Σινο-ιαπωνικός “πόλεμος” για διαφιλονικούμενα νησιά

1Το Πεκίνο προειδοποιεί το Τόκυο ότι θα δοθεί «σκληρή απάντηση στην περίπτωση που η Ιαπωνία περάσει τη «λεπτή κόκκινη γραμμή» και επιτρέψει στο πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ να καταπλεύσει στα αμφισβητούμενα νησιά Σενκάκου/Ντιαογού για την ανάπτυξη εκεί δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με δήλωση του πρεσβευτή του Πεκίνου στο Τόκιο, Τσενγκ Γιονγκσούα που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, σε τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η ακτοφυλακή της Ιαπωνίας δημοσίευσε βίντεο που δείχνει κινεζικά πλοία να έχουν «εισβάλει» σε αμφισβητούμενη περιοχή.
Η Κίνα έχει προβλήματα με την Ιαπωνία σε ότι αφορά διαφιλονικούμενες, θαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές ενώ αξίζει να σημειώσουμε, ότι δεν είναι τυχαίο ότι οι σχέσεις της με τη Ρωσία είναι άψογες.

Τα νησιά Σενκάκου αποτελούν σημείο τριβής μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας, καθώς τα νησιά τα οποία ανήκαν σε ιδιώτη έχουν πωληθεί στο ιαπωνικό Δημόσιο. Η Κίνα όμως, δεν αναγνωρίζει την ιαπωνική κυριαρχία.

Τα οκτώ ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας έχουν σημασία, διότι βρίσκονται κοντά σε στρατηγικούς υδάτινους δρόμους, προσφέρουν πλούσια αλιεία (γίνεται λόγος για έσοδα από το θαλάσσιο εμπόριο ύψους $5 δισεκατομμυρίων ανά έτος) και πιστεύεται, ότι διαθέτουν σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το ζήτημα των νησιών αυτών περιπλέκει τις προσπάθειες του Τόκιο και του Πεκίνου να λύσουν την διαμάχη για τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Θάλασσας της Ανατολικής Κίνας, τα οποία διεκδικούν και οι δυο χώρες.

Απεικονίζει επίσης την πιο σκληρή στάση που έχει υιοθετήσει πρόσφατα η Κίνα, όσον αφορά τις διεκδικήσεις της στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας και στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Και οι εντάσεις ανάμεσα στις δύο αυτές μεγάλες δυνάμεις της Ασίας, δημιουργούν ανησυχία στην περιοχή.

Το πρακτορείο ειδήσεων “Kyobo” έχει συλλέξει πληροφορίες από «ανώνυμες διπλωματικές πηγές» και αφήνεται να εννοηθεί, πως η Ιαπωνία είναι αποφασισμένη εάν χρειαστεί να αναλάβει και στρατιωτική δράση.

Η Ιαπωνία έχει απαιτήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, απ’ όπου αξιώνει το 90 τοις εκατό των νησιών, που διεκδικεί το Πεκίνο και γι’ αυτό «κακώς η Κίνα διεξάγει εργασίες σε μερικά από τα ύδατα, σε νησιά και υφάλους ως την επικράτειά μας» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε θέμα με δηλώσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης της Ιαπωνίας στο πρακτορείο “Kyobo”.

Πάντως ανακοίνωση της Ιαπωνικής υπηρεσίας Αυτοάμυνας (των Δυνάμεων (SDF)) αναφέρει ότι τα σκάφη των ΗΠΑ έχουν ενταχθεί σε «καθεστώς ελεύθερης ναυσιπλοΐας» στην θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κίνας.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας έχουν, εκφράσει επανηλειμμένως έντονη ανησυχία για τους σχεδιασμούς της Κίνας στην περιοχή, στους οποίους περιλαμβάνεται ακόμη και η κατασκευή στρατιωτικών αεροδρομίων.

Στο μεταξύ το Υπουργείο άμυνας της Ιαπωνίας ζήτησε έξτρα χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό προκειμένου «να φορτώνονται με περισσότερους πυραύλους αέρος – αέρος τα F-15 μαχητικά αεροσκάφη» σύμφωνα με διπλωματική πηγή που επικαλείται το ασιατικό πρακτορείο ειδήσεων «Nikkei», με θέμα που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.
Το σχέδιο περιλαμβάνει την ολοκλήρωση των νέων υποσυστημάτων πυραύλων και την περαιτέρω αναβάθμιση των δυνατοτήτων οπλικών συστημάτων αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας της Ιαπωνίας, που εκτελούν πτήσεις πάνω από την Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, σε μια προσπάθεια να προετοιμαστούν για μια πιθανή σύγκρουση με την κινεζική Πολεμική Αεροπορία.

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

zougla.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *