Ρωσία και Ιράν αλλάζουν τον παγκόσμιο ενεργειακό και γεωπολιτικό χάρτη: Ενώνουν την Κασπία με τον Περσικό Κόλπο

1Ρωσία και Ιράν αλλάζουν τον παγκόσμιο ενεργειακό και γεωπολιτικό χάρτη καθώς σήμερα ο Ιρανός πρέσβης στην Μόσχα, Mehdi Sanai, επιβεβαίωσε ότι «Μόσχα και Τεχεράνη βρίσκονται σε συζητήσεις για την κατασκευή της μεγάλης διώρυγας, η οποία θα ενώνει την Κασπία Θάλασσα με τον Περσικό Κόλπο«.
Συγκεκριμένα ο Ιρανός πρέσβης στην Ρωσία, Mehdi Sanai, μιλώντας σε φοιτητές στην Αγία Πετρούπολη τόνισε ότι «Ναι, το θέμα αυτό συζητείται» χωρίς όμως να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Η Κασπία Θάλασσα είναι η μεγαλύτερη «λίμνη» του κόσμου με ακτογραμμή που αγγίζει τα 7.000 χιλιόμετρα, και στην οποία συνορεύουν η Ρωσία, το Καζακστάν, το Τουρκμενιστάν, το Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν.

Επίσης την Πέμπτη, η Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν συμφώνησαν να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την δημιουργία του μεταφορικού διαδρόμου από Βορρά προς Νότο ανακοίνωσε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Μέρος αυτού του «διαδρόμου» θα εφάπτεται στην δυτική ακτή της Κασπίας Θάλασσας από την Ρωσία στο Ιράν μέσω του Αζερμπαϊτζάν.

Ο διάδρομος «Βορράς-Νότου» όταν κατασκευαστεί θα μειώσει σημαντικά τον χρόνο μεταφοράς προϊόντων από την Ινδία στην Κεντρική Ασία και την Ρωσία.

Προς το παρόν, χρειάζονται περίπου 40 ημέρες για την μεταφορά προϊόντων από την Βομβάη στην Ινδία προς τη Μόσχα.

Ο νέος διάδρομος θα μειώσει αυτό τον χρόνο σε μόλις 14 ημέρες.

Μάλιστα ο νέος διάδρομος θα προσπεράσει τον υπερφορτωμένο και πανάκριβο Κανάλι του Σουέζ.

Φαίνεται όμως ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για το μεγάλο αυτό έργο που θα ενώνει τον Περσικό Κόλπο με τη Κασπία Θάλασσα καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι το έργο έχει ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί στη δεκαετία του 2020!

«Η δύση και η Τουρκία άμεσα ή έμμεσα θα προσπαθήσουν να μπλοκάρουν αυτό το έργο. Οι ΗΠΑ έχουν θέσει κυρώσεις σε κατασκευαστικές εταιρείες που εμπλέκονται στο έργο» ανέφερε ο αναλυτής Alexei Chickin και προσθέτει:

«Στο Ιράν η κατασκευή του μεγάλου αυτού έργου έχει ουσιαστικά ξεκινήσει».

Η πρωτοβουλία δεν είναι καινούρια. Η πρώτη ιδέα έπεσε στο τραπέζι των συζητήσεων τον 19ο αιώνα και μέχρι το 1980 Ρώσοι μηχανικοί ανέπτυξαν τα πρώτα σχέδια που θα πρόσφερε στην Ρωσία την πιο κοντινή διαδρομή προς τον Ινδικό ωκεανό προσπερνώντας τα Στενά και το Κανάλι του Σουέζ στην Αίγυπτο.

Ο πρώην πρόεδρος του Ιράν, Mahmoud Ahmadinejad, έδωσε νέα πνοή στο έργο. Το 2012 ο πρώην υπουργός Ενέργειας του Ιράν, Majid Namjoo, εκτίμησε το κόστος του έργου μόλις στα επτά δισ. δολάρια.

Το Φεβρουάριο του 2015, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής του Κοινοβουλίου του Ιράν, Alaeddin Boroujerdi, είπε στο πρακτορείο Fars ότι η κατασκευαστική εταιρεία Khatam-al Anbiya, που ανήκει στους Ιρανούς Φρουρούς (IRGC) ερευνά το έργο.

Tην ίδια στιγμή, την κατασκευή της γέφυρας του ποταμού Αmur που θα συνδέει την ρωσική πόλη του Blagoveshchensk με την κινεζική Heihe από το ερχόμενο καλοκαίρι, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της περιφέρειας του Amur, Marina Dedyushko

«Εμείς και οι Κινέζοι συνάδελφοί μας είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε όλα τα εναπομείναντα θέματα ώστε να προχωρήσουμε στις απαραίτητες δανειακές συμβάσεις από τον Μάιο ή τον Ιούνιο».

Θα πρόκειται για μια σιδηροδρομική γέφυρα στον ποταμό River Amur στο Khabarovsk. Η Κίνα θα τοποθετήσει $96 εκατομμύρια για την ρωσοκινεζική γέφυρα.
Το σχέδιο θα βασιστεί στην αρχή της επικράτειας: Η Ρωσία θα κατασκευάσει την γέφυρα από το Blagoveshchensk, ενώ οι Κινέζοι από το Heihe.

Η σύνδεση των δύο κομματιών θα επιτευχθεί από τις ρωσικές εταιρείες.

Η γέφυρα θα κοστίσει $280 εκατομμύρια με σημερινές τιμές και θα είναι έτοιμη εντός τριών ετών το 2019.

Στο πρώτο στάδιο θα κατασκευαστεί ένας αυτοκινητόδρομος που θα διασχίζει την γέφυρα και μετά θα μπουν οι σιδηροδρομικές ράγες.

Η γέφυρα αναμένεται να μειώσει τα κόστη μεταφοράς και να προωθήσει την ανάπτυξη κοινών επενδυτικών σχεδίων και να αυξήσει τις εισαγωγές-εξαγωγές μεταξύ των δύο κρατών.

Πηγή: pronews.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *