Πώς να νικήσετε μια ίωση σε 24 ώρες!

17:30 π.μ. Ζεστός χυμός λεμονιού..Πιείτε τον μόλις σηκωθείτε! Είναι μια αποτελεσματική κίνηση για να προλάβετε το κρυολόγημα. Χάρη στη βιταμίνη C που περιέχει και άλλα απαραίτητα στοιχεία, διεγείρει το ανοσοποιητικό και τα επινεφρίδια. Εμπλουτίζει την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού και βοηθά στην πρόληψη των λοιμώξεων. Πλύντε και κόψτε στη μέση ένα βιολογικό λεμόνι, ρίξτε το με την φλούδα σε βραστό νερό μαζί με 1 κουταλάκι κανέλα και αφήστε το για περίπου 5 λεπτά, για να πάρετε όλες τις ιδιότητές του. Πιείτε το σαν ένα ζεστό αρωματικό ποτό, αφού πρώτα στύψετε το λεμόνι και σουρώσετε το ρόφημα. Αν δεν έχετε βιολογικό λεμόνι, βράστε μόνο κανέλα και προσθέστε τον χυμό από ένα λεμόνι την τελευταία στιγμή. Πιείτε αυτό το ποτό με μικρές γουλιές 3 φορές μέσα στη διάρκεια της μέρας. Γενικά, αν αρχίσουν τα φτερνίσματα και νοιώσετε τα πρώτα συμπτώματα κρυολογήματος και βρίσκεστε καθοδόν, μπείτε σε ένα καφέ και ζητήστε ένα ζεστό ρόφημα λεμονιού!

8:00 π.μ. Πρωινό γεμάτο ενέργεια

Ετοιμάστε ένα δυναμωτικό πρωινό. Ιδανικό είναι ένα πόριτζ με νιφάδες βρώμης: Σε ένα μπολ ανακατέψτε 3-4 κουταλιές νιφάδες βρώμης με γάλα βρώμης. Το δημητριακό αυτό διεγείρει τον θυρεοειδή αδένα και σας δίνει την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσετε την ημέρα σας. Αν μπορείτε, καλό είναι να αποφύγετε το αγελαδινό γάλα, διότι λόγω της σύστασής του δυσχεραίνει τη διαδικασία της πέψης, με αποτέλεσμα να κουράζεται το πάγκρεας, όπως ακριβώς κάνει και η ζάχαρη. Αν θέλετε να γλυκάνετε το μείγμα, προσθέστε λίγο μέλι με σκούρο χρώμα (έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε γλυκόζη). Αποφύγετε επίσης τον χυμό πορτοκαλιού, διότι λόγω της οξύτητάς του είναι δύσκολο να αφομοιωθεί το πρωί. Προτιμήστε έναν χυμό από κόκκινα φρούτα ή ιπποφαές, ώστε να συμπληρώσετε την ημερήσια δόση βιταμίνης C, ιδανικό σύμμαχο για τη φυσική άμυνα του οργανισμού σας.

10:00 π.μ. Εισπνοές με αιθέρια έλαια

Για να προλάβετε την έντονη ρινική συμφόρηση, χρησιμοποιήστε αιθέρια έλαια τα οποία έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αποσυμφορητική δράση και βοηθούν να καθαρίσει ο βλεννογόνος της μύτης, απομακρύνοντας έτσι τα μικρόβια από τα ιγμόρεια. Τέτοια είναι το έλατο, ο ευκάλυπτος, η μέντα και το δεντρολίβανο, που είναι ανοσοδιεγερτικά και τονωτικά. Δοκιμάστε να βάλετε λίγες σταγόνες σε έναν διαχυτή δωματίου. Μπορείτε ακόμη να κάνετε εισπνοές με αιθέρια έλαια πάνω από ζεστό νερό: ρίξτε μερικές σταγόνες σε ένα μπολ με καυτό νερό (όχι βραστό) και σκύψτε από πάνω για περίπου 10 λεπτά, έχοντας μια πετσέτα στο κεφάλι. Στο γραφείο, ρίξτε 2-3 σταγόνες αιθέριο έλαιο σε ένα μαντήλι και κρατήστε το κάτω από τα ρουθούνια σας (προσοχή, όχι απευθείας στη μύτη, διότι μπορεί να προκαλέσετε ερεθισμό), εισπνέοντας για λίγα λεπτά, ώσπου να υγρανθούν οι ρινικές μεμβράνες.

11:00 π.μ. Επιχείρηση ενυδάτωσης

Όσο περισσότερα υγρά πίνετε, τόσο περισσότερο ρευστοποιούνται οι εκκρίσεις, διευκολύνοντας την απομάκρυνση των μικροβίων και αποτρέποντας τον πολλαπλασιασμό τους στους ρινικούς βλεννογόνους. Το καλύτερο σε αυτήν την περίπτωση είναι να επιλέξετε μεταλλικό νερό πλούσιο σε μαγνήσιο. Προσπαθήστε να πίνετε τουλάχιστον ένα λίτρο νερό (ή και περισσότερο) στη διάρκεια της ημέρας.

12:30 μ.μ. Ελαφρύ γεύμα

Καθώς η ζάχαρη μειώνει τις άμυνες του οργανισμού, ο στόχος είναι πρόσληψη πρωτεϊνών για ενέργεια, χωρίς την επιβάρυνση του οργανισμού με δυσκολοχώνευτα φαγητά. Για αυτό για μεσημεριανό προτιμήστε λευκά κρέατα ή ψάρι και λαχανικά (όχι σάλτσες ή τηγανητά). Αποφύγετε επίσης οτιδήποτε περιέχει ζάχαρη και προτιμήστε για επιδόρπιο μια κομπόστα μήλου χωρίς ζάχαρη.

15:30 Ρόφημα με αντιιικές ιδιότητες

Αποφύγετε το τσάι ή τον καφέ και προτιμήστε ένα ρόφημα από βότανα, το οποίο συμβάλλει στην αποσυμφόρηση και καταπολέμηση του ιού. Προτιμήστε ένα ρόφημα από θυμάρι, το πλέον κατάλληλο κατά των λοιμώξεων (σε περίπτωση υπέρτασης ή γλαυκώματος, αντικαταστήστε το με δεντρολίβανο). Για καλύτερο αποτέλεσμα, γεμίστε με το βότανο ένα σουρωτήρι-μπάλα τσαγιού και αφήστε το τουλάχιστον 10-15 λεπτά μέσα σε καυτό νερό. Αν η εξάντληση που νοιώυετε είναι μεγάλη, προσθέστε μέσα στο ρόφημα 2-3 φέτες φρέσκο ​τζίντζερ για τόνωση. Πιείτε το ρόφημα με μικρές γουλιές καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, εναλλάσσοντας με ζεστό χυμό λεμονιού.

17:00 Βιταμινούχο σνακ

Σε περίπτωση που το απόγευμα σας πιάσει μια μικρή λιγούρα ή νοιώσετε μεγάλη αδυναμία, ετοιμάστε μια φρουτοσαλάτα με χειμωνιάτικα φρούτα, όπως μήλο, μπανάνα, ακτινίδιο, αχλάδι. Προσθέστε τον χυμό από ένα εσπεριδοειδές φρούτο, (πορτοκάλι, μανταρίνι ή γκρέιπφρουτ), λίγη κανέλα και, αν θέλετε, μερικά κατεψυγμένα μούρα. Είναι ο κατάλληλος συνδυασμός για να ενισχύσετε τον οργανισμό σας με βιταμίνη C, αφού, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, τα συμπτώματα και η διάρκεια του κρυολογήματος μπορούν να μειωθούν κατά 23% αν πάρετε αρκετή βιταμίνη C μέσα σε 24 ώρες από την εμφάνισή του. Χάρη στον χυμό και την κανέλα, η φρουτοσαλάτα μπορεί να διατηρηθεί καλά στο ψυγείο για 2-3 μέρες. Έτσι, θα την έχετε έτοιμη όποτε πεινάσετε.

19:00 Κόκκινα μάτια

Συνήθως το συνάχι συνοδεύεται από κατακόκκινα μάτια. Μόλις επιστρέψετε σπίτι από τη δουλειά, αφαιρέστε αμέσως το μακιγιάζ με ένα ανθόνερο, αντί με το συνηθισμένο σας προϊόν. Είναι απαλό, αντιφλεγμονώδες και καταπραϋντικό για τα ερεθισμένα μάτια. Βρέξτε δυο κομπρέσες με ανθόνερο και αφήστε τις πάνω σε κλειστά βλέφαρα για 5 λεπτά. Ιδανικά χρησιμοποιήστε το δροσερό (αφήνετέ το στο ψυγείο), διότι οι αποσυμφορητικές ιδιότητές του δρουν πιο αποτελεσματικά. ​

20:00 Ιδανική σούπα ή ζωμός

Είναι η πλέον κατάλληλη επιλογή, καθώς παρέχει τα απαραίτητα υγρά στον οργανισμό για την καταπολέμηση ενός ιού. Προσθέστε πρωτεΐνη για να πάρετε την ενέργεια που χρειάζεστε (π.χ. κοτόπουλο σε ζωμό), όπως επίσης λίγο σκόρδο και κρεμμύδι, που -χάρη στα αντισηπτικά τους συστατικά- τονώνουν το ανοσοποιητικό.

20:30 Χαλάρωση και γέλιο

Η ανάπαυση και η βαθιά χαλάρωση βοηθούν αποτελεσματικά στη γρήγορη ανάρρωση από το κρυολόγημα. Αν εξακολουθείτε να νοιώθετε τη μύτη σας «μπουκωμένη», κάντε ένα ζεστό μπάνιο: ο ατμός βοηθά στην αποσυμφόρηση της μύτης και πολεμά τον ιό, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία του σώματος. Προσθέστε 3-4 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας ή/και γλυκό πορτοκάλι (δρα καταπραϋντικά), όχι απευθείας μέσα στο νερό, αλλά αραιωμένο προηγουμένως σε ένα ποτήρι πλήρες ή με χαμηλά λιπαρά γάλα. Αν νοιώθετε το κεφάλι σας βαρύ, ένα ζεστό ντους θα βοηθήσει την κυκλοφορία του αίματος. Στη συνέχεια, «χουχουλιάστε» στον καναπέ, βλέποντας μια καλή κωμωδία (το γέλιο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα αυξάνοντας τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων στο αίμα!).

22:30 Καλός ύπνος

Φροντίστε να πέσετε νωρίς για ύπνο. Το τελευταίο απαραίτητο βήμα πριν τον ύπνο, ώστε να έχετε μια ήρεμη νύχτα, είναι η αποσυμφόρηση της μύτης. Η ιδέα δεν είναι ελκυστική, αλλά σίγουρα είναι αποτελεσματική: η αποσυμφόρηση της μύτης απομακρύνει τις βλέννες και τους ιούς, προλαμβάνοντας έτσι μια δευτερογενή μόλυνση. Χρησιμοποιήστε ένα ισοτονικό σπρέι με θαλασσινό νερό. Μπορείτε επίσης να βράσετε νερό, στη συνέχεια να το κρυώσετε, να γείρετε το κεφάλι πίσω και να ρίξετε μία μικρή ποσότητα σε κάθε ρουθούνι (χρησιμοποιώντας σύριγγα –χωρίς τη βελόνα φυσικά!), αφήνοντάς το να βγει. Με το σπρέι, ψεκάστε ένα ρουθούνι, κλείνοντας το άλλο και αφήστε να τρέξει το επιπλέον υγρό προτού φυσήξετε τη μύτη. Είναι καλό να το επαναλαμβάνετε κατά τη διάρκεια της μέρας, για να καθαρίζετε τις εκκρίσεις.

Basic tip
Ο πυρετός αποτελεί το καλύτερο σύστημα άμυνας του οργανισμού ενάντια στους ιούς. Για αυτό μη βιαστείτε να πάρετε αμέσως αντιπυρετικά (ιβουπροφένη ή παρακεταμόλη), καταφεύγοντας σε αυτά μόνο αν ο πυρετός ανέβει πάνω από 38,5οC ή αν έχετε έντονο πονοκέφαλο.

Και η πρόληψη;
Αν στη διάρκεια του χειμώνα ταλαιπωρείστε συχνά από κρυολογήματα, σκεφθείτε ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Ιδού κάποιο τρόποι:

Εχινάκεια (echinacea): Ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην καλύτερη αντιμετώπιση των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Για 10 συνεχόμενες μέρες κάθε μήνα του χειμώνα, παίρνετε την εχινάκεια σε μορφή κάψουλας ή υγρό εκχύλισμα.
Ιαματικό θειούχο νερό: Ρίχνετε πρωί – βράδυ σε κάθε ρουθούνι. Το θείο συμβάλλει στην αποκατάσταση της ρινικής βλεννογόνου, η οποία εξασθενεί από τις επαναλαμβανόμενες μολύνσεις.
Προσοχή σε συναδέλφους ή άρρωστα παιδιά: Προστατευτείτε εισπνέοντας το αιθέριο έλαιο ραβιντσάρα (Ravintsara): ρίξτε 1 ή 2 σταγόνες σε ένα μαντήλι κατά τη διάρκεια της μέρας ή το βράδυ στο μαξιλάρι σας.

Πηγη medicalblog

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *