ΣΟΚ! Καταρρέει η Ιταλία και μαζί της ΟΛΗ η Ευρώπη – Τι συμβαίνει με τις τράπεζες;

1Ένα χρόνο μετά το Grexit και λίγες ημέρες μετά το Brexit, η Ευρώπη ζει μια νέα κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες….
για όλες τις χώρες της ευρωζώνης. Η κρίση αυτή την φορά είναι ακόμα πιο σοβαρή από τις προηγούμενες και αφορά την Ιταλία και τις τράπεζές της.

Το τοπίο στην Ευρώπη είναι πραγματικά αποκαρδιωτικό. Όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταποντίζονται, ενώ η στερλίνα, είναι σε χαμηλό των τελευταίων 30 ετών. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας είναι μπροστά σε ένα τρομακτικό δίλημμα: θα αφήσει τις τράπεζες της χώρας του να έχουν τρομερές απώλειες, ή για να τις σώσει θα πρέπει να βγουν από το σύστημα της ΕΚΤ αγνοώντας τις Βρυξέλλες;

Την τελευταία φορά που οι ιταλικές τράπεζες έκαναν τα λεγόμενα stress tests τον Οκτώβριο του 2014 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαπίστωσε ότι σε περίπτωση νέας κρίσης 9 μεγάλες ιταλικές τράπεζες θα κλείσουν! Η Ιταλία από το 2008 που ξέσπασε η κρίση δεν έκανε τίποτα για να μεταρρυθμίσει τον τραπεζικό της τομέα.

Από πέρυσι και επίσημα η Ιταλία είναι σε ύφεση και η υπάρχουσα κρίση είναι ικανή να καταστρέψει ότι μπορεί να έχει επιτευχθεί στον οικονομικό τομέα. Παρά το γεγονός ότι η Ιταλία και οι τράπεζές της δεν έχουν επενδύσει στην Βρετανία, ο τραπεζικός τομέας είναι σε τόσο άθλια κατάσταση που μπορεί να οδηγηθεί σε κατάρρευση. Και αυτή θα είναι η μεγαλύτερη κρίση που μπορεί να ζήσει η ευρωζώνη από το 2008! Το 18% όλων των δανείων στην Ιταλία, σε ευρώ 360 δις είναι «κόκκινα» ή μη εξυπηρετούμενα. Υπολογίζεται ότι μόνο το 20% του χρέους στις τράπεζες θα αποπληρωθεί.

Έτσι, οι ιταλικές τράπεζες βασίζονται στην βοήθεια από το κράτος ή στην διάσωση για να εξακολουθήσουν να υπάρχουν. Ο Ματέο Ρέντσι μπορεί να εξασφαλίσει 150 δις από την ΕΕ υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα τα δανείσει σε υγιή τραπεζικά ιδρύματα. Μόνο που αυτά δεν υπάρχουν. Ο οίκος Fitch βλέπει καταστροφή της ΕΕ αν καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας. Προβλέπει επίσης ότι δεν υπάρχει περίπτωση οι Βρυξέλλες να παρακάμψουν τους σκληρούς κανόνες που έχουν Θεσπίσει για τέτοιες περιπτώσεις.

Τι έχει γίνει μέχρι τώρα
Η τράπεζα Monte dei Paschi di Siena που είναι η γηραιότερη τράπεζα στον κόσμο και έχει εκκαθαριστεί δύο φορές από τις ιταλικές αρχές, ενημερώθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι πρέπει να βάλει στην άκρη επιπλέον 10 δισ. δολάρια για κόκκινα δάνεια. Η μετοχή της Monte dei Paschi di Siena, της τρίτης μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας που ιδρύθηκε το 1472, καταποντίστηκε και βρέθηκε σε νέο ιστορικό χαμηλό, μετά την αποκάλυψη της προειδοποίησης της ΕΚΤ, παρασύροντας τις υπόλοιπες μεγάλες τράπεζες της χώρας.

Η είσοδος της γηραιότερης τράπεζας του κόσμου
Αξιωματούχοι της ευρωζώνης έχουν αρχίσει να φοβούνται ότι οι ιταλικές τράπεζες θα αποδειχθούν ο αδύναμος κρίκος του εξαετούς εγχειρήματος στήριξης του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Η αναταραχή που προκάλεσε η ψήφος των Βρετανών για την αποχώρηση από την Ε.Ε. έχει εντείνει τις ανησυχίες, επαναφέροντας στο προσκήνιο την ελλιπή ανασύσταση της ευρωζώνης.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *