Ιρανική απάντηση αναμένει το Ισραήλ στις συνεχόμενες επιχειρήσεις που έχει εξαπολύσει κατά των Φρουρών της Επανάστασης: Τρεις ιρανικές βάσεις έχουν καταστραφεί στη Συρία από τις βόμβες των ισραηλινών F-15 (στις 10 Φεβρουαρίου, στις 9 και στις 29 Απριλίου), ενώ τουλάχιστον άλλες πέντε ειδικές επιχειρήσεις έχουν γίνει στο έδαφος της Συρίας και του Λιβάνου κατά των Ιρανών και της Χεζμπολάχ από ισραηλινές δυνάμεις.
Ημερομηνίες που να αποτρέπουν προς το παρόν τα ιρανικά αντίποινα, είναι η 6η Μαΐου, οπότε και λαμβάνουν χώρα οι εκλογές στον Λίβανο και η 12η Μαΐου, που διεξάγονται οι εκλογές στο Ιράκ.
Την ίδια μέρα επίσης ο Αμερικάνος Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του σχετικά με τις κυρώσεις στο Ιράν, που θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις αλλά και τις τα όσα υποστηρίζει ο Νετανιάχου για το πυρηνικό του πρόγραμμα.Εκτιμήσεις παρατηρητών αναφέρουν επίσης, ότι υπό την πίεση των διαφαινόμενων νέων αμερικάνικων κυρώσεων στο Ιράν, κι ενώ η χώρα διανύει οικονομική και κοινωνική κρίση, ίσως το ξέσπασμα του πολέμου, με αφορμή μάλιστα τα ισραηλινά χτυπήματα στη Συρία, να αποτελέσει τη διέξοδο που επιζητά το θεοκρατικό Ιράν για να κτυπήσει στο Ισραήλ.
Αίνιγμα σε όλα αυτά αποτελεί η στάση της Μόσχας, παραδοσιακής συμμάχου του Ιράν, που μέχρι τώρα έχει αρνηθεί να σχολιάσει επίσημα τα ισραηλινά χτυπήματα, αν και ο Πούτιν έχει εκφράσει προσωπικά στον Νετανιάχου τη δυσαρέσκειά του για αυτά.
Πριν λίγο ανακοινώθηκε το ταξίδι Νετανιάχου στην Μόσχα, όπου θα προσπαθήσει να πείσει τον Β.Πούτιν για την σκοπιμότητα να πληγεί το Ιράν
Το Τελ Αβίβ υποστηρίζει ότι πράκτορες της Μοσάντ εισέβαλαν σε μυστική πυρηνική εγκατάσταση κοντά στην Τεχεράνη και υπέκλεψαν σημαντικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, όπως παρουσίασε ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, το Ιράν ψεύδεται για το πυρηνικό του πρόγραμμα, εν μέσω των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα αυτό με τις μεγάλες δυνάμεις, και αναπτύσσει κρυφά πυρηνικές κεφαλές.
Παρουσιάζοντας 55.000 σελίδες εγγράφων και 183 CD, ο Νετανιάχου είπε ότι το Ιράν έκρυψε ένα τεράστιο «ατομικό αρχείο» εγγράφων που αφορούσαν το πυρηνικό του πρόγραμμα.
«Το Ιράν λέει ότι δεν έχει πυρηνικό πρόγραμμα», ισχυρίστηκε ο Νετανιάχου, ενώ ο οποίος διατύπωσε αυτό που υποστήριξε ότι υπάρχουν αποδείξεις ότι το Ιράν είχε αναπτύξει και συνεχίζει να αναπτύσσει το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Ο Netanyahu κατέληξε στο συμπέρασμα λέγοντας ότι «το Ιράν έλεγε ότι ποτέ δεν διέκοψε το μυστικό πυρηνικό του πρόγραμμα. Δεύτερον, ακόμα και μετά τη συμφωνία συνέχισε να επεκτείνει το πυρηνικό του πρόγραμμα για μελλοντική χρήση. Τρίτον, το Ιράν είπε ψέματα».
Το Ιράν αρνείται τις κατηγορίες και τις χαρακτηρίζει ως ισραηλινή προπαγάνδα.
Η Τεχεράνη έχει αρκετές επιλογές πάντως για χτυπήματα σε ισραηλινούς στόχους και εκτός των εδαφών της χώρας, όπως σε εγκαταστάσεις της Ερυθράς Θάλασσας, αν θέλει να αποφύγει τον ολοκληρωτικό πόλεμο.
Σύμφωνα με στρατιωτικές, αλλά πλέον και πολιτικές, εκτιμήσεις, πιθανότατα βρισκόμαστε προ των πυλών αυτής της ανοιχτής πια σύγκρουσης, η οποία είναι άγνωστο το πότε, αλλά και το που θα συμβεί.
Η Τεχεράνη έχει αρκετές επιλογές πάντως για χτυπήματα σε ισραηλινούς στόχους και εκτός των εδαφών της χώρας, όπως σε εγκαταστάσεις της Ερυθράς Θάλασσας, αν θέλει να αποφύγει τον ολοκληρωτικό πόλεμο.
Η Τεχεράνη αποκαλύπτοντας ότι διαθέτει «την συνταγή» για τον υψηλής ποιότητας εμπλουτισμό ουρανίου για τους νέους ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους SHAHAB-3 με βεληνεκές 3.500 χλμ., οι οποίοι στοχοποιούν ολόκληρη την Μ.Ανατολή συμπεριλαμβανομένου και του Ισραήλ.
«Το Ιράν είναι πλήρως προετοιμασμένοι για τον υψηλής ποιότητας εμπλουτισμό ουρανίου για να το χρησιμοποιήσουμε για παραγωγή εφόσον «χαλάσει» η ισχύουσα συμφωνία … Ελπίζω ότι ο Τραμπ θα έρθει στα συγκαλά του και μείνει στη συμφωνία», ανέφερε ο επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.
«Το Ιράν έχει την τεχνική ικανότητα να εμπλουτίσει ουράνιο σε υψηλότερο επίπεδο από ό, τι θα μπορούσε πριν την πολυεθνική πυρηνική συμφωνία επετεύχθη για τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος», τόνισε στην κρατική τηλεόραση ο Αλί Ακμπάρ Σαλεχί .
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δώσει προθεσμία στους Ευρωπαίους να αναθεωρήσουν την συμφωνία με το Ιράν το 2015 έως την 12 Μαΐου για να «διορθώσουν τις τρομερές ελλείψεις» στη συμφωνία, τονίζοντας ότι θα αρνηθεί να επεκτείνει τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν.
Βάσει της συμφωνίας, η οποία οδήγησε στην άρση των περισσότερων διεθνών κυρώσεων το 2016, το επίπεδο εμπλουτισμού του Ιράν πρέπει να παραμείνει σε ποσοστό περίπου 3,6%…συνολικά και μόνο για ειρηνικούς σκοπούς.
Το Ιράν σταμάτησε να παράγει 20% εμπλουτισμένο ουράνιο και εγκατέλειψε το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων του στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Κίνα και τη Ρωσία.
Ποσοστό 20% σχάσιμων προϊόντων παράγει πέραν του 5 τοις εκατό που απαιτείται κανονικά για να τροφοδοτηθούν μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας, αν και εξακολουθεί να απέχει πολύ από τον υψηλού βαθμού εμπλουτισμού, 80-90 τοις εκατό, που απαιτείται για την κατασκευή μιας πυρηνικής βόμβας.
Use Facebook to Comment on this Post