Τελευταία Νέα

Π. Τόμσεν: Ανάγκη μεταρρυθμίσεων στον δημόσιο τομέα

Η Ελλάδα έχει μπροστά της πολλές από τις θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, είπε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν.

Την ανάγκη να επικεντρωθεί τώρα η Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις, τις οποίες εξακολουθεί να μην έχει ολοκληρώσει, επισήμανε χθες σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο CNBC o επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν, κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά στον δημόσιο τομέα. Αναγνώρισε, εξάλλου, ότι η χώρα έχει επιτύχει μακροοικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Μία ημέρα μετά την ομιλία του στο London School of Economics, στην οποία υποστήριξε ότι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα αποτέλεσαν επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Δανός οικονομολόγος, απαντώντας χθες σε ερώτηση της δημοσιογράφου του δικτύου για τη μείωση του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ, είπε ότι αυτό εξαρτάται από τις συνεννοήσεις της Ελλάδας με τους εταίρους της. Ωστόσο, πρόσθεσε πως «οτιδήποτε γίνει, πρέπει να μην εγείρει αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους».

Συμφωνώντας με τα συμπεράσματα της αποστολής του Ταμείου στην Αθήνα, την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Τόμσεν τόνισε πως είναι θετικό το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση επικεντρώνεται στην ανάπτυξη. Επίσης, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει πλήρη συνείδηση των βασικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα. Η Ελλάδα, είπε, εξακολουθεί να έχει μπροστά της πολλές από τις θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν. Εχει πετύχει, όμως, έπειτα από μια μακρά και δύσκολη διαδικασία, σταθερότητα στον μακροοικονομικό και χρηματοπιστωτικό τομέα, κάτι που της δίνει περιθώρια να αντιμετωπίσει αυτές τις εκκρεμότητες. Είναι σωστό να επικεντρωθεί εκεί, τόνισε.

Στην ερώτηση για το αν κινδυνεύει να επηρεαστεί από την επιβράδυνση των οικονομιών των άλλων χωρών, ο κ. Τόμσεν είπε ότι η Ελλάδα ξεκινά με μια καλή δυναμική επιτάχυνσης, είναι σε σχετικά ευνοϊκό σημείο, «αλλά, για να μεταφραστεί αυτό σε διατηρήσιμη ανάπτυξη, είναι σημαντικό να κάνει αυτές τις μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένου του δημόσιου τομέα».

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *