Πόσο πιο χαμηλά; – ΔΝΤ: Θα μας πει η κυβέρνηση μέχρι που θα υποχωρήσει και μετά θα έρθουμε!

15Επί του παρόντος, όλα τα κρίσιμα θέματα της διαπραγμάτευσης παραμένουν ανοικτά, με το ΔΝΤ να τηρεί ιδιαίτερα σκληρή στάση στο ασφαλιστικό, όπου επιμένει στη θέση για αύξηση του αριθμού των ενσήμων για την καταβολή της κατώτατης σύνταξης… και στον νέο συνδικαλιστικό νόμο, με αιχμή όχι μόνον το λεγόμενο «λοκ άουτ», αλλά και τη διαδικασία λήψης απόφασης για την κήρυξη απεργιών.

Μάλιστα, το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να επιστρέψει στην Αθήνα, εάν δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως από την ελληνική πλευρά το εύρος της επερχόμενης διαπραγμάτευσης, αλλά και το πεδίο πιθανού συμβιβασμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες εφημερίδας, από το Μέγαρο Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη, ο οδικός χάρτης των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου προβλέπει:

– Ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, η οποία όμως βρίσκεται επί του παρόντος στον «αέρα», κυρίως λόγω της προσέγγισης του ΔΝΤ, το οποίο επιμένει σε ζητήματα που αποτελούν «κόκκινες γραμμές» για τους δύο κυβερνητικούς εταίρους και πρωτίστως για το ΠΑΣΟΚ.

– Εσωτερικό συμβιβασμό μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, ώστε η όποια συμφωνία να είναι δυνατόν να ψηφιστεί από τη Βουλή.

– Ολοκλήρωση των παράλληλων διαπραγματεύσεων με τους εταίρους για τη μεταμνημονιακή εποχή(σ.σ. που θα είναι ουσιαστικά ένα νέο μνημόνιο με το “ελαφρύ” όνομα γραμμή προληπτική στήριξης), οι οποίες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, βρίσκονται σε προχωρημένη φάση, με επίκεντρο τη δημιουργία υβριδικής γραμμής πίστωσης, αλλά και ένα πλαίσιο δεσμεύσεων που θα πρέπει να αναλάβει η χώρα για το 2015 ώστε να έχει πρόσβαση στα κεφάλαια που θα δεσμευθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχικός σχεδιασμός των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου ήταν τα τρία αυτά βήματα να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και η συμφωνία με τους εταίρους να έχει λάβει σάρκα και οστά είτε με την υπογραφή των δύο πλευρών είτε με «επιστολή προθέσεων» της Αθήνας προς τις Βρυξέλλες πριν από την εκκίνηση των ψηφοφοριών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, στα μέσα Φεβρουαρίου.

Όμως, κατά πληροφορίες, το τελευταίο δεκαήμερο τα δεδομένα τείνουν να αλλάξουν, μετά και τη ρητή θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΑλέξηΤσίπρα, κατά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή, ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει καμία συμφωνία που θα υπογράψει με τους εταίρους η παρούσα κυβέρνηση: όπως λέει χαρακτηριστικά στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα, την επόμενη συμφωνία με τους εταίρους «δεν θα την υπογράψουν Σαμαράς και Βενιζέλος, αλλά ο λαός».

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *