Ρεκόρ τουριστών, αλλά μείωση πληρότητας

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Τουρισμός

Η αύξηση του αριθμού των ξενοδοχείων στην Αθήνα και ο ταχύτερα αυξανόμενος αριθμός των διαθέσιμων καταλυμάτων μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb άρχισαν να επηρεάζουν τις πληρότητες και τα έσοδα ανά δωμάτιο των ξενοδόχων. Και αυτό σε μια περίοδο κατά την οποία οι αφίξεις στο αεροδρόμιο της Αθήνας από το εξωτερικό σημειώνουν ιστορικό ρεκόρ. Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, με 25,57 εκατομμύρια επιβάτες το 2019 κατέγραψε την καλύτερη ιστορική επίδοσή του από πλευράς επιβατικής κίνησης, ξεπερνώντας κατά 1,4 εκατομμύρια επιβάτες (+6%) την κίνηση του 2018.

Ομως, το 2019 έκλεισε για τα ξενοδοχεία της Αθήνας με πτώση της τάξεως του 2,2% στην πληρότητα, μείωση 1,4% στο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPar) και με οριακή μόνον άνοδο 0,9% στη μέση τιμή δωματίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ), κάθε μήνας του 2019 έδειξε πτώση στην πληρότητα των ξενοδοχείων σε ποσοστά που άγγιξαν έως και το 8,8%, εκτός των μηνών Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, οι οποίοι απλώς κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα με το 2018.

Τι συνέβη λοιπόν; Μια εξήγηση βρίσκεται στον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των διαθέσιμων δωματίων και κλινών στα ξενοδοχεία, καθώς οι επενδύσεις σε νέες μονάδες στην Αθήνα και στα προάστια συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Είναι χαρακτηριστικό πως με βάση στοιχεία της ΕΞΑΑΑ και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) τα διαθέσιμα δωμάτια στο κέντρο της Αθήνας αυξήθηκαν από το 2015 έως το 2019 κατά 7%, στην Ανατολική Αττική κατά 3% στον νότιο τομέα κατά 1% και στον βόρειο κατά 5%.


Ο συνολικός αριθμός των καταχωρισμένων προς βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων στην Ελλάδα στην πλατφόρμα της Airbnb ξεπερνά τις 91.000.

Την ίδια ώρα, ο συνολικός αριθμός των καταχωρισμένων προς βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων στην Ελλάδα στην πλατφόρμα της Airbnb αρχές Ιανουαρίου του 2019 ανερχόταν στις 91.200, αυξημένος κατά 25% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε η Airbnb στην «Κ».

Airbnb και ΗomeAway κατά το 12μηνο Ιουνίου 2018-Μαΐου 2019 διέθεσαν προς μίσθωση στην Ελλάδα από τις 2 πλατφόρμες τους 170.542 καταλύματα, αριθμός ιδιαίτερα αυξημένος από το προηγούμενο διάστημα σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ). Τα μεγέθη αυτά εξηγούν εμμέσως πλην σαφώς και σε ερωτήματα όπως το πώς γίνεται να αυξάνονται οι αφίξεις στην Αθήνα αλλά να υποχωρούν τα έσοδα και η πληρότητα των ξενοδοχείων, καθώς η Αθήνα πρωταγωνιστεί στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Σύμφωνα με την ΕΞΑΑΑ, η σύγκριση με άλλες ανταγωνιστικές πόλεις δείχνει πως μόνο η Αθήνα, το Παρίσι και οριακά η Ρώμη σημείωσαν πτώση πληρότητας το 2019 (-2,2%, -2,3% και -0,4% αντίστοιχα), ενώ πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη, η Βαρκελώνη, η Μαδρίτη επανατοποθετήθηκαν δυναμικά, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την πληρότητα (+3,9%, +3,1% και +1,9% αντίστοιχα), αλλά και σε ό,τι αφορά το έσοδο ανά δωμάτιο των ξενοδοχείων (+13,6%, + 11,2% και +12.8% αντίστοιχα).

Τα στοιχεία αυτά κατά την ΕΞΑΑΑ «επιβεβαιώνουν όσα κατ’ επανάληψη έχουμε επισημάνει για την υπερπροσφορά κλινών στην Αθήνα, σε όλους τους τύπους καταλυμάτων».

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *