Σκελετούς «γιγάντων», ηλικίας 5.000 ετών, ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στην Κίνα

Ασυνήθιστα ψηλοί και δυνατοί φαίνεται πως ήταν οι αρχαίοι κάτοικοι μιας περιοχής στην ανατολική Κίνα, αν κρίνει κανείς από σκελετούς ηλικίας 5.000 ετών που ανακάλυψαν αρχαιολόγοι.

Όπως αναφέρει το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, μετρήσεις οστών από τάφους στην επαρχία Σαντόνγκ υποδεικνύουν ότι το ύψος τουλάχιστον ενός άνδρα ήταν 1,9 μέτρα, ενώ αρκετοί κυμαίνονταν γύρω στα 1,8.
«Αυτό βασίζεται στη δομή των οστών. Αν ήταν ζωντανός, το ύψος του θα ξεπερνούσε σίγουρα τα 1,9 μέτρα» είπε ο Φανγκ Χούι, επικεφαλής της Σχολής Ιστορίας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Σαντόνγκ.
Από το 2016 και μετά, αρχαιολόγοι έχουν πραγματοποιήσει έρευνες στα ερείπια 104 σπιτιών, 205 τάφων και 20 χώρων θυσιών στο χωριό Τζιαοτζία στην περιοχή Ζανγκκιού, κοντά στην πόλη Τζινάν, πρωτεύουσα της Σαντόνγκ.
Τα ευρήματα προέρχονται από τον Πολιτισμό Λονγκσάν, ένα πολιτισμό της ύστερης νεολιθικής περιόδου, στο μέσο και κάτω τμήμα του Κίτρινου Ποταμού, που πήρε το όνομά του από το όρος Λονγκσάν στο Ζανγκκιού.
«Ήδη αγρότες από τότε, οι άνθρωποι εκείνοι είχαν ποικίλες και πλούσιες πηγές τροφής, και ως εκ τούτου άλλαξε η σωματική τους διάπλαση» είπε ο Φανγκ.
Καλλιεργούσαν πολύ κεχρί και εκτρέφανε χοίρους, σύμφωνα με τον Φανγκ: Κόκαλα και δόντια χοίρων βρέθηκαν σε κάποιους τάφους.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, άτομα με μεγαλύτερο ύψος βρέθηκαν σε μεγαλύτερους τάφους, κυρίως επειδή άνθρωποι τέτοιας διάπλασης είχαν υψηλότερη θέση στην κοινωνία και ήταν σε θέση να έχουν πρόσβαση σε καλύτερη τροφή.

 

Οι ντόπιοι στο Σαντόνγκ θεωρούν ότι το ύψος τους είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά τους: Ο Κομφούκιος (551-497 πΧ), που καταγόταν από αυτή την περιοχή, λέγεται πως είχε ύψος 1,9 μέτρων. Τον ισχυρισμό αυτό υποστηρίζουν και επίσημα στατιστικά στοιχεία: Το 2015, το μέσο ύψος των ανδρών ηλικίας 18 ετών ήταν 1,75 μέτρα, τη στιγμή που ο εθνικός μέσος όρος ήταν 1,72.
Όπως δείχνουν τα ερείπια σπιτιών στην περιοχή, οι κάτοικοί της ζούσαν αρκετά άνετες ζωές, με ξεχωριστά υπνοδωμάτια και κουζίνες, σύμφωνα με τις ανασκαφές. Επίσης, βρέθηκαν πολύχρωμα αγγεία και αντικείμενα από νεφρίτη, είπε ο Γουάνγκ Φεν, επικεφαλής της ομάδας ανασκαφών.
Η περιοχή θεωρείται πως ήταν το πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της βόρειας Σαντόνγκ πριν από 5.000 χρόνια. Επίσης, έχουν βρεθεί απομεινάρια από χαντάκια και αναχώματα από πηλό.
Τα ερείπια αυτά καλύπτουν ένα πολιτισμικό κενό που υπάρχει 4.500-5.000 πριν στο κάτω τμήμα του Κίτρινου Ποταμού, είπε ο Γουάνγκ Γιονγκμπό, του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Επαρχίας Σαντόνγκ.
Οι αρχαιολόγοι διαπίστωσαν ύπαρξη τραυμάτων στα κεφάλια και τα οστά των ποδιών σε κάποιους σκελετούς, και σε αγγεία και αντικείμενα από νεφρίτη σε έξι μεγάλους τάφους. Οι ζημιές αυτές μπορεί να προκλήθηκαν όχι πολύ καιρό μετά τις ταφές, και ενδεχομένως να σχετίζονται με αγώνες εξουσίας ανάμεσα σε άτομα που έφεραν υψηλότερα αξιώματα.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *