού μέσα στο ζουμί του κρόκου.

pop_auga_1-960x540

Στη συνέχεια για να μπορέσετε να τα ξεφλουδίσετε ευκολότερα και γρηγορότερα προτείνουμε αμέσως μετά το βράσιμο να τα βάλετε σε παγωμένο νερό για πέντε λεπτά. Σημαντικό είναι επίσης να αναφέρουμε πως αν συνηθίζετε να συντηρείτε τα αυγά στο ψυγείο, όπως ο περισσότερος κόσμος, καλύτερα να τους κάνετε μία μικρή τρύπα όση μία καρφίτσα για να απελευθερωθεί ο αέρας που περιέχουν πριν τα βράσετε αποφεύγοντας έτσι τυχόν ραγίσματα που μπορεί να σας ρίξουν την αυτοπεποίθηση και να σας κάνουν να νιώσετε ανίκανοι για τις μαγειρικές σας ικανότητες. Αν πάλι δεν έχετε καμία επαφή με την κουζίνα του σπιτιού σας και δεν γνωρίζετε αν τα αυγά που έχετε στο ψυγείο είναι ήδη βρασμένα υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος να το τσεκάρετε. Κρατώντας με τα δύο σας δάχτυλα ένα αυγό το τοποθετείτε στην επιφάνεια ενός τραπεζιού και το περιστρέφετε. Αν το σταματήσετε και εκείνο συνεχίζει να γυρίζει σημαίνει πως δεν έχει βραστεί.

Μεγαλώνοντας το βραστό αυγό για κάποιο περίεργο λόγο έγινε ένα παρεξηγημένο κομμάτι της διατροφής μας που ίσως δε συμβάδιζε τόσο με το πόσο μεγάλο βλέπαμε εμείς τον εαυτό μας όταν η εκάστοτε γιαγιά ή μαμά μας έβαζε με τα χίλια ζόρια να το φάμε και εμείς πεισματικά το αποφεύγαμε. Στο φινάλε άμα το καλοσκεφτείς είναι λογικό να μην ξέρει κάποιος πώς βράζεται ένα αυγό αφού αποτελούσε βασική τροφή σε ένα τόσο πρώιμο στάδιο της παιδικής μας ηλικίας που ήμασταν ανίκανοι ακόμη και να ταΐσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό πόσο μάλλον να βράσουμε ένα αυγό.

Πηγή

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *