Πόσο εύκολο είναι τελικά μία γυναίκα να μείνει έγκυος;

1Λίγες μέρες καθυστέρησης, ανακατωσούρες, ζαλάδες και ο νους κάθε γυναίκας πάει αμέσως σε ένα πράγμα: Εγκυμοσύνη! Πόσο εύκολη είναι όμως τελικά η σύλληψη ενός μωρού;
Όταν ήμασταν μικρές, η δημιουργία οικογένειας φάνταζε κάτι μακρινό, αλλά δεδομένο. Είχαμε στο μυαλό μας ότι ένα μωράκι θα έρθει αμέσως όταν το θελήσουμε και ότι τίποτα δεν μπορεί να χαλάσει τα σχέδιά μας. Όσο όμως μεγαλώνουμε, μία ανησυχία έρχεται ξανά και ξανά για να στοιχειώσει το μυαλό μας: «Κι αν δε μπορώ να μείνω έγκυος;»
Αυτό που κάποτε μπορεί να φάνταζε αυτονόητο, δυστυχώς για αρκετές γυναίκες φαίνεται Γολγοθάς. Την εποχή που οι εκτρώσεις αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο, ολοένα και περισσότερες γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
Τα προβλήματα υγείας σαφώς και παίζουν καθοριστικό ρόλο. Οι λέξεις ινομυώματα, πρώιμη εμμηνόπαυση, ενδομητρίωση, υπογοναδισμός, απολίνωση, πολυκυστικές ωοθήκες μοιάζουν επιστημονικές, αλλά είναι από τα πλέον συνηθέστερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γυναίκες και άνδρες. Προβλήματα ωορρηξίας, προβλήματα με τις σάλπιγγες, τη μήτρα και το ανδρικό σπέρμα δυστυχώς απασχολούν όλο και περισσότερους εν δυνάμει γονείς. Η υγεία όμως και επηρεάζεται και αλληλεπιδρά με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και δεν πρέπει να υποτιμούμε τις συνέπειες του. Η καθημερινότητα, με τους αγχωτικούς ρυθμούς της, το άγχος, η μη προσεγμένη διατροφή και τα χίλια δύο που συνεπάγονται από αυτή, αποδεδειγμένα επηρεάζουν τη σύλληψη και το πόσο γρήγορα θα γίνει.
Πόσος χρόνος χρειάζεται εν τέλει για τη σύλληψη;
Μετά από διάφορες έρευνες που έγιναν, οι ειδικοί καταλήγουν ότι περίπου το 85% των γυναικών θα καταφέρουν να συλλάβουν μετά από προσπάθειες ενός έτους. Έρευνα της κ. Καρολίνας Κολιοπούλου, (μαιευτήρας- γυναικολόγος και διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών), αναφέρει ότι μόνο το 20% των γυναικών θα έχουν συλλάβει στον πρώτο μήνα προσπαθειών, ενώ το 70% θα έχουν συλλάβει μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου. Το 85% των γυναικών θα έχουν συλλάβει μέχρι το τέλος του πρώτου χρόνου προσπαθειών και το 95% θα έχουν συλλάβει μέχρι το τέλος του δευτέρου.

Τελικά το να μείνει έγκυος μία γυναίκα δεν είναι και τόσο απλό όσο κάποτε φανταζόμασταν. Εσείς, που το κουδουνάκι του μητρικού ένστικτου δεν έχει χτυπήσει μέσα σας, δεν χρειάζεται να αγχώνεστε από την πρώτη μέρα καθυστέρησης και από το πρώτο σύμπτωμα, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να επαναπαύεστε. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη προστασία. Και όσες από εσάς προσπαθείτε να κάνετε παιδάκι, μην απογοητεύεστε όταν βλέπετε τον μηνιαίο επισκέπτη που λέγεται «περίοδος». Με τακτικό έλεγχο στον γυναικολόγο μας και το πιο βασικό με υπομονή και σωστό τρόπο ζωής, η μητρότητα δεν θα αργήσει να έρθει!

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *