Σκηνικό έντασης από Αγκυρα

Ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε σε ύψος 27.000 ποδών πάνω από τις Οινούσσες και ένα από τα δύο F-16, αντί να επιστρέψει προς την Τουρκία, συνέχισε με πορεία προς τα δυτικά και πέταξε πάνω από τις βόρειες ακτές της Χίου.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σταθερά έντονη ρητορική, συνοδευόμενη από μπαράζ παραβιάσεων αλλά και πτήσεων ακόμη και πάνω από ελληνικό έδαφος, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν αξιωματούχοι της Αγκυρας, με επίκεντρο τις τουρκικές διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, η Ε.Ε., διά της ύπατης εκπροσώπου Φεντερίκα Μογκερίνι, καλεί την Τουρκία «να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της και να απόσχει από κάθε τέτοια παράνομη ενέργεια στην οποία η Ε.Ε. θα απαντήσει καταλλήλως και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο». Νωρίτερα, ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποιούσε για κάθοδο και του δεύτερου πλωτού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ χθες ξεκίνησε και η αεροναυτική άσκηση «Θαλασσόλυκος».

Την ίδια στιγμή οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Κατρούγκαλος και Νίκος Χριστοδουλίδης, έθεσαν το ζήτημα της παράνομης τουρκικής δραστηριότητας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ), που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες. Σήμερα, το ΣΕΥ συνεδριάζει με διευρυμένη σύνθεση, η οποία θα περιλαμβάνει και τους υπουργούς Αμυνας, ως εκ τούτου ο κ. Κατρούγκαλος και ο κ. Ευάγγελος Αποστολάκης θα παρουσιάσουν μια συνολική εικόνα της τουρκικής δραστηριότητας στην περιοχή. Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε χθες ότι «η Ελληνική Δημοκρατία είναι, με όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχει, στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας, κι ανάλογα θα πρέπει να είναι και η Ε.Ε. Αυτό το μήνυμα νομίζω ότι έγινε δεκτό από όλους, ομόφωνα, χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε διαφοροποίηση, ακριβώς γιατί αντανακλά προηγούμενες αποφάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων».

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε χθες (Alpha) στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο περιγράφοντας την Τουρκία ως «αλλοπρόσαλλη και επιθετική», ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είχε «ποτέ τόσο ισχυρή υποστήριξη» από την Ε.Ε. αλλά και στρατηγικούς συμμάχους στην περιοχή, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ. Επισήμανε ότι η Αθήνα έχει διατηρήσει ανοικτούς όλους τους διαύλους επικοινωνίας, αλλά διαμηνύει παράλληλα «με όλους τους τρόπους, ότι μονομερείς κινήσεις αμφισβήτησης» των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου δεν θα γίνουν ανεκτές. Τόνισε ότι εάν η Τουρκία συνεχίσει την επιθετικότητα, στις επόμενες συνόδους της Ε.Ε. θα αποφασιστούν κυρώσεις, ενώ πρόσθεσε ότι η Αγκυρα δεν έχει την πρακτική δυνατότητα να κάνει γεωτρήσεις, αντιθέτως, απλώς προβάλλει τις διεκδικήσεις της. Ζήτησε από την Αγκυρα, αντί να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου. Προειδοποίσε μάλιστα, ταυτόχρονα, ότι οι διεθνείς και περιφερειακές συμμαχίες της Ελλάδας, σε συνδυασμό με την αποτρεπτική δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.), αποτελούν ικανές συνθήκες για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας.

Νωρίτερα, ο κ. Αλμπαϊράκ δήλωνε ότι «ο “Πορθητής” μας έχει κινητοποιηθεί, αυτές τις μέρες θα κινητοποιηθεί και το γεωτρύπανό μας “Γιαβούζ”. Βασιζόμενος στις επιστημονικές πραγματικότητες το λέω πολύ καθαρά, στην Τουρκία του 2020 θα ακούσουμε πολύ ευχάριστα νέα στο θέμα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ειδικά στις έρευνες σε θάλασσα και ξηρά». Ο κ. Αλμπαϊράκ πρόσθεσε ότι «η Ανατολική Μεσόγειος είναι πολύ σημαντική για την Τουρκία».
Από το ΓΕΕΘΑ καταγράφηκαν χθες και δύο υπερπτήσεις. Στις 15.55 ένα ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε σε ύψος 27.000 ποδών πάνω από τις Οινούσσες. Ενα από τα δύο F-16, αντί να επιστρέψει προς την Τουρκία, συνέχισε με πορεία προς τα δυτικά και πέταξε πάνω από τις βόρειες ακτές της Χίου. Στο ΓΕΕΘΑ εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη υπερπτήση οφείλεται σε λανθασμένο χειρισμό. Σημειώνεται, τέλος, ότι η Αγκυρα με διαρροές στον τουρκικό Τύπο θέτει ζήτημα γκιουλενιστών. Η «Σαμπάχ» δημοσίευσε χθες φωτογραφίες από το σπίτι, το αυτοκίνητο και τη διεύθυνση ενός Τούρκου πολίτη ονόματι Γιαλτσίν Εσμέκ, τον οποίο περιγράφει ως «ηγετικό στέλεχος» του FETO.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *