Ρομποτικός οικοδόμος “περνάει” τούβλα τρεις φορές πιο γρήγορα από τους ανθρώπους [video]

5Ένα ρομπότ-οικοδόμο, το οποίο είναι σε θέση να περνάει τούβλα τρεις φορές πιο γρήγορα από ό,τι ένας άνθρωπος ανέπτυξε η…
Construction Robotics (Νέα Υόρκη) ως πρώτο προϊόν της.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του MIT Technology Review, ο SAM (Semi-Automated Mason) δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει, αλλά να βοηθά τους ανθρώπους οικοδόμους, καθώς θα αναλαμβάνει τις πιο απλές/ ανιαρές εργασίες, όπως το σήκωμα τούβλων, η τοποθέτηση τσιμέντου και η τοποθέτησή τους στην επιθυμητή περιοχή.

Ο άνθρωπος θα κάνει σημαντικότερα πράγματα, όπως το στήσιμο του χώρου εργασίας, η τοποθέτηση τούβλων σε πιο «δύσκολα» σημεία (γωνίες) και ο χειρισμός ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την αισθητική, όπως το καθάρισμα του επιπλέον τσιμέντου.

Ωστόσο, ακόμα και στις πιο απλές, επαναλαμβανόμενες δουλειές, ο SAM πρέπει να έχει δυνατότητες προσαρμογής και να είναι ικανός να ολοκληρώνει με ακρίβεια εργασίες ενώ βρίσκεται πάνω σε σκαλωσιές- για αυτό και είναι σε θέση να κάνει διορθώσεις όταν έχει να κάνει με διαφορετικά κτίρια και δεδομένα στον χώρο της οικοδομής.

Γενικότερα πάντως, το σύστημα ενδείκνυται περισσότερο για χρήση σε μεγάλους επίπεδους τοίχους, δηλαδή σε οικοδομές πανεπιστημίων, νοσοκομείων κ.α. Ωστόσο μπορεί να κάνει και πιο «λεπτές» εργασίες, όπως να ζωγραφίσει ένα εταιρικό logo πάνω σε έναν τοίχο. Ο «εγκέφαλός» του χρησιμοποιεί ένα σετ αλγορίθμων, μερικούς αισθητήρες που μετρούν τις γωνίες κλίσης και τον προσανατολισμό και ένα λέιζερ.

Το ρομπότ μπορεί να περνάει 800-1.200 τούβλα ημερησίως, τη στιγμή που ένας άνθρωπος είναι στα 300-500.

Παρόλα αυτά, οι δημιουργοί του υπογραμμίζουν ότι σκοπός είναι η ενίσχυση της εργασίας και όχι η αντικατάσταση των οικοδόμων, καθώς ένας άνθρωπος συν έναν SAM ισοβαθμούν με σε τέσσερις ή παραπάνω χτίστες που θα έκαναν την ίδια εργασία. Το κόστος μίας μονάδας ανέρχεται στο μισό εκατ.

https://youtu.be/e4Or7A5w4ZE

Πηγή

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *