Τελευταία Νέα

Πώς επηρεάζει η κοκαΐνη τον εγκέφαλο των χρηστών

1Οι εθισμένοι στην κοκαΐνη δεν μπορούν να αναγνωρίσουν το αίσθημα της απώλειας, όπως για παράδειγμα τις επιπτώσεις ενός χωρισμού ή το αν θα μπουν στη φυλακή, κι αυτό γιατί -όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί- το ναρκωτικό αυτό αλλάζει τον εγκέφαλο των χρηστών.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, μια ομάδα επιστημόνων βρήκε ότι οι εθισμένοι στην κοκαΐνη μπορεί να συνεχίζουν τη χρήση παρά τις τεράστιες προσωπικές επιπτώσεις ή αποτυχίες στη ζωή τους, επειδή έχουν επηρεαστεί σημαντικά τα κυκλώματα του εγκεφάλου τους που είναι υπεύθυνα για την πρόβλεψη της συναισθηματικής απώλειας.

Οι ερευνητές λένε ότι η γνώση αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη νέων θεραπειών και τον καλύτερο εντοπισμό εκείνων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο υποτροπής.

Η μελέτη των ειδικών, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “The Journal of Neuroscience”, εστιάζει στη διαφορά ανάμεσα σε μια πιθανή ανταμοιβή ή απώλεια, που σχετίζεται με μια συγκεκριμένη συμπεριφορά και την ικανότητα ενός ατόμου να προβλέψει το αποτέλεσμα αυτής –μια μέτρηση γνωστή ως «ανταμοιβή πρόβλεψης σφάλματος» (Reward Prediction Error –RPE).

Τα σήματα RPE πιστεύουν οι ειδικοί ότι συμμετέχουν στη διαδικασία της μάθησης στους ανθρώπους, καθοδηγώντας τις μελλοντικές συμπεριφορές του ατόμου.

Το πάθημα, λέμε, γίνεται μάθημα. Μετά από τη μάθηση μιας εμπειρίας, αναφέρει η “Daily Mail” σε δημοσίευμά της, οι άνθρωποι μπορούμε –στην καλύτερη περίπτωση- να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας χωρίς να χρειάζεται να ξαναπεράσουμε την ίδια κατάσταση.

Προηγούμενη έρευνα καθόρισε ότι οι προβλέψεις για την πραγματική ανταμοιβή ή ζημία διαχειρίζονται από την αλλαγή των επιπέδων της ντοπαμίνης -που παράγεται από τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου- όπου οι αλλαγές αυτές στα επίπεδα της ντοπαμίνης συνοδεύουν απρόβλεπτα οφέλη και ζημίες.

Στο πλαίσιο της νέας αυτής έρευνας, οι ειδικοί κατέγραψαν την εγκεφαλική δραστηριότητα 75 ατόμων -50 χρηστών κοκαΐνης και 25 υγειών ατόμων- χρησιμοποιώντας ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα (EEG), τα οποία ανιχνεύουν την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου, ενώ οι συμμετέχοντες έπαιζαν ένα τυχερό παιχνίδι. Κάθε ένας από αυτούς έπρεπε να προβλέψει αν θα κέρδιζε ή θα έχανε χρήματα σε κάθε προσπάθεια.

Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι η ομάδα των χρηστών κοκαΐνης εμφάνιζε μειωμένη απώλεια πρόβλεψης, κάτι που σύμφωνα με τους ερευνητές σημαίνει ότι απέτυχαν να ενεργοποιήσουν τα σήματα RPE ως απάντηση στα χειρότερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα, σε σχέση με τα 25 υγειή άτομα.

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι τα ευρήματα τούς προσφέρουν μια επιπλέον γνώση στη μειωμένη ικανότητα των τοξικομανών να μαθαίνουν από τις δυσμενείς εκβάσεις των πράξεών τους, με πιθανό αποτέλεσμα τη συνέχιση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών και της υποτροπής, ακόμη κι αν έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Dr Muhammad Parvaz, επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής στη Σχολή Ιατρικής Icahn School of Medicine στις ΗΠΑ, δήλωσε σχετικά: «Βρήκαμε ότι οι άνθρωποι που είναι εθισμένοι στην κοκαΐνη έχουν εξασθενημένη ικανότητα πρόβλεψης, μέσω των αντίστοιχων σημάτων στον εγκέφαλό τους. Η μελέτη αυτή δείχνει, ότι τα άτομα με διαταραχή χρήσης ουσιών έχουν μια δυσκολία στον υπολογισμό της διαφοράς μεταξύ των αναμενόμενων έναντι των μη αναμενόμενων αποτελεσμάτων, η οποία είναι κρίσιμη για τη μάθηση και τη μελλοντική λήψη αποφάσεων».

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *