Ρομπότ με επαρκή ακρίβεια όρασης και αγγίγματος για να παίξει Jenga

Ρομπότ με επαρκή ακρίβεια όρασης και αγγίγματος για να παίξει Jenga

news.mit.edu

Σύμφωνα με το ΜΙΤ News, καθώς το ρομπότ σπρώχνει με προσοχή ένα τουβλάκι, ένας υπολογιστής λαμβάνει το οπτικό και απτικό feedback από την κάμερα και τον αισθητήρα, και συγκρίνει με τις κινήσεις που έκανε το ρομπότ προηγουμένως. Επίσης, εξετάζει τα αποτελέσματά τους- με αποτέλεσμα το ρομπότ να βγάζει συμπεράσματα για το αν θα έπρεπε να συνεχίσει να σπρώχνει ή να ασχοληθεί με ένα άλλο τουβλάκι.

Δείτε ακόμα

  • NASA: Νέες προσπάθειες για «διάσωση» του Opportunity στον Άρη 30/01 18:27
  • Facebook: Αλλάζει θεμελιωδώς – Οι χρήστες συνεχίζουν να αυξάνονται 31/01 13:57
  • Απευθείας μετάφραση εγκεφαλικών σημάτων σε ομιλία 30/01 17:53

Το Jenga είναι ένα παιχνίδι το οποίο απαιτεί όραση ικανή να διακρίνει/ αξιολογεί τη λεπτομέρεια, αλλά και σταθερό άγγιγμα για να αφαιρεθούν τα τουβλάκια χωρίς να πέσει ο πύργος – ως εκ τούτου αποτελεί σημαντική πρόκληση για ένα ρομπότ. Σε αυτό το πλαίσιο, μηχανικοί του ΜΙΤ ανέπτυξαν ένα ρομπότ, εξοπλισμένο με μια μαλακή αρπάγη, έναν αισθητήρα που αντιλαμβάνεται τη δύναμη και μια εξωτερική κάμερα, το οποίο είναι σε θέση να «βλέπει» και να «νιώθει» τον πύργο και τα τουβλάκια του.

Σύμφωνα με το ΜΙΤ News, καθώς το ρομπότ σπρώχνει με προσοχή ένα τουβλάκι, ένας υπολογιστής λαμβάνει το οπτικό και απτικό feedback από την κάμερα και τον αισθητήρα, και συγκρίνει με τις κινήσεις που έκανε το ρομπότ προηγουμένως. Επίσης, εξετάζει τα αποτελέσματά τους, με αποτέλεσμα το ρομπότ να βγάζει συμπεράσματα για το αν θα έπρεπε να συνεχίσει να σπρώχνει ή να ασχοληθεί με ένα άλλο τουβλάκι.

Οι λεπτομέρειες για το ρομπότ-παίκτη του Jenga δημοσιεύτηκαν στο Science Robotics. Ο Αλμπέρτο Ροντρίγκεζ, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΜΙΤ, λέει ότι το ρομπότ επιδεικνύει κάτι που ήταν δύσκολο για προηγούμενα συστήματα: Τη δυνατότητα να μαθαίνει γρήγορα τον καλύτερο τρόπο να πραγματοποιεί μια εργασία, όχι απλά μέσω οπτικών στοιχείων, αλλά και απτικών αλληλεπιδράσεων.

«Αντίθετα με πιο "καθαρές" διανοητικές εργασίες ή παιχνίδια σαν το σκάκι ή το "Γκο", το Jenga απαιτεί επίσης έλεγχο φυσικών δεξιοτήτων, όπως το να περιεργάζεσαι, να σπρώχνεις, να τραβάς, να βάζεις και να ευθυγραμμίζεις κομμάτια. Απαιτεί διαδραστική αντίληψη και έλεγχο, όπου πρέπει να πας να πιάσεις τον πύργο για να μάθεις πώς και πότε να κουνάς τουβλάκια» λέει ο Ροντρίγκεζ. «Αυτό είναι πολύ δύσκολο να προσομοιωθεί, οπότε το ρομπότ πρέπει να μάθει στον πραγματικό κόσμο, αλληλεπιδρώντας με τον αληθινό πύργο Jenga. Η κύρια πρόκληση είναι να μαθαίνεις από έναν σχετικά μικρό αριθμό πειραμάτων, εκμεταλλευόμενος την κοινή λογική για τα αντικείμενα και τη φυσική» εξηγεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σύστημα απτικής εκμάθησης που ανέπτυξαν οι ερευνητές μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εφαρμογές πέρα από το Jenga. Ειδικά σε εργασίες που απαιτούν προσεκτική φυσική αλληλεπίδραση, περιλαμβανομένης της διαλογής ανακυκλώσιμων αντικειμένων σε χωματερές, τη συναρμολόγηση αντικειμένων κ.α.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *