Ρομπότ που ταΐζει ανθρώπους

Ρομπότ που ταΐζει ανθρώπους

Eric Johnson/University of Washington

Δείτε ακόμα

  • Πεντάγωνο-ΗΠΑ: Προσπαθεί να καθησυχάσει τους φόβους περί φονικών ρομπότ 12/03 20:43
  • Ρομποτική τηλεπαρουσιάστρια ειδήσεων από το κινεζικό πρακτορείο Xinhua 05/03 17:23
  • Αυτόνομο ρομπότ παραδόσεων από τη FedEx 01/03 18:46

Ένα ρομποτικό σύστημα το οποίο μπορεί να ταΐζει ανθρώπους που δεν μπορούν να φάνε μόνοι τουςαναπτύσσουν ερευνητές του University of Washington.

Αφού το ρομπότ αναγνωρίσει τα διάφορα είδη φαγητού που υπάρχουν στο τραπέζι, το ρομπότ μπορεί να διαμορφώσει στρατηγική πάνω στο πώς να χρησιμοποιεί πηρούνι για να σηκώνει και να μεταφέρει τη μπουκιά στο στόμα του ανθρώπου που εξυπηρετεί.

PERSONAL ROBOTICS LAB

Οι ερευνητές δημοσιοποίησαν τα αποτελέσματα της δουλειάς τους σε μια σειρά επιστημονικών άρθρων: Ένα δημοσιοποιήθηκε στο IEEE Robotics and Automation Letters και ένα παρουσιάστηκε στις 13 Μαρτίου στην ACM/IEEE International Conference on Human-Robot Interaction στη Νότια Κορέα.

«Το να εξαρτάσαι από έναν αποκλειστικό νοσοκόμο για να σε ταΐζει κάθε ημέρα στερεί την αίσθηση ανεξαρτησίας ενός ατόμου» είπε ο Σιντάρτα Σρινιβάσα, καθηγητής στο Paul G. Allen School of Computer Science & Engineering του UW. «Σκοπός μας με αυτό το πρόγραμμα είναι να παρέχουμε στους ανθρώπους λίγο περισσότερο έλεγχο πάνω στις ζωές τους».

"Alexa, tell the robot to get a strawberry," commands @UW doctoral student Ethan Gordon. Robots like this could one day help people who aren't able to perform everyday tasks live more independently. pic.twitter.com/f9Wz8YHQLv

— James Thorne (@jamescthorne) 9 Μαρτίου 2019

Η κεντρική ιδέα ήταν η ανάπτυξη ενός αυτόνομου συστήματος ταΐσματος που θα μπορεί να εγκατασταθεί σε αναπηρικά καροτσάκια και να ταΐζει τους κατόχους τους όποτε αυτοί θέλουν. Στο πλαίσιο της έρευνας, έγιναν πειράματα για να διαπιστωθεί πώς τρώνε οι άνθρωποι κοινές τροφές και έτσι διαπιστώθηκε ποιες είναι οι «στρατηγικές» τους ως προς το πώς ανασηκώνουν μπουκιές φαγητού. Το ρομπότ ήταν σε θέση να ανασηκώνει τα πιο σκληρά τρόφιμα, μα είχε πρόβλημα με τα πιο μαλακά, καθώς χρειαζόταν να ρυθμίζει καλύτερα τη δύναμη που ασκούσε.

ERIC JOHNSON/UNIVERSITY OF WASHINGTON

Για να σχεδιάσουν μια «στρατηγική» που μπορεί να αλλάζει ανάλογα με το είδος του φαγητού, οι ερευνητές συνδύασαν δύο διαφορετικούς αλγορίθμους: Ο πρώτος ήταν ο αλγόριθμος εντοπισμού αντικειμένων RetinaNet, ο οποίος σαρώνει το πιάτο, εντοπίζει τα είδη φαγητού σε αυτό και βάζει ένα πλαίσιο γύρω από το καθένα. Ο δεύτερος ήταν το SPNet, που εξετάζει το είδος του φαγητού εντός ενός συγκεκριμένου πλαισίου και λέει στο ρομπότ ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να ανασηκώσει το φαγητό. Για παράδειγμα, το SPNet λέει στο ρομπότ να τρυπήσει μια φράουλα ή ένα κομμάτι μπανάνας στη μέση, και να τρυπήσει ένα καρότο στο ένα από τα δύο άκρα.

Επί της παρούσης, η ομάδα συνεργάζεται με το Taskar Center for Accessible Technology, για να λάβει feedback από αποκλειστικούς νοσοκόμους και ασθενείς σε εγκαταστάσεις φροντίδας για τις δυνατότητες βελτίωσης του συστήματος. «Εν τέλει σκοπός μας για το ρομπότ είναι να βοηθά τους ανθρώπους να παίρνουν το γεύμα τους μόνοι τους» είπε ο Σρινιβάσα, προσθέτοντας πως σκοπός δεν είναι η αντικατάσταση των αποκλειστικών νοσοκόμων, μα η ενίσχυσή τους: «Με ένα ρομπότ να τον βοηθά, ο αποκλειστικός νοσοκόμος μπορεί να φτιάχνει το πιάτο και να κάνει μετά κάτι άλλο ενώ ο ασθενής τρώει».

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *