Πώς να βγάλεις την τέλεια φωτογραφία την πιο όμορφη στιγμή της ημέρας στην πόλη

Το instagram έβγαλε το φωτογράφο από μέσα μας και αρκετοί από εμάς, που δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουμε μια…
ακριβή φωτογραφική μηχανή, πειραματιζόμαστε με το φακό του smartphone μας και αποτυπώνουμε στιγμές και γωνιές της πόλης μας με το δικό μας, ξεχωριστό τρόπο.

Urban τοπία μπλεγμένα με retro εικόνες, κοντινά σε χρωματιστές λεπτομέρειες που ξεχωρίζουν πάνω στους γκρι τοίχους, αφράτα σύννεφα που παίζουν με τις ακτίνες του ήλιου και ο απογευματινός ουρανός είναι μόνο μερικά από τα θέματα όσων αγαπάνε να φωτογραφίζουν την Αθήνα. Για να καταφέρεις όμως να βγάλεις την τέλεια φωτογραφία, χρειάζεται να έχεις δύο πράγματα· υπομονή μέχρι να πετύχεις τη σωστή λήψη κι ένα smartphone με κάμερα μεγάλης ανάλυσης και δυνατότητα λήψης HDR φωτογραφιών.

Ένα απόγευμα, λοιπόν βγήκα με την Φραντζέσκα για να φωτογραφίσουμε την Αθήνα στην πιο όμορφη στιγμή της ημέρας ώστε να φτιάξουμε ένα mini οδηγό που θα μπορέσει να σε βοηθήσει να βγάλεις την τέλεια φωτογραφία.

1. Φωτογράφισε το φως πάνω στα κτίρια

Όταν πέφτει ο ήλιος δημιουργούνται οι πιο όμορφες σκιές και αντανακλάσεις πάνω στους τοίχους των κτιρίων. Οι πολυκατοικίες φοράνε για λίγο τα χρυσαφιά τους χρώματα και τα βαρετά ντουβάρια μεταμορφώνονται στα ιδανικά θέματα για φωτογραφίες.

Ψάξε γύρω σου τα σημεία που φωτίζονται με ιδιαίτερο τρόπο και κάνε το κλικ πριν χαθούν τα χρώματα.

Φρόντισε πάντα να έχεις μια ισορροπία στις λήψεις σου για να έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον οι φωτογραφίες σου.

2. Μην χρησιμοποιείς τα έτοιμα φίλτρα του instagram

Δεν ξέρω αν έγινα σαφής, αλλά για τω Θεώ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΕΤΟΙΜΑ ΦΙΛΤΡΑ. Ελάχιστα φίλτρα αναδεικνύουν τις φωτογραφίες που βγάζεις με το κινητό, το μόνο που κάνουν είναι να ”καίνε” και να χαλάνε τη χρωματική ισορροπία τους. Προτίμησε τις default ρυθμίσεις του κινητού, και διόρθωσε το φως/ σκιά και την ένταση των χρωμάτων μόνη σου.

3. Στρέψε το φακό στον ουρανό

Ο ουρανός κλέβει την παράσταση κάθε απόγευμα, οπότε είναι λογικό να στρέψεις το φακό σου σε αυτόν και να αποτυπώσεις τα πανέμορφα χρώματα που παίρνει καθώς χάνεται τελείως το φως της ημέρα. Φρόντισε να έχεις το φακό σου στη λειτουργία HDR ώστε να έχεις όσο το δυνατόν πιο έντονα χρώματα.

4. Φωτογράφισε απροσδόκητα σημεία

Μην κολλάς σε συγκεκριμένα θέματα, ψάξε την ομορφιά γύρω σου σε απροσδόκητα σημεία και αποτύπωσε το απογευματινό φως εκεί που δεν θα το φανταζόταν κανείς. Εκείνη την ώρα οι υφές των επιφανειών αναδεικνύονται φοβερά και μπορείς να παίξεις με σχήματα, σκιές και να δημιουργήσεις υπέροχα κάδρα.

Συμβουλές της ειδικού

Επειδή όμως σε αυτή τη βόλτα δεν ήμουν μόνη, ζήτησα από την Φραντζέσκα, που με βοήθησε να φωτογραφίσω τα σημεία της Αθήνας, μερικές πιο ειδικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να έχεις ακόμα πιο τέλειο αποτέλεσμα.

1. Πλησίασε το αντικείμενο φωτογράφισης και μην επαναπαύεσαι στο ψηφιακό zoom του κινητού τηλεφώνου. Αφιέρωσε λίγο χρόνο έτσι ώστε να τοποθετηθείς σωστά και μην βιαστείς να βγάλεις την φωτογραφία, για να μπορέσεις να λάβεις υπόψη σου τόσο το τοπίο που περιβάλλει το αντικείμενο φωτογράφισης όσο και το ίδιο το φωτογραφιζόμενο αντικείμενο.

2. Στο σούρουπο, όταν η ατμόσφαιρα έχει πια γλυκάνει, ο ουρανός αποκτά τις πιο ενδιαφέρουσες αποχρώσεις. Παίξε με τις σκιές και τα σχήματα που δημιουργούνται από εκείνες μέσα στην πόλη σου και φρόντισε να τις απομονώσεις στην σύνθεσή σου με τέτοιο τρόπο ώστε να την απαλλάξεις από οποιονδήποτε οπτικό θόρυβο.

3. Όσον αφορά το κάδρο και την σύνθεση, εντόπισε το αντικείμενο φωτογράφισής σου, δώστου πρωταγωνιστικό ρόλο και πρόσθεσε επιπλέον στοιχεία από τον περιβάλλοντα χώρο (π.χ. άλλο αντικείμενο ή ανθρώπινο στοιχείο) έτσι ώστε να αποκτήσει περισσότερο νόημα η τελική εικόνα. Μπορείς να δοκιμάσεις να αλλάξεις επίπεδα προκειμένου να δώσεις την έμφαση που επιθυμείς εσύ στο θέμα σου.

Υ.Γ.: Προσοχή πάντα στην γραμμή του ορίζοντα!

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *