Ρομποτική Αρθροπλαστική: μια τεχνολογική επανάσταση που αξίζει να γνωρίζετε!

Η είσοδος της Ρομποτικής σήμερα στην Αρθροπλαστική Ισχίου και Γόνατος, είναι μια πραγματική τεχνολογική επανάσταση που αλλάζει τον τρόπο που βλέπαμε τις χειρουργικές μεθόδους στον τομέα, λόγω της μείωσης των επιπλοκών και της ταχείας ανάρρωσης που υπόσχεται. Απευθύνεται σε ασθενείς που πάσχουν από φλεγμονώδη ή μη αρθρίτιδα, όπως οστεοαρθρίτιδα, μετατραυματική αρθρίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, άσηπτη νέκρωση, δυσπλασία ισχίου κα. Πεδίο εφαρμογής της είναι η Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου και η Μερική και Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος.
Δυστυχώς όμως, μεγάλη μερίδα των ασθενών, είτε δε γνωρίζει τίποτα σχετικά με τη ρομποτική αρθροπλαστική και τις επωφελείς εξελίξεις που φέρει, είτε την αντιμετωπίζει με σοβαρότατες επιφυλάξεις.
Ο Κωνσταντίνος Σαράντος, πιστοποιημένος στη Ρομποτική Χειρουργική Ορθοπαιδικός Χειρουργός, με εξειδίκευση και πολυετή εμπειρία στις Άρθροπλαστικές Ισχίου και Γόνατος, απαντά με σαφήνεια στα συχνότερα ερωτήματα που γεννώνται και αφορούν την εν λόγω επαναστατική μέθοδο.

Πώς ακριβώς γίνεται η επέμβαση;
Η διαδικασία ξεκινάει με ειδική αξονική τομογραφία της άρθρωσης, με την οποία δημιουργείται ένα μοναδικό τρισδιάστατο μοντέλο (3D) στον υπολογιστή, πάνω στο οποίο ο χειρουργός επεξεργάζεται και εξατομικεύει την αρθροπλαστική στις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενή, δημιουργώντας το προεγχειρητικό του πλάνο.
Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο χειρουργός αποκαλύπτει την άρθρωση και ο ρομποτικός βραχίονας με την καθοδήγηση του χειρουργού -και ακολουθώντας το εξατομικευμένο προεγχειρητικό πλάνο-, την προετοιμάζει, ενώ βοηθάει στην τοποθέτηση εμφυτευμάτων με εξαιρετική ακρίβεια και ελαχιστοποίηση του χειρουργικού τραύματος. Αυτό είναι που φέρνει σήμερα την επιτυχία και συμβάλει στην ακριβή τοποθέτηση και ευθυγράμμιση των υλικών, κάτι που ήταν δύσκολο να επιτευχθεί με τις παραδοσιακές χειρουργικές τεχνικές.
Για ποιο λόγο να επιλέξω τη ρομποτική αρθροπλαστική;
Με τη Ρομποτική Αρθροπλαστική επιτυγχάνεται άριστο χειρουργικό αποτέλεσμα λόγω της άριστης και εξατομικευμένης τοποθέτηση των υλικών αρθροπλαστικής στους ασθενείς. Ο κίνδυνος επιπλοκών και εξαρθρημάτων είναι σημαντικά μικρότερος, ενώ λόγω της ακρίβειας στην τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, παρατείνεται σημαντικά η διάρκεια ζωής τους.
Μάλιστα, ο συνδυασμός της με πρωτόκολλα γρήγορης αποκατάστασης, βοηθάει τους ασθενείς να κινητοποιηθούν λίγες ώρες μετά το χειρουργείο και να πάρουν εξιτήριο την επόμενη κιόλας ημέρα στις περισσότερες περιπτώσεις, ενώ αναρρώνουν και επιστρέφουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες ταχύτερα. Τέλος, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο ασθενής αισθάνεται την άρθρωση πολύ πιο «φυσική», γεγονός που του δίνει ψυχολογική ανάταση και αυτοπεποίθηση.
Φοβάμαι! Δε μου δημιουργεί ασφάλεια να ξέρω ότι με χειρουργεί ρομπότ.
Είναι πολύ σημαντικό, να επισημάνουμε ότι ο ρομποτικός βραχίονας δεν πραγματοποιεί σε καμία περίπτωση την επέμβαση, δε λαμβάνει δηλαδή αποφάσεις την ώρα του χειρουργείου και δεν κινείται χωρίς καθοδήγηση. Ο χειρουργός είναι αυτός που τον κατευθύνει καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης. Επίσης, το ρομποτικό σύστημα, παρέχει τη δυνατότητα στο χειριστή-χειρουργό να προβεί σε τροποποιήσεις στο προεγχειρητικό πλάνο, ακόμη και κατά τη διάρκεια της επέμβασης, όπου και όποτε κρίνει εκείνος απαραίτητο.
Η νέα ρομποτική τεχνολογία, στα χέρια καταρτισμένων και πιστοποιημένων Ορθοπαιδικών Χειρουργών, μόνο εχέγγυο επιτυχημένων επεμβάσεων με άριστο αποτέλεσμα μπορεί να αποτελέσει και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να προκαλεί φόβο ή ανασφάλεια. Το αντίθετο: η ρομποτική αρθροπλαστική πλέον, υπόσχεται στους ασθενείς ελάχιστους κινδύνους επιπλοκών και αύξηση της διάρκειας ζωής των εμφυτευμάτων, δημιουργώντας έτσι νέες προοπτικές, ελπίδα και ποιότητα στη ζωή τους.

Σίγουρα η ανάρρωση θα είναι δύσκολη και επίπονη πάντως…
Καθόλου! Πρέπει να τονιστεί, ότι όταν η Ρομποτική συνδυαστεί με τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας, όπως η μέθοδος Superpath για το ισχίο και τα fast track προγράμματα γρήγορης αποκατάστασης, στα χέρια εξειδικευμένων και κατάλληλα εκπαιδευμένων σε αυτές τις τεχνικές χειρουργών, τα αποτελέσματα βελτιστοποιούνται ακόμα περισσότερο.
Πιο συγκεκριμένα, ο συνδυασμός της ρομποτικής τεχνολογίας με τα Enhanced Recovery After Surgery (ERAS) & Fast track Protocols τα οποία είναι σύγχρονα πρωτόκολλα ταχείας και ασφαλούς ανάρρωσης του ασθενούς, επιτρέπει στον ασθενή να κινητοποιηθεί 2 μόλις ώρες μετά το χειρουργείο και να περπατήσει είτε με τη βοήθεια βακτηρίας, είτε ακόμα και χωρίς αυτή! Μειώνονται σημαντικά πολλές από τις μετεγχειρητικές επιπλοκές που προέκυπταν παλαιότερα, όπως οι αναπνευστικές λοιμώξεις ή οι θρομβώσεις και ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο με ασφάλεια από το νοσοκομείο την επόμενη ή την ίδια μέρα, πάντα φυσικά με την ύπαρξη των κατάλληλων -ανά περίπτωση- προϋποθέσεων.
Ο μετεγχειρητικός πόνος ελαχιστοποιείται, είναι ελεγχόμενος και αντιμετωπίσιμος με απλά παυσίπονα, δεν χρειάζεται μετάγγιση αίματος και δεν χρησιμοποιούνται σωληνάκια ή παροχετεύσεις. Έτσι τελικά, ο οργανισμός του ασθενούς μπορεί να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά και γρήγορα στο stress του χειρουργείου. Labels Άρθρα, Υγεία Loading… Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Article Source – ksipnistere.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *