Ραγδαίες εξελίξεις: Προ διάσπασης η ΝΔ – ‘Η “αποχαιρετά” ο Α.Σαμαράς ή το κόμμα “σπάει στα δύο”

9“Να φύγει με αξιοπρέπεια”, δηλαδή οικειοθελώς πριν τον ανατρέψουν καλούν τα περισότερα στελέχη της ΝΔ τν Α.Σαμαρά, ειδικά μετά την αποκάλυψη ότι υπέγραψε αντεθνικό ψήφισμα του ΕΛΚ με το οποίο καλούσε τον πρωθυπουργό Α.Τσίπρα να σταματήσει την διαπράγμάτευση και να πειθαρχήσει στα κελεύσματα της Α.Μέρκελ.

Μετά τους Γ.Μιχελάκη, Ν.Μπακαγιάννη, Κ.Μητσοτάκη, Κ.Σιούφα κλπ ακολούθησαν και οι Ε.Αντώναρος (πρακτικά ο ίδιος ο Κ.Καραμανλής) και ο Θ.Καράογλου που του ζητούν να παραιτηθεί και να φύγει από τη ΝΔ την οποία κατέστρεψε όχι μόνο σε επίπεδο ποσοστών, αλλά και ιδεολογικήςς βάσης,επιτρέποντας σε ξένες δυνάμεις να αλλοιώσουν τον φιλολαϊκό δεξιό χαρακτήρα της και να αποκτήσει “κεντρώα” φυσιογνωμία.

Το φοβερό είναι ότι πρωταγωνιστές στην ανατροπή του είναι οι ίδιοι οι εκφραστές της “κεντρώας” φυσιογνωμίας που δεν αντιλαμβάνονται (μάλλον δεν θέλουν αν αντιληφθούν) ότι η ΝΔ έχασε με τόσο μεγάλη διαφορά όχι γιατί έχασε τους “κεντρώους” που δεν υπάρχουν πλέον, αλλά γιατί έχασε την δεξιά (12% αθροιστικά πήραν τα τρία κόμματα που αλιεύουν ψηφοφόρους από τον ευρύτερο χώρο της δεξιάς, όπως έχει σημειώσει και ο πρώην γ.γ. του υπουργικού συμβουλίου Π.Μπαλτάκος).

Το ζήτημα είναι ότι ο Α.Σαμαράς δεν δείχνει καμία διάθεση αποχώρησης και δεν αποκλείεται να θελήσει να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος ή να ευνοήσει μια δικής του επιλογής διάδοχη κατάσταση.

Στην πρώτη περίπτωση η ΝΔ οδεύει προς διάσπαση, στην δεύτερη θα υπάρξει σφοδρή σύγκρουση των “προεδρικών” με την μητσοτακική και καραμανλική πτέρυγα.

Οχι ότι τότε θα έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος της διάσπασης, φυσικά, αφού αν πετύχει η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης η ΝΔ θα κάνει πολλά χρόνια να δει κυβέρνηση, κάτι που θα λειτουργήσει αποσυσπειρωτικά στο εσωτερικό της…

Πάντως Ε.Αντώναρος και Θ.Καράογλου ανήκουν στην “καραμανλική πτέρυγα” οπότε οπότε δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τις προθέσεις του Κ.Καραμανλή απένττι στον Α.Σαμαρά.

Σύμφωνα με την χθεσινή δημοσκόπηση της MARC o ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της ΝΔ 27  ολόκληρες μονάδες! Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ενισχυμένος σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα καθώς συγκεντρώνει το 45,4%. Η Νέα Δημοκρατία από την άλλη συγκεντρώνει το 18,4% εκεί έχει καταντήσει από τον Α.Σαμαρά και την…παρέα του.

Με μια νέα καυστική ανάρτηση του στο twitter ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, Ευάγγελος Αντώναρος καλεί τον Αντώνη Σαμαρά να αποδεχτεί τη βαριά του ήττα και να φύγει με αξιοπρέπεια από την ηγεσία του κόμματος.

«Ένας βαριά ηττημένος ηγέτης πρέπει να έχει την ευχέρεια να φύγει με αξιοπρέπεια. Εκτός αν ο ίδιος δεν το καταλαβαίνει. Οπότε…», έγραψε ο κ. Αντώναρος στο σχετικό tweet.

antonaros

Σημειώνεται ότι ο κ. Αντώναρος ήταν μεταξύ των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας τα οποία έδωσαν το παρών στο δείπνο που διοργάνωσε προ ημερών η πρώην υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, που έστω και αν διαψεύστηκε χαλαρά, συζητήθηκε το θέμα της αλλαγής της ηγεσίας της ΝΔ.

 

Ευθύνες στον Αντώνη Σαμαρά για την βαριά ήττας της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές, αλλά και για την πολιτική που άσκησε, επέρριψε ο βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου, ανοίγοντας τον κύκλο των αμφισβητιών του προέδρου του κόμματος.

Σχολιάζοντας τα της Νέας Δημοκρατίας σε ραδιοφωνική εμπομπή, ο βουλευτής της ΝΔ υποστήριξε ότι έγιναν καίρια λάθη τόσο κατά την άσκηση της Κυβερνητικής πολιτικής, όσο και στη χάραξη της στρατηγικής του προεκλογικού αγώνα, αλλά και στην επιλογή προσώπων που τοποθετήθηκαν σε θέσεις-κλειδιά.

«Η πολιτική που ακολουθήσαμε προεκλογικά», είπε, «επικεντρώθηκε στην πολιτική του φόβου και δεν έδωσε την προοπτική της ελπίδας, ούτε ανέδειξε το σημαντικό Κυβερνητικό έργο που επιτελέσαμε».

Πρόσθεσε δε πως: «Κάποιοι άνθρωποι χειρίστηκαν τις τύχες της χώρας και της παράταξης τα 2,5 τελευταία χρόνια, ως εκ τούτου οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο. Η παράταξη οφείλει να κάνει την αυτοκριτική της, οφείλει να συζητήσει συντεταγμένα και με ψυχραιμία εντός των θεσμικών της οργάνων, λαμβάνοντας υπόψη τρία βασικά δεδομένα. Πρώτον ότι θα πρέπει να προασπιστεί η ενότητά της, δεύτερον ότι θα πρέπει να διαφυλαχθεί το μέλλον της και τρίτον ότι θα πρέπει να θωρακιστεί η προοπτική της, ώστε να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη ημέρα».

Τέλος χαρακτήρισε «κεφάλαιο για την παράταξη και την πατρίδα» τον Κώστα Καραμανλή και επισήμανε ότι το σήμερα και το αύριο της Νέας Δημοκρατίας «πρέπει να χαραχθεί σύμφωνα με το συμφέρον της πατρίδας και μακριά από προσωπικές πολιτικές στρατηγικές».

Υπάρχει περίπτωση να αναλάβει τη ΝΔ ο Κ.Καραμανλής; Πολύ δύσκολο έως αδύνατο. Πάντως αν επιμείνει ο Α.Σαμαράς να παραμείνει, η ΝΔ πάει “φουλ” για διάσπαση…

defencenet.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *